|

Her okula bir hemşire

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı 'Ortaöğretim Kurumları Yönetim Taslağı' önemli değişiklikler getiriyor. Taslağa göre, ders saatleri 45'ten 40 dakikaya inecek, her okulda 1 hemşire görevlendirilecek, İHL'lere uygulama mescidi yapılacak

Fazlı Şahan
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 02:41 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Her okula  bir hemşire
Her okula bir hemşire

12 yıllık kademeli ve zorunlu yeni eğitim sisteminin kanunlaşmasının ardından hazırlıklarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı liselerdeki işleyişi düzenleyen 'Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik Taslağı'nı hazırladı. Sendikalara görüş almak için gönderilen taslakta devrim niteliği taşıyan birçok yeniliğin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Sendikalara görüş almak için gönderilen taslakta devrim niteliği taşıyan birçok yeniliğin hayata geçirilmesi öngörülüyor. Buna göre liselerde ders saatleri 45 dakikadan 40'a iniyor. Ders yılı 180 iş gününden az olmayacak. Bir ders yılında toplam iş gününün dörtte üçünden daha az okula devam eden öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Toplam devamsızlığı 40 günü aşan öğrencinin durumu velisine iadeli taahhütlü posta ile bildirilecek ve okula devamının sağlanması istenecek. Özürsüz olarak devamsızlık yapan öğrencilerin durumları, aynı gün içinde velisine kısa mesaj veya e-posta yoluyla bildirilecek.

BİR YIL ERKEN MEZUNİYET

Taslağa göre isteyen ve belirlenen şartları yerine getiren öğrencilere de bir yıl erken mezuniyet imkânı getiriliyor. Buna göre 10. sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yıl sonu başarı puanı en az 90 ve üzeri olan 11. sınıf öğrencileri erken mezuniyet hakkından yararlanabilecek. Taslağa göre Güzel sanatlar ve spor liseleri hariç beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar derslerinde puanla değerlendirme yapılmayacak. Böylelikle bu tür yetenek derslerinde kalma veya geçme durumu söz konusu olmayacak.

Teknik lise veya meslekî ve teknik ortaöğretim okullarından mezun olanlardan isteyenlere, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek. Bu durum ise meslek liselerine olan talebi artıracak.

OKULDA SAĞLIK HİZMETİ

Okullarda sağlık hizmetlerini yürütmek üzere hemşire görevlendirilebilecek. Hemşire okulun revirin düzenlenmesinde okul yönetimine yönetime yardımcı olacak ve amacına uygun olarak kullanımını sağlayacak. Revirde tedavisi mümkün olmayan öğrenci ve kursiyerler ile acil yardım gerekenlerin güvenli olarak sağlık kurumlarına naklinin yapılmasını sağlayacak, gerektiğinde hastaya refakat edecek ve tedavisini izleyecek. Sınıf rehber ve belletici öğretmenleriyle iş birliği yaparak okulda temizlik ve hijyenik ortamın sağlanmasına katkıda bulunacak.

İHL'LERE UYGULAMA MESCİDİ

Yeni sistemle birlikte varlıklarının önemi bir kez daha ortaya çıkan imam hatip liselerine de mescit geliyor. İmam hatip liselerinde, meslek dersleri uygulamalarının yapılması için uygun alanlar veya uygulama mescitleri oluşturulacak.

Genel liselere nakil ve geçişlerde resmî ve özel Anadolu lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, polis koleji ve askeri liselerden aynı sınıf seviyesinde zamana bağlı olmaksızın geçiş yapılabilecek.

Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısı ikiyi geçmeyecek. Ancak okul yönetimince uygun görülen zorunlu hâllerde bir günde üç sınav da yapılabilecek. Öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde öğretmen bir sınav daha yapacak.



12 yıl önce