|

'Hatır' için ehliyet sınavına girmişler

Cihan
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 13:58 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
'Hatır' için ehliyet sınavına girmişler
'Hatır' için ehliyet sınavına girmişler

Şanlıurfa'da jandarma tarafından düzenlenen 'Joker' operasyonunda gözaltına alınan 67 kişi bugün adliyeye sevk edildi. Bazı zanlıların ifadelerinde hatır için başkası yerine sınava girdiklerini söyledikleri öğrenildi.


5 AY TAKİP EDİLDİLER

İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şubesine bağlı ekipler, Şanlıurfa'da sürücü kursu sahibi ve kurslarda görevli Mustafa B., Yusuf B., Ferman Y., İsmail B. ve Mehmet Nur Ş. liderliğinde oluşturulan suç örgütünün, motorlu taşıtlar sınavına girecek kişilere, düzenledikleri sahte belgelerle sınavı kazanma garantisi verdikleri bilgisine ulaştı.


Bunun üzerine harekete geçen jandarma 5 ay boyunca yaptığı hassas çalışma sonucunda bu kişilere yönelik 'Joker' adı verilen operasyon başlattı. 5 aylık takip sırasında, çetenin kendilerine başvuran kişilere her türlü güvence ve sahte belge düzenleyerek sınavı kazanıp ehliyet sahibi olma garantisi verdikleri belirlendi. Şehir merkezinde 14 Şubat'ta 19 okulda yapılan sınav salonlarında önlem alan jandarma, sınavın bitmesiyle birlikte önceden isimleri belirlenen şahısları tek tek gözaltına aldı. Jandarma, okulların yanı sıra Suruç ve Hilvan ilçelerindeki 4 ev ile şehir merkezindeki bir sürücü kursuna da baskın düzenledi.


Operasyonda 72 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 19 adet cep telefonu, 16 adet sim kart, 4 bilgisayar, 1 fotoğraf makinesi, 3 adet hafıza kartı, 51 adet CD, 12 adet disket, 1 tarayıcı, 19 diploma, 61 vesikalık fotoğraf, 70 sınav giriş belgesi, 70 sınav cevap kağıdı, 28 sahte sürücü kursu sertifikası ve 120 muhtelif belge ele geçirildi.


Gözaltına alınarak İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen zanlılardan 5'i ilk sorgulamalarının ardından cumhuriyet savcısının talimatı ile serbest bırakıldı. 4 gün boyunca İl Jandarma Komutanlığı'nda sorgulanan 67 zanlı, bugün alınan geniş güvenlik önlemlerinin ardından, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suretiyle, resmi belgede sahtecilik, kıymetli damgada sahtecilik, mühürde sahtecilik, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme' suçundan adliyeye sevk edildi.



"HATIRIM İÇİN SINAVA GİRER MİSİN?"

Suç örgütüne karıştığı iddia edilen zanlıların jandarmada yapılan sorgularında başkalarının yerine hatır için girdiklerini söyledikleri öğrenildi. 5 kişilik suç örgütünün çalışma sistemi arasında özellikle sınava gireceklere benzer adayları bulup para karşılığında sınava girdirdikleri ve bazılarının ise nüfus cüzdanlarındaki resimleri bilinçli bir şekilde sökerek sınava girecek adayın resmini yapıştırıp soğuk damga vurduğu kaydedildi.


Jandarma, şüphelileri kimlik bilgilerinden yola çıkarak doğum tarihi, anne ve baba adı ile doğum yerini doğrulayamadıkları gerekçesiyle jokerleri gözaltına aldığı belirtildi. Organize suç örgütünün hiç okuma yazma bilmediği halde ehliyet almak isteyen kişiler için de ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü mührü ve imzasıyla düzenlenmiş sahte ilkokul, orta ve lise diploması ayarladıkları belirlendi. 3 ila 10 bin lira para karşılığında anlaşma sağlayan suç örgütünün sınava giren jokerlere ise 500 lira para verdikleri öğrenildi. Olayla ilgili çok geniş çaplı soruşturma devam ediyor.

15 yıl önce