|

İkisi de orantısız

Taksim Gezi Parkı projesine karşı protestolar da polisin müdahalesi de kontrolden çıktı. Göstericilere karşı orantısız güç kullanıldı. İstanbul''a yakışmayan görüntüler ortaya çıktı. Dünya çatışmayı canlı yayınladı.

Sadık Güleç
00:00 - 1/06/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:35 - 31/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
İkisi de orantısız
İkisi de orantısız

Taksim Gezi Parkı'nda 4 gündür süren eylemde ağaçları korumak için bekleyen gruba dün saat 05.00 sularında polis ekipleri, TOMA araçları ve biber gazıyla müdahale etti. Gece geç saatlerde destek için gezi parkına gelen CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Müslim Sarı'nın konuşma yapacağı alana, polisin attığı biber gazı düşünce, danışmanları, 'Burada milletin vekili var' diye bağırdı, polis de gazı atmayı kesti. Cihaner ise 'Valiyi, emniyet müdürünü aradım, hiçbiri telefonunu açmadı' dedi. Milletvekilleri biber gazı atılmasının durdurulmasını istedi.

POLİSE ŞİŞE ATTILAR

Polisler, daha sonra direnen grubu TOMA araçları ve biber gazıyla dağıttı. Eylemciler de polislere şişe, taş ve sopalarla karşılık verdi. Eylemcilerin çadırları ve flamaları da zabıtalar tarafından kamyonetlere yükleyenerek alandan çıkarıldı. Kaçan eylemcilerden bazıları meydandaki merdivenin beton korkuluklarının devrilmesi sonucu yaralandı. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

GRUP İKİ YÖNE KAÇIŞTI

Daha sonra ikiye ayrılan grubun bir kısmı Harbiye'ye, diğer kısmı ise İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtı. Peşlerinden giden çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı. Direnenlerden bazılarını gözaltına alındı. Alanda tedbir amaçlı itfaiye araçları ile 112 Acil Sağlık ekipleri bekletildi. Gezi Parkı'nı kuşatan çevik kuvvet ekipleri alana girişlere izin vermedi.

Akşam saatlerinde de İstiklal, Sıraselviler ve Gümüşsuyu caddeleri ile ara sokaklardan Taksim'e ulaşmak isteyen gruplarla polis arasında gerginlik yaşandı. Polise taş, ses bombası ve havai fişek atan gruplara tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi.

Metro yolcuları da 'gazdan' etkilendi

Polisin müdahalesi üzerine kaçışan gruplar metro ve iş yerlerine sığındı. Grupları takip eden polisin ısrarlı şekilde müdahaleyi sürdürmesi üzerine metro yolcuları da atılan biber gazından etkilendi. Metroda biriken gazın boşaltılması için seferlere de bir süre ara verildi. Gazın tahliye edilmesinin ardından seferler yeniden başladı.

BDP'li Önder yaralandı

Polisin müdahalesinde parkta bulunmayan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, olayı haber alır almaz parka geldi. Polisin eylemcilere yaptığı müdahale sırasında attığı gaz bombalarının kapsülleri isabet eden Önder ile Fas uyruklu Lavna Allani adlı kadın yaralandı. Önder ve Mısırlı kadın Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırıldı.

CHP'den eyleme destek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme ilişkin, 'Bugün sadece burada parka değil, Türkiye'ye ve İstanbul'a sahip çıkmak için binlerce duyarlı yurttaş gibi biz de buradayız' dedi. Polisin müdahalesi sırasında Tekin de biber gazından etkilendi. Gazeteci Ahmet Şık da başına gelen biber gazı kapsülüyle yaralandı. Bu arada polise ait TOMA aracının manevra yapması için Gümüşsuyu Askeri Hastanesi önünde izin vermeyen askerlerle polis arasında bir süre tartışma yaşandı. Bir polis 'Gaz bombası atarız' deyince asker, 'Biz de başka bir şey atarız' diye cevap verdi. Öte yandan İçişleri Bakanı Muammer Güler, polisin milletvekillerine kötü muamelede bulunmadığını söyledi.


11 yıl önce