|

Hasta, hekimini seçebilir

Aa
00:00 - 24/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 10:46 - 24/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Hasta, hekimini seçebilir
Hasta, hekimini seçebilir

İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlatılan uygulamayla randevu almak ve muayene kaydı yaptırmak “çile” olmaktan çıktı.

Hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Ümit Yoket, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Sağlıkta Dönüşüm

Projesi”nin önemli adımlarından birinin, hastaya “Hekim Seçme Hakkının” sağlanması olduğunu söyledi. Bu hakkı gerçekleştirebilmenin en önemli unsurunun, hastanın seçtiği hekimine ulaşımının kolaylığı ve konforunun sağlanması olduğunu belirten Dr. Yoket, şunları ifade etti:



“Uygulamaya geçtiğimiz yeni hasta kayıt sistemine göre, hastalara tanıma kartı veriyoruz. Hasta o günkü şikayetine göre, hangi poliklinikte muayene olmak istiyorsa, doğrudan o poliklinik odasının kapısına giderek, kartını okuyucu cihazından geçiriyor, böylece birkaç saniyede kayıt ve sıra alma işlemini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, hasta kaydını yaptırmadan önce Poliklinik Sekreterliği biriminden ya da hastanenin çeşitli yerlerine yerleştirilen büyük LCD ekranlarından hangi poliklinikte hangi doktorun olduğunu, muayene olmak istediği doktorun o gün poliklinik hizmeti verip vermediğini sorgulama olanağına kavuştu. Böylece hasta en kolay ve bilinçli şekilde kendi tercihine göre kaydını yaptırabiliyor.”



Sisteme geçilmeden önce sabah çok erken saatlerde hastaneye gelip çok uzun kuyruklarda bekleyerek, ancak doktoruna erişebilen hastaların, yeni sistemde, eğer kartı varsa doğrudan polikliniklere çıkıp, kartını okutarak muayene olabildiğini ifade eden Dr. Yoket, şunları bildirdi:

“Beklemek ve kuyruk sorununu tamamen ortadan kaldırdık. Bir haftada 25 bin kart dağıttık. Ağustos ayının sonuna kadar 100 bin kart dağıtmış oluruz. Önümüzdeki aylarda bir yüz bin, belki talebe göre bir yüz bin daha dağıtırız. Böylece bir hasta portföyü oluşur. 3-4 ay sonra bütün hastalarımız kartlarıyla geldiklerinde hiç kuyruk ve bekleme sorunu yaşamayacak. Eğer muayene olmak istedikleri doktor izinli ya da ameliyattaysa, poliklinik sekterleri o birimde başka doktorlara yönlendirme yapacak. Hasta yine kartı sayesinde birkaç saniyede poliklinikteki sırasını alıp muayene olabilecek” dedi.

SİSTEMİN TÜMÜ 240 BİN YTL'YE MAL OLDU

Dr. Yoket, söz konusu sistemin 300-400 poliklinik hastası olan küçük çaplı ilçe hastanelerinde uygulandığını, Türkiye'de büyük bir hastanede ilk kez uygulamaya geçirildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Biz poliklinik hasta sayısı 3000-3500 olan ve 700 yataklı büyük bir eğitim hastanesiyiz. Bu sistem küçük ölçekli ilçe hastanelerinde var. Ama ilk kez böyle yoğun bir sistem uygulanıyor. Öncelikle hastanemizdeki bütün poliklinik odalarının kapılarının üzerine LCD ekran, yanlarına da kart okuyucu yerleştirdik. Biz işe beş poliklinik ile başladık. Ama hastalar sistemi öyle çabuk benimsedi ve adapte oldu ki 4-5 günde bütün polikliniklere yaygınlaştırdık. Şu anda sistemin yüzde 80'ini uygulamaya geçirdik, 1 Ağustosta da tümünü açacağız.”

Sağlık konusunda temel amacın en hızlı en verimli ve en konforlu hizmet verebilmek olduğunu anlatan Dr. Yoket, “İnanıyorum ki uygulama en kısa sürede İzmir ve Türkiye'de uygulanacak. Sağlık Bakanlığının ortak kart sistemine geçme hedefi var. Sistemin bize maliyeti 240 bin YTL oldu. Türkiye'de tek bir TC kimliği ile bu mümkün olacak. Belki de bunun ilk adımını atmanın onurunu yaşıyoruz. İzmir ve Türkiye'de bu uygulamaya geçmek isteyen hastanelere destek olmaya hazırız” diye konuştu.

16 yıl önce