|

Hocalı katliamını unutturmayacağız

613 sivilin yaşamını yitirdiği Hocalı katliamının 20'nci yıldönümünde seslerini dünyaya duyurmak için binler Taksim'de buluştu. Mitinge, çok sayıda dernek ve sivil toplum örgütü destek verdi. Yürüyüşte 'Dünyaya katliamı unutturmayacağız' sloganları atıldı.

ŞAMİL KUCUR- CEVAT ZORBA / İSTANBUL - NEW YORK (A.A)
00:00 - 27/02/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:24 - 27/02/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Hocalı katliamını unutturmayacağız
Hocalı katliamını unutturmayacağız

Karabağ savaşı sırasında 1992 yılında Azeri sivillere yönelik Hocalı Katliamı'nın 20. yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda miting düzenlendi. Mitinge İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de katıldı. 'Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi' adlı grup tarafından organize edilen miting Galatasaray Meydanı'ndan yürüyüşüyle başladı. Kalabalık, Türk ve Azerbaycan bayrakları 'Hepimiz Türküz”, 'Ermeni Yalanına Son' pankartlarıyla ve çeşitli sloganlarla yürüdü. Çevik kuvvet Yunanistan ile Fransa konsoloslukları önünde ve Agos Gazetesi'ne giden yollarda yoğun önlem aldı. Yürüyüşe katılanlara 'Sarkozy Tuvalet Kâğıdı' yazan tuvalet kâğıtları dağıtılırken 'Sarkozy pisliğini temizle' ve 'Katliamı unutturmayacağız” sloganları atıldı.

ŞAHİN: UTANILACAK BİR TARİHİMİZ YOK

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Türk milletinin yeryüzünde barışın, sevginin ve insani değerlerin sadece sigortası olduğunu söyledi.

“Türk milleti olarak, ne Kazakistan'da, ne Azerbaycan'da, ne Türkiye'de, ne Balkanlar'da, dünyanın hiçbir yerinde insanlık adına utanılacak bir tarihimiz, bir geçmişimiz yoktur” diyen Bakan Şahin, yeryüzünde insanlık için adaletin temsilcisi olması bakımından Türk milletinin her zaman gücünü koruduğunu, güçlü olduğunu, en büyük gücünün birlik ve beraberlik olduğunu kaydetti.

Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi Sözcüsü Mesut Ülker de mitingte yaptığı konuşmada, Ortaçağ değerleriyle işlenen Hocalı katliamının insanlığa karşı yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, 'Ne yazık ki, bu insanlık ayıbının failleri, azmettiricileri, sorumluları bugüne kadar yargılanmayarak cezasız kalmışlardır' dedi. Konuşmaların ardından Hocalı katliamında yakınlarını kaybedenler yaşadıklarını anlattı. Azerbaycanlı sanatçıların şarkı söylediği miting, siyah balonların havaya bırakılmasıyla son buldu.

BAKÜ'DE 60 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hocalı katliamı kurbanlarının anıldığı halk yürüyüşüne Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva, devlet erkanı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Resmi haber ajansı AzerTac, Bakü'deki Azadlıg Meydanı'nda başlayan ve Hocalı katliamı kurbanlarının anısına yapılan anıta kadar devam eden yürüyüşe yaklaşık 60 bin kişinin katıldığını duyurdu. Yürüyüşte Azeri lider Aliyev ön sırada yer aldı. Yürüyüşün yapıldığı caddeler trafiğe kapatılırken, halk yol boyunca kurbanların fotoğrafları taşıdı. Yürüyüşe katılan gençler ise “Dünya Hocalı soykırımını tanımalı!” ve “Hocalı'ya adalet!” pankartları açtı. İlham Aliyev anıta çelenk koydu ve kurbanlar için saygı duruşunda bulundu.


613 SİVİL KATLEDİLDİ

26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri siviller, Ermeniler tarafından toplu şekilde katledildi. Katliam, Ermenistan'ın 366'ncı Motorize Piyade Alayı'nın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirildi. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri vatandaşı, Ermeniler tarafından öldürüldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı 'Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı' olarak nitelendirdi.


Dünyaya filmle anlatacak

New York'ta Türkevi'nde Hocalı Katliamı'nın 20. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi. Programda katliamın tanıklarından Amerikalı gazeteci-yazar Thomas Goltz'un çektiği belgesel filmden bir kısım ilk kez gösterildi. Hocalı Katliamı'na tanık olan Amerikalı savaş muhabiri, gazeteci-yazar Thomas Goltz konuşmasının başında 'Ben bu gece Azerice hiç işitmedim, o yüzden bu dilde konuşmak istiyorum' diyerek başladı. Daha sonra konuşmasını İngilizce sürdüren ve 'Ben de ABD'nin Dağlık bölgesi olan Montana'danım' diyerek dinleyicileri gülümseten Goltz, 'Hayatımın son 20 yılında Hocalı Katliamı'nı dünyanın pek çok yerinde anlattım' dedi.

Goltz, 'Filmim üzerinde çalışmalarım hâlâ devam ediyor, ama Hocalı bölümünü sizinle paylaşmak istedim, eleştirilerinizi bekliyorum' dedi. Anma programına New York Başkonsolosu Levent Bilgen, Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Hüseyin Müftüoğlu da katıldı.



12 yıl önce
default-profile-img