|

Hedefim Esed'in hesaplarını değiştirmek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: ''Hedefim, Esed'in hesaplarını değiştirmek, müzakere edilmiş bir çözüm ve şiddetin azalması'' dedi.

Aa
00:00 - 13/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:21 - 13/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Hedefim Esed'in hesaplarını değiştirmek
Hedefim Esed'in hesaplarını değiştirmek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarda kalma konusundaki hesaplarının nasıl değiştirileceğine dair bazı fikirlerinin olduğunu ve bunları bu ay içerisinde düzenleyeceği ilk yurt dışı ziyaretinde, Avrupalı ve Ortadoğulu liderlerle paylaşacağını söyledi.

Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığında Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu konudaki politikasının çok net olduğunu vurgulayarak, Esed'in iktidardan ayrılışıyla neticelenecek müzakere edilmiş bir siyasi çözümü tercih ettiklerini kaydetti.

Esed'in Suriye muhalefetiyle müzakere edilmiş bir çözüme girme noktasında ikna edilebileceği ümidini dile getiren Kerry, ''Esed'in şu anki hesaplarıyla ilgili sorunu ele almaya ihtiyacımız var. Onun şu anki algılamalarını değiştirmek için yapılabilecek ilave şeyler olduğuna inanıyorum. Bunların ayrıntılarına şimdi girmeyeceğim ancak neler önerebileceğimize dair iyi bir hissiyatım var. Ancak kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmaya başlamadan önce birçok oyuncuyla istişare etmemiz gerekiyor'' dedi.

Kerry, ''Sizi temin ederim ki hedefim, Esed'in hesaplarını değiştirdiğimizi, müzakere edilmiş bir neticeye sahip olduğumuzu ve şiddetin azaltıldığını görmek. Bu mümkün olmayabilir. Burada durup size bunun otomatik ya da kolayca başarılabilir bir hedef olduğunu söylemeyeceğim. Son ayların akışı içerisinde ortaya çıkan çok sayıda unsur var. Ancak kendimize, Suriye halkına ve dünyaya, bu müzakere edilmiş neticeyi başarmanın yollarını araştırmak için her türlü çabayı sergileme yönünde bir borcumuz var ve bunu yapmaya niyetliyiz'' diye konuştu.

Rusya ve ABD'nin bu konuda şu ankinden daha fazla ortak zemin bulabilmesi için bir denklemin olabileceğinden ümitli olduğunu ifade eden Kerry, bu ay içerisinde düzenleyeceği ilk yurt dışı ziyaretinde, Esed'in hesapları konusunda nelerin yapılabileceği ve bu konuda nasıl bir etkide bulunabilecekleri hususunu ele almayı planladığını sözlerine ekledi.


11 yıl önce