|

Hayalet kentten kaçış

Depremde birçok binası ağır hasar alan Van, bugünlerde 'hayalet kent' görünümüne büründü. Çadırlarda kalanların dışındaki Vanlılar şehri bir bir terk ediyor

İlhan Toprak
00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 02:05 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Hayalet kentten kaçış
Hayalet kentten kaçış

Van, 5.6 şiddetindeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, insanlar kenti terk etmeye başladı. Birçok binanın ağır hasar gördüğü ilde 370 kişilik bir çadırkent kuruldu. Deprem felaketi sebebiyle şehir merkezindeki birçok camiide Cuma namazları bile kılınamazken, vatandaş gündüz sokakta akşamı edip, gece ise araçlarda sabahlıyor. İkinci felakette en fazla can kaybının yaşandığı Bayram Oteli enkaz kaldırma çalışmaları ve enkaz altında yakınları bulunan ailelerin umutlu bekleyişleri devam ediyor. Kentte zaman zaman ufak çaplı olaylar yaşanırken, polisin duyarlılığı sayesinde eylemler büyümeden önleniyor.

CUMA NAMAZINA DEPREM ARASI

5.6'lık depremin ardından Van merkezde birçok cami ağır hasar gördü. Hasarlı binalara girilmemesine yönelik çağrılar sebebiyle bu camiler ibadete kapatıldı. Dün şehir merkezindeki birçok camide Cuma namazı da kılınmadı. Camilerin kapısına "İkinci bir emre kadar ibadete kapalıdır" yazıldı. Van'ın en büyük camilerinde olan Ulu Camii'nin duvarları çatlarken, şehrin simgesi haline gelen Hz. Ömer Camii'nin iki minaresinden biri de yıkıldı. Van'daki 2. Norşin camiisinin minaresi yıkılırken, 1. Norşin Camisi ise ağır hasar gördü. Vanlılar camilerin ibadete kapatılmasına tepki gösterirken, bazı vatandaşlar parklarda namaz kıldı.

SEYYAR SATICILARA GÜN DOĞDU

Van'lılar deprem korkusu sebebiyle evlerine giremezlerken, şehirde zaman zaman ekmek sıkıntısı yaşanıyor. Birçok dükkanın hasar gördüğü Van'da seyyar satıcılara gün doğdu. Özellikle restoran ve lokanta işletenleri dükkanlarını açmayınca vatandaş karnını seyyar satıcıların sattığı döner ve balık tava yemekleriyle doyurdu. Parklara yakın yerlerde kurulan seyyar tezgahlara vatandaş büyük ilgi gösteriyor. Yine şehirde semaverde kaçak çay keyfi de seyyar satıcıların vatandaşlara sunduğu hizmetler arasında yer alıyor.

SABAH SOKAKTA GECE ARAÇTA

Depremin maddi zararlarının yanında psikolojik etkileri de uzun süre etkisini gösterecek gibi görünüyor. 17 gün arayla iki kez yıkıcı bir deprem yaşayan Vanlılar evlerine girmeye korkuyor. Sabahtan akşama kadar sokakta gezen vatandaş, geceyi ise araçta geçiriyor. Dün sabah saatlerinde yağan kar kısa sürdü ve etkili olmadı ancak soğuk hava özellikle gece iliklere kadar işliyor. Aracı olmayan aileler kendi imkanlarıyla bahçelere kurdukları derme çatma çadırlarda sabahlıyorlar.

Öte yandan Vanlıların şehri yavaş yavaş terk ettikleri gözleniyor. İlk depremin şokunu henüz üzerinden atamayan Vanlılar, ikinci depremle travma geçiriyor. Evlerin büyük çoğunluğu ağır hasar gören şehir merkezinde ikamet edenler ise Van'ı terk ediyor. Köyleri yakın olan aileler yeniden köylerine dönüyor. Edinilden bilgiye göre her iki depremin ardından 200 bin civarında kişinin Van'dan ayrıldığı belirtiliyor. Halen birçok evin önünde eşya taşıyan nakliye araçları görülüyor.

HAYAT ÇADIRKENTLERDE SÜRÜYOR

Şehir merkezine daha ağır hasar veren 2. depremin ardından İskele Çadırkenti kuruldu. 370 çadır kurulurken, elektrik bağlantısı tamamlanan Çadırkentte diğer altyapı eksiklikleri de giderilmeye çalışılıyor. Kızılay'ın gönderdiği çadırlar gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için valilik, AFAD ve sivil savunma belediye ile koordineli olarak çalışıyor.

PROVAKTİF EYLEMLER TUTMADI

Depremle birlikte bazı provatakatif eylem girişimleri de yer yer başgösteriyor. İkinci depremin yaşandığı gün polis ile arbede yaşayan bir gruba polis müdahalesiyle birlikte bölgedeki vatandaşlarda provakatörlere tepki gösterdi. Dün ise bir grup polis ve basın mensuplarının bulunduğu yere taşlı saldırı yapıldı. Polisin duyarlı hareket etmesi olayları büyümeden bitirdi.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ

Van'da yaşanan ikinci depremin ardından yapılan arama kurtarma faaliyetleri gerek vatndaşlar gerekse de enkaz altında yakınları bulunan ailelerce takdirle karşılanıyor. Bayram Otel'in enkazında 7 ayrı noktada arama kurtarma faaliyetleri sürdürülüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin göz bebeği ise Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri oldu. Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında yaptığı çalışmaları tam profesyonellik içinde sürdüren JAK, ekipman olarak da tam donanımlı hareket ediyor. 2 tane özel eğitimli köpekle arama kurtarma faaliyeti yapan JAK ekipleri yıkılan otelin planını da bularak diğer arama kurtarma ekiplerine dağıttı.


'Çadır ve prefabrik konut gönderin'

Türkiye'nin, Van'daki ikinci depremin ardından ek ihtiyaçların karşılanması amacıyla daha önce yardım vaadinde bulunan ülkelere yaptığı çağrıyı tekrarladığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatı ile Dışişleri Bakanlığı, Van depremi nedeniyle yardım taahhüdünde bulunan ülkelere ikinci bir çağrı yaparak, depremzedelerin çadır ve prefabrik konut gibi ihtiyaçları için yardımları kabul edebileceğini duyurdu. Bu çerçevede, diğer ülkelerin yanısıra İsrail'in de şimdiye kadar gönderdiği prefabrik konutlara ek olarak yenilerini gönderebileceği ancak bu kez bu konutların deniz yoluyla Türkiye'ye ulaştırılacağı belirtildi.


ENKAZDA KAR SOĞUĞU

Van'da başlayan yoğun kar yağışı ve soğuk hava, depremin vurduğu kentte arama - kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Hava şartlarının bütün olumsuzluğuna rağmen ekipler, çalışmalarını özveriyle sürdürüyor.


Çadırkentte milli heyecan

A Milli Futbol Takımı'nın 2012 Avrupa Şampiyonası'na katılabilmek için Hırvatistan ile yaptığı play-off turu ilk maçını Erciş'te depremzeler çadırlarda izledi. Ay-yıldızlıların Hırvatistan'la yaptığı maç 7,2 büyüklüğünde depremin yaşandığı Van'ın Erciş ilçesinde kurulan çadırkentlerde heyecana neden oldu. Depremzedeler ve kamu görevlileri maçı çadırlarda, Türk Kızılayı tarafından kurulan televizyonlardan izledi. Kızılay görevlileri maçı izleyen depremzedelere lokum ikramında bulundu. Depremzedeler Türkiye'nin yenilgisinden büyük üzüntü duydu.



12 yıl önce