|

Hak-İş'in 38. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hak-İş Konfederasyonunun 38. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen geceye katıldı.

Aa
00:00 - 22/10/2013 Salı
Güncelleme: 23:36 - 22/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Hak-İş'in 38. kuruluş yıl dönümü kutlandı
Hak-İş'in 38. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hak-İş'in, kuruluş amacıyla ülkesini, milletini, bayrağını, toprağını seven, insanına, çalışanlarına, emek sahiplerine, alın teri dökenlere daha çok haklar temin etmeye çalışan bir sendika olduğunu bildirdi.

Arınç, Hak-İş Konfederasyonunun 38. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen geceye katıldı.

Arınç, kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaları takdir eden, avukatlık hayatının en az 10 yılını sendikalarında hukuk müşaviri olarak geçirmiş birisi olarak Hak-İş'i çok sevdiğini, beğendiğini dile getirdi.

Hak-İş'te mücadele yıllarında çok seviyeli çalışmalar yapıldığını anlatan Arınç, Türkiye'nin her yerinde sendikalaşma, üye kaydı, yetki alma mücadelelerinin büyük bir sabırla verildiğini ifade etti.

Arınç, "Bugün hemen hemen her iş kolunda en güçlü sendikaları içerisinde barındıran bir konfederasyon olmayı Hak-İş çoktan haketti. Bu yüzden bugüne kadar genel başkanlık, sendika başkanlığı, yönetim kurulu üyeliği, sendika üyeliği, bütün bu görevlerde bulunmuş arkadaşlarımı takdir ediyorum, alınlarından öpüyorum, onlarla iftihar ediyorum" diye konuştu.

Hak-İş'in Türkiye için çok güzel bir sendika, büyük bir nimet olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Çünkü kuruluş amacıyla ülkesini, milletini, bayrağını, toprağını seven, insanına, çalışanlarına, emek sahiplerine, alın teri dökenlere daha çok haklar temin etmeye çalışan, bir marjinal, ideolojik sendika değil, hak arayıcısı ve bunu ülkemizin şartları içerisinde demokratik usul ve yöntemlerle yapmaya gayret eden bir sendika. Üyelerini her zaman sevdi, onları hiçbir zaman aldatmadı. İşverenle ilişkilerinde her zaman dürüst oldu. Bu yüzden üye sayısı her dem arttı ve çok şükür en çok yetkiye sahip sendikalardan birisi olarak bugünlere geldi. Tökezledi ama doğru yoldan hiç şaşmadı. Düşe kalka ama dosdoğru gitti. Bugün 38. kuruluş yıl dönümünü başarıyla altın sayfalarla övünerek yapıyor."

Arınç, Hak-İş'in, Türkiye'nin özgürleşmesi, ayrımcılıkların ortadan kalkması noktasında, insanlara, bölgelere farklı muameleler yapılması karşısında sesini yükselten, özgürlüğün sahibi bir sendika olarak bugünlere geldiğini ifade etti.

Hak-İş'in hazırladığı raporları, her zaman başucu kitabı olarak gördüklerini de belirten Arınç, konuşmalarında, siyasi çalışmalarında bunlardan çok faydalandıklarını söyledi.

"İşçi olmayınca işveren, işveren olmayınca işçi olmaz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Çalışanların sadece yüzde 10'unun hak edebildiği kıdem tazminatının sürdürülebilirliği yok. Bu konu mutlak suretle ele alınmalı ve çözüme kavuşturulmalı" dedi.

Sorunların çözülmemesinden hem işverenin hem de işçinin zararlı çıkacağını ifade eden Çelik, bu sorunlardan ilkinin taşeron işçilik, diğerinin ise kıdem tazminatı olduğunu vurguladı.

Bakan Çelik, taşeron işçilerin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Çalışanların sadece yüzde 10'unun hak edebildiği kıdem tazminatının sürdürülebilirliği yok. Bu konu mutlak suretle ele alınmalı ve çözüme kavuşturulmalı. Yüzde 37'lerde olan kayıt dışılığın daha da düşürülmesi noktasında gerekli önlemlerin mutlak suretle alınma zarureti ortadadır. Taraflarla diyalog çerçevesinde bu zor konuların çözümü konusunda bir ilave ortaya koyma çabasındayız. İşveren de bizim işçi de bizim. İşveren olmayınca işçi olmayacak, işçi olmayınca işveren olamayacak. Mühim olan bu iki kesimin birbirinden ayrılan yanlarının görmemiz değil, aksine endüstriyel ilişkilerini güçlendirecek, çalışma hayatında emeğin hakkını hak sahiplerine teslim edecek, diğer taraftan da uluslararası rekabeti yerine getirebilecek etkileşimi de tespit edebilecek bir anlayışı yaygınlaşması gerekiyor."

"Temel referanslar ILO sözleşmeleri olmalı"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da Konfederasyon olarak dünya emek hareketinin saygın ve etkin bir üyesi olarak uluslararası platformlarda yer aldıklarını belirterek,"Tarihsel aidiyetimizin ve coğrafyamızın bize hatırlattığı sorumluluklarımızı emek hareketinde yoğunlaştırarak ülkemize, yöremize, bölgemize ve küremize olan sorumluluklarımızın idrakiyle hareket ediyoruz" diye konuştu.

İçi doldurulmamış sloganların, arkası boş şablonların, ideolojik şartlanmışlığın peşine düşmediklerini ifade eden Arslan, iddialarını, erdemli bir sendikal inşa için sürdürdüklerini anlattı.

Arslan, taşeron işçilik uygulamasının çalışma hayatının dengelerini bozduğunu, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir tahribat yarattığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"HAK-İŞ olarak, kölelik sistemiyle eş değer hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada temel referansımızın ILO sözleşmeleri olması gerekmektedir. Alt işveren işçilerinin ücret alacakları, sendikal örgütlenme, senelik izinlerinin hak edilmesi ve kullanılması, kıdem tazminatı ile işverenlerin değiştiği durumlarda yaşanan mağduriyetlere ilişkin İş Kanunu''nda yer alan düzenlemeler güçlendirilmeli."

Taşeron çalışanların yaşadıkları sorunları yakından bildiklerini vurgulayan Arslan, bu kesimin mağduriyetlerinin giderilmesi için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

Çalışanların kıdem tazminatı haklarının garanti edilmesinden yana olduklarını, bunun kaldırılması ya da düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyeceklerini bildiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HAK-İŞ olarak, kıdem tazminatının alınması konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak, kıdem tazminatının istisnasız her bir çalışan için güvence altına alınacağı, haksızlıkların, adaletsizliklerin olmadığı, uygulanabilir ve sürdürülebilir güçlü bir sistemin kurulmasından yanayız."

Birinci ödülünü Arınç'tan aldı

Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Hak-İş üyeleri ve diğer davetliler katıldı.

2. Kısa Film Yarışması'nda "Son kar" isimli filmiyle birinci olan Feyzullah Aslan'a ödülünü Başbakan Yardımcısı Arınç verdi. Tören, Hak-İş'in 38. kuruluşunun yılı pastasının kesilmesiyle son buldu.


10 yıl önce