|

Hayali vurgunun altından PKK çıktı

Paravan şirketler aracılığıyla hayali ihracat yaparak devleti 500 milyon zarara uğrattığı belirlenen şebekenin altından PKK çıktı. Vurgun parasının PKK'ya aktarıldığına işaret eden yetkililer, MİT ve MASAK'a Esendere Sınır Kapısı'na dair inceleme raporlarını sundu.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:26 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Hayali vurgunun  altından PKK çıktı
Hayali vurgunun altından PKK çıktı

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere önceki gün birçok ilde düzenlenen hayali ihracat operasyonunun altından terör örgütü PKK çıktı. 2010 yılında gelen bir ihbar üzerine başlatılan inceleme üzerine görevlendirilen 3 başmüfettiş, Yüksekova'daki Esendere Sınır Kapısı üzerinden iz sürmeye başladı. İncelemeler sırasında PKK'nın takibinde olduğu belirlenen müfettişler, Halkalı ve Ambarlı gümrüklerine kadar uzayan soruşturma sonucunda paravan olarak kurulan 45 firma üzerinden üç gümrük kapısından 500 milyon dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı.

ÖZEL BANKAYA AİT SAHTE DEKONTLAR

Yetkililer, Y.H isimli kişi tarafından kurulan paravan firmalardan sahte fatura temin edilip, mal alım-satımı yapılmadan fatura düzenlendiğini, bu firmaların belge üzerinde ihraç ettikleri eşya için yurt içinden alınmış gösterdiklerini kaydettiler. Bu mallar için de sahte banka dekontları ile ödeme yapıldığının düzenlendiğini belirten yetkililer, bu dekontların büyük çoğunluğunda da özel bir bankanın isim ve logosunun kullanıldığını kaydetti.

Müfettişler, raporlarında söz konusu kaçakçılık işinde PKK terör örgütünün bulunduğuna, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda kaçakçılık olaylarının artabileceğine işaret etti.

Hayali ihracattan elde edilen paranın PKK terör örgütüne gitmiş olabileceğine de işaret edilirken, bu kapsamda Şubat 2011'de MİT ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) Esendere'de yapılan incelemenin raporlarının verildiği öğrenildi. Ayrıca, 23 milyon dolarlık KDV iadesi işlemini yapan vergi dairesi ve mal müdürlüğü personelinin soruşturulması için Maliye Bakanlığı'nın ve Gelir İdaresi Başkanlığı da uyarıldı.

HAKKARİLİ FİRMALAR KARA LİSTEDE

Başmüfettişlerin Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlıklarına gönderdikleri yazıda ise, Yüksekova ve Hakkarili firmalarının yapacakları ihracatların ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesini, bu firmalara KDV iadesi yapılmadan önce sıkı bir denetim yapılması uyarısında bulunulduğu da belirlendi. Hakkari ve Yüksekova firmalarınca yapılan diğer ihracatların da halen müfettişlerce incelendiği belirlendi.

KDV İADESİ DAHİ ALDILAR

Ankara'da M.A.Ç. ve A.K. isimli yeminli müşavirler ile bu firmaların anlaştığının ortaya çıkarıldığını belirten Gümrük Bakanlığı yetkilileri, yeminli mali müşavirlerin düzenlediği KDV İade Tasdik Raporları ile Yüksekova Malmüdürlüğü ile Hakkari Vergi Dairesi Müdürlüğü'nden haksız yere 23 milyon dolar tutarında KDV iadesi aldıklarının da belirlendiğini belirttiler.


Yolsuzluğa geçit vermeyiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, operasyonların bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini belirterek, gümrüklerin hızlı bir değişim geçirdiğini, rüşvet, yolsuzluk gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara asla taviz vermediklerini söyledi. 2 yıl önce soruşturma ve inceleme başlatıldığını kaydeden Yazıcı, 'Yasa dışı ticaret yapanlara göz açtırmayız, yolsuzluğa ve hukuksuzluğa da asla taviz vermeyiz' dedi.



12 yıl önce