|

İğneyi yanlışlıkla parmağına batırdı ve öldü

Cihan
00:00 - 13/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 16:03 - 13/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
İğneyi yanlışlıkla parmağına batırdı ve öldü
İğneyi yanlışlıkla parmağına batırdı ve öldü

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastasına serum takarken kullandığı iğneyi yanlışlıkla eline batıran sağlık teknisyeni hayatını kaybetti.

OMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisi'nde görevli 18 yaşındaki sağlık teknisyeni Kübra Yazım, KKKA hastasına serum takarken hastaya kullandığı iğneyi yanlışlıkla eline batırmıştı.

Olaydan 3 sonra hastalık belirtisi görülüp tedavi altına alınan 18 yaşındaki Yazım, sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Genç kızın vefat haberini alan yakınları, acil servis önünde sinir krizleri geçirdi.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde vücuduna yapışan keneyi çıkaran Ayşe K.(40), 6 Haziran Cumartesi günü KKKA hastalığı şüphesiyle OMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne getirilmişti.

Hastaya ilk müdahale hastanenin Acil Servis'inde yapılmıştı. Müdahale sırasında Ayşe K.'dan iğne ile kan alan 1 yıllık sağlık personeli Kübra Yazım, serum takarken iğneyi yanlışlıkla eline batırmıştı. 4 çocuk annesi kadına yapılan tetkiklerde ve analizlerde KKKA hastalığı pozitif çıktı. Hasta, daha sonra İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde tedavi altına alınmış, çarşamba günü de yaşamını yitirmişti.

Olaydan 3 gün sonra genç sağlık personeli Yazım, yüksek ateş, halsizlik ve titreme şikâyetleriyle doktora başvurdu. Yapılan muayene ve tetkiklerde K.Y.'nin kan değerlerinde KKKA hastalığı tespit edildi. Kanında pozitif KKKA hastalığı çıkan Yazım, Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde tedavi altına alınmıştı.

Dün akşam sağlık durumu iyi olan genç personel, sabah saatlerinde gelen arkadaşlarıyla konuşup muhabbet etmiş. Bir süre sonra krize girip idrarında kanama meydana gelen Kübra Yazım'ın saat 08.55'te kalbi durdu. Gen kız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ailesine haber verilmesinden sonra anne Ayşe Yazım ile baba Seit Yazım Bafra ilçesinden hastaneye geldi. Kısa bir süre sonra da tüm yakınları acil servis önüne akın etti.

Hastane yetkilileri ile görüşmek isteyen Kübra Yazım'ın yakınları, yetkililerle görüşemeyince tepki gösterdi. Yaşanan olaydan dolayı acil serviste görevli doktor ve hemşireleri suçlayan anne ile baba, kızlarının bile bile ölüme gönderildiğini iddia etti.

Kızının hem okuyup hem de çalıştığını dile getiren anne Ayşe Yazım, KKKA hastasından kan alınması konusunda kızlarına baskı yapıldığını ileri sürdü.

Acil servis bahçesinde ağıtlar yakan Ayşe Yazım, "Çocuğuma doktorlar zorla kan aldırmış. Gidin arkadaşlarına sorun. Çantasında da bir takım belgeler vardı. Açıp ne var ne yok almışlar. Kızım burada acil sağlık teknisyeniydi. Nasıl kan aldırırlar anlamıyorum. Bu olayı hepside biliyor. Çocuğumun haklarını arayacağım. " dedi.

Baba Seit Yazım ise konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağını kaydetti. Konuyla ilgili açıklama yapan OMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sünbül ise olayda her hangi bir ihmalin bulunmadığını söyledi.

Prof. Dr. Sünbül, "Olaydan sonra personelimiz İnfeksiyon Hastalıkları Servisi'ne yatırılarak tedavi altına alındı. Laboratuar incelemelerinde kan değerlerinde düşük saptandı. Fizik muayenesinde genel durumu iyi olan Kübra'nın bilinci açık, ateşi ise 39 derece olarak ölçüldü. Gerekli tedaviye başladık. Sağlık Müdürlüğü ile temasa gereken tanıyı doğrulamak için kan örneklerini Ankara'ya gönderdik. Takiplerde trombosit değerlerinde hızlı bir düşüş oldu. Kanama testleri bozuldu. Gerekli replasmanlar yapılarak kan değerleri normal düzeyde tutulmaya çalışıldı. Cuma günü hastanın ateşi normale döndü. Kan değerlerinde düzülme oldu ama genel durumu bozuldu. Hastamız yoğum bakım ve Hemotoloji bölümü ile birlikte değerlendirildi. Gerekli tedavilere devam edildi. Sabah saatlerinde trobmosit değerleri yükselip, idrarında kanama meydana geldi. Saat 08.55'te de kalbi durdu. Solunum cihazına bağlanarak canlandırılmaya çalışılmasına rağmen Kübra'mızı kurtaramadık." ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde dezenfekte edilen genç kızın cenazesi, özel koruma giysili ekipler tarafından hastane morgundan alınarak ambulansa konuldu.

Cenazenin ambulansa konulduğu sırada TIP Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Başhekim Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk ile Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sünbül de geldi.

Ambulansla Bafra ilçesine bağlı Şirinköy'e götürülen genç kızın cenazesi, ikinci namazına müteakip köy mezarlığında toprağa verildi.

15 yıl önce