|

Halis Toprak'ın evliliği bozulmalı!

Siyasetçi, hukukçular ve Adli Tıp uzmanlarına göre Halis Toprak ile kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade'nin evliliği etik değil"

00:00 - 24/07/2009 Cuma
Güncelleme: 11:50 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Halis Toprak'ın evliliği bozulmalı!
Halis Toprak'ın evliliği bozulmalı!

Siyasetçi, hukukçular ve Adli Tıp uzmanlarına göre Halis Toprak ile kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade'nin evliliği etik değil, bozulmalı Adli Tıp 6'ncı İhtisas Kurulu Başkanı Prof. Mert Savrun'a göre de: Genç kız sonraki yıllarda ağır travma yaşar. Bu evlilik iptal edilmelidir.



'KIZIM 18 YAŞINDA'

Bir anda en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen, Halis Toprak'ın kayınpederi İsmet Tağızade, kızı Nazlıcan'ın 17 değil, 18 yaşında olduğunu öne sürdü. Halı tüccarlığı yaparken, Körfez Savaşı döneminde iflas eden ve şimdi Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin huzurevinde kalan İsmet Tağızade, Nazlıcan'ı nüfusa 1.5 yıl geç kaydettirdiklerini iddia etti. Tağızade, gazetelerde haberi okuyan kardeşlerinin kendisini arayıp tebrik ettiğini de söyledi. '


HALİS BEY İLE NİKÂHTA TANIŞTIK'

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, damadıyla nikâhta tanıştığını belirten Tağızade, şöyle dedi: "Hakkında kötü bir şey söylemem ama evine de gitmem. Maddi sıkıntıdayım ama bir şey talep etmem. Tasvip etmesem de artık çok geç. Tek istediğim okuması. Toprak'tan bunun sözünü de aldım."


13 TEMMUZ 1992 DOĞUMLU

13 Temmuz 1992 doğumlu Nazlıcan, düğün günü 18 Temmuz'da 17 yaşındaydı ve 18'inden henüz 5 gün almıştı. Bu arada olay düğünün detayları da giderek netleşiyor. Düğün öncesi Halis Toprak'ın, eski eşi ve misafirlerini Kuşadası'ndaki evden başka bir yere tatile yolladığı, nikâhta gelinin beyaz bir elbise giyip taç taktığı, 'Halis Ağa'nın da yine beyaz bir takım giydiği öğrenildi. Çiftin 2 Ağustos'ta Paris'e uçacağı da gelen bilgiler arasında.





Toprak Holding'in 71 yaşındaki patronu Halis Toprak'ın, 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade'yle yaptığı evliliğin yankıları sürüyor. Genç kızın ailesinden yazılı izin alarak resmi nikâh kıyan ünlü işadamı, Kuşadası'ndaki yazlığında balayını geçiriyor. Ancak hukukçular, kadın dernekleri, milletvekilleri ve Toprak'ın ilk evliliğinden olan çocukları bu evliliğin "etik olmadığı" ve iptal edilmesi gerektiği görüşünde hemfikir. Hüseyin Üzmez tarafından taciz edildiği öne sürülen B.Ç.'ye "Ruh sağlığı yerindedir" yönünde rapor veren Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'nun başına atanan ve "B.Ç.'nin ruh sağlığı etkilenmiştir" diyen Prof. Dr. Mert Savrun, Halis Toprak'ı hukuken sıkıntıya sokabilecek maddeyi hatırlatıyor: "15 yaşını bitirmiş ama 18 yaşını doldurmamış çocukla ilişkiye girmek suç. Çünkü kız rızasıyla evlense de, ileride ruhsal sıkıntı yaşaması kaçınılmaz. TCK'nın 104'üncü maddesinde, 'Cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapse çarptırılır' diyor. Evlenme yaşı 15'ten 17'ye çıkarılmış olsa bile TCK'nın bu maddesi 2005'ten beri uygulanıyor. Buna rağmen öyle bir evliliğe izin veren kız da, ailesi de, evlenen kişi de önemli bir hukuki sorumlulukla karşı karşıya."


'KIZ VEYA AİLESİ BAŞVURMALI'

Bu maddedeki "şikâyet üzerine" ifadesinin, Nazlıcan Tağızade veya ailesinin başvurusunu gerekli kıldığını da hatırlatan Prof. Savrun şöyle devam ediyor: "Evlenen kız, başta yaş farkından çok etkilenmeyebilir. Ancak ileride önemli depresyonlar ortaya çıkar. 'En güzel zamanlarımı maddi menfaatler yüzünden harcamışım' der. Travmanın sonuçları 15-20 sene sonra bile ortaya çıkabiliyor. Aile, böyle bir evliliğe izin vererek genç kızı ciddi bir ruhsal sıkıntıya itmiştir. Kızın psikiyatrik değerlendirmeye tabi tutularak, nasıl etkilendiğinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bana göre bu evlilik bozulmalı." Savrun, akranla yaşanan ilişki ile yaşça büyük biriyle yaşanan cinsel ilişki arasında fark olduğunun da altını çiziyor.



Geçen yıl boşandığı ikinci işe Özlem Toprak: Evlenmesi normaldir. Aralarındaki yaş farkı konusunda ise konuşmak istemiyorum. Beni ilgilendirmez, ben sadece mutluluklar dilerim. Ayrıca ben de Halis Bey'le evlendiğimde 22 yaşındaydım. Aramızda ise tam 38 yaş fark vardı.

Bir süre birlikte yaşadığı Gülcan Sepetçi: Kimsenin işine karışmam. Herkes kendi kararını verebilecek yaşta ve akıldadır.

Gülcan Sepetçi'den olan oğlu Salim Toprak: Babam aklı başında ve sağlıklı bir erkek. Kendi kararlarını da kendi verebilecek yaştadır. Bu evlilikten her iki taraf da memnundur. Kimsenin de karışmaya hakkı yok.

İlk eşi Ayşe Toprak'tan olan 10 çocuğu: Babalarının 20 torunu olduğunu ve torunlarından bile küçük birisiyle evlenmesinin, kendilerini derinden sarstığını belirtiyorlar. Evliliğinin iptali için dava açmaya hazırlanıyorlar.


CHP'Lİ ARITMAN: ÇOCUKLA EVLENDİ


AK Partili Aşkın Asan (Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar Çalışma Grubu'ndan): 13-14 yaşında aile baskısıyla yapılan evliklere karşı mücadele veriyoruz. Özellikle Doğu'da bu nasıl kırılır onunla uğraşıyoruz. 8 yıl eğitim yetmiyor. 12 yıl eğitim şart. Kızlar eğitimlerine devam ettikleri sürece erken yaş evlilik baskısından kurtulmuş olacaklar.

CHP'li Canan Arıtman (Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi): Çocuğun yüzündeki ifadeden zorla evlendirdiği görülüyor. Mutsuz ve mahkûm olmuş bir ifadesi var. Yüreğimizi sızlattı... 71 yaşındaki insan, zengin olduğu için, hiç utanmadan arlanmadan torunu yaşındaki bir kızla evlenmiştir. Bu; erken yaş evliliği değil, çocukla evlenmedir. Bu bir sapıklıktır. Sapkınlıktır.



MHP'li Şenol Bal (Meclis Çocuk İstismarı Alt Komisyonu üyesi): 71 yaşında, para gücünü kullanarak üçüncü evliliğini yapmış. Çok çirkin bir şey. Ama, asıl büyük yanlışı yapan kızını veren aile. Toplumsal dejenerasyonun neticesi. İmkânı olan, karşısındakinin yaşı ufak da olsa ikna yöntemlerine başvurup istediklerini elde ediyor.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı: Bakanlık incelemesinde Toprak'ın 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade ile evlenmesine engel yasal bir durum, tespit edilemedi. Ancak bakanlık, "etik" sorunların tartışılması gerektiği görüşünde.


'BU NİKAH ÇOCUK İSTİSMARINA GİRER'


Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, 18 yaşını bitirmemiş kişiler "çocuk" olarak kabul edilir. 17 yaşında bir çocuk henüz gelişimini tamamlamamıştır. 71 yaşında birisiyle evlendirilmesi bir çocuk istismarıdır. Bu evlilik 17 yaşındaki kızın ruh ve beden sağlığını ciddi biçimde etkiler. Bu evliliğin iptal edilmesi herkes için en sağlıklı karar olur.


Ceza Hukuku Profesörü Bahri Öztürk: TCK'nın 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, 'Fail mağdurdan 5 yaş daha büyükse, şikâyet koşulu aranmaksızın ceza iki kat arttırılır' hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu olayda, doğrudan zarar görenlerin başvurusu gerekiyor. Böylelikle 104. maddenin 1. fıkrası devreye girebilir.



Avukat Kezban Hatemi: Medeni Kanun'da evlenme yaşı 17'ye çıkarıldı. Anadolu'da 13 yaşındaki kızlar, yaşları büyütülerek evlendiriliyor. Bu maalesef Türkiye'nin gerçeği. Çocuğun isteği dışında yapılan bir evlilik söz konusuysa ciddi bir suç.



Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı Başkanı Esra Baş: Medeni yasaya göre evlilik yaşı 17... Ancak 18 yaşının altında olan herkesin çocuk kabul edildiği uluslararası sözleşmeler de mevcut. Medeni kanun ile ceza yasası arasında ciddi bir çelişki var. Kızın maddi kaygılarla böyle bir evliliğe imza attığı ortada.






15 yıl önce