|

HSYK, hakim ve savcılar hakkında 63 karar açıkladı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) İkinci Dairesi'nce, ilk kararı 2011 yılında verilen ve kesinleşen disipline ilişkin kararlar açıklandı. Hakim ve savcılar hakkında yapılan şikayetler sonucu yapılan incelemelerde şimdiye kadar 63 karar çıktı.

Cihan
00:00 - 31/07/2012 Salı
Güncelleme: 10:22 - 31/07/2012 Salı
Yeni Şafak
HSYK, hakim ve savcılar hakkında 63 karar açıkladı
HSYK, hakim ve savcılar hakkında 63 karar açıkladı

Hakim ve savcılara uyarma, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme, bir üst veya alt derece disiplin cezası uygulanması, ceza tayinine yer olmadığına, işlemden kaldırma gibi cezalar verildi. Aylıktan kesme ve meslekten çıkarma cezası ise verilmedi.

6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 'Kurul Kararları ve Tutanaklar' kenar başlıklı 32'nci maddesinin 4'üncü fıkrasının (b) bendi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu'nun 25/05/2012 tarihli ve 313 sayılı kararıyla kabul edilen ve 04/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sekreterlik ve Teftiş Kurulu Bürolarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 19'uncu maddesinin (f) fıkrasında; 'Disipline ilişkin kararlar, kişisel verilerin korunması kaydıyla kurulun internet sitesinde yayımlanır.' hükmü yer alıyor.

Belirtilen kanun ve yönetmelik hükmü gereğince yayıma esas olmak üzere yapılan çalışmada; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 25/10/2010 tarihinde faaliyete geçmesinden sonra ilk kararı İkinci Daire tarafından verilen kararların kesinleşmiş olanlarının yayımlanması prensip olarak benimsendi.

Kişisel verilerin korunması hususuna riayet edildi ve kararlarda karartma yapıldı. Karartmalara rağmen kişisel verilerin korunmasının sağlanamadığı kararlar çalışmaya dâhil edilmedi. Bu doğrultuda, ilk etapta 2011 yılında kesinleşen ve çalışması tamamlanan 63 adet kararın yayımı öngörüldü.

Yayımları yapılan kararlar dışında kalanlara ilişkin kararlar ise 2011 ve 2012 yılında verildi ve kesinleşmiş ancak henüz çalışmaları devam eden kararların çalışmalarının tamamlanarak yayımlarının yapılması, belirtilen çalışmaların tamamlanmasından sonra ise kesinleştikçe diğer kararların yayımlanması planlandı.

Kanun, yönetmelik ve hesap verebilen ve şeffaf bir yönetim anlayışının gereği olarak yapılan çalışmaya HSYK sitesinde yer yerildi.


12 yıl önce