|

İlaç çetesini hemşire bitirdi

Sahte kanser ilacı üreterek piyasaya süren 60 kişilik Türk ve Suriyeli çeteyi Şişli Etfal Hastanesi''nde görevli bir hemşirenin dikkati yakalattı.

Yusuf Doğan
00:00 - 12/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 11/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İlaç çetesini hemşire bitirdi
İlaç çetesini hemşire bitirdi

Wall Street Journal Gazetesi, 2012 yılında Türkiye'deki merdiven altı imalathanelerde üretilen sahte kanser ilaçlarının ABD'ye kadar uzandığını yazmasıyla İstanbul Emniyeti'nin başlattığı 'sahte ilaç operasyonu'nun detayları ortaya çıktı. Soruşturma sürerken, Şişli Etfal Hastanesi'nde görevli bir hemşire, kanser hastasına verilen solüsyon halindeki ilacın düşük yoğunluğundan şüphelendi. Şüphe üzerine araştırma yapan görevliler, ilacın seri numarasının sistemle eşleştiğini, son kullanma tarihinin ise eşleşmediğini tespit etti. Gerçek serinin son kullanma tarihi 2013 iken, sahte ilacın son kullanma tarihinin 2014 yılı olduğu belirlendi.Polis, bu bilgiler üzerine çetenin izini yakaladı.

20 ECZANEDE SATIŞA ÇIKMIŞ

İstanbul merkezli baskınlar düzenleyen polisler, 9 Suriyeli, 1 Mısırlı, ve 1 Azeri kökenli olmak üzere 60 kişi gözaltına aldı. Kayıp 11 kişinin izini süren Güvenlik Şube ekipleri, özellikle kolon kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların 1500-15 bin lira arasında bir fiyatla medikal malzeme depoları ile tespit edilen 20 eczanede satışa sunulduğunu tespit etti.

SAĞLIĞI TEHDİT EDEN MADDELER İÇERİYOR

İlacın etiketinde yazı tipi, renk ve metin referans numunesinin farklı olduğunu da ortaya çıkaran yetkililer, şişedeki ilacı, 'analiz için' adı geçen firmaya gönderdi. Yapılan incelemede, ilacın herhangi bir protein içermediği, su, sodyum klorür ve aromatik bileşikler içerdiği saptandı. Böylece, 2 bin 427 liralık kanser ilacı Altuzan'ın sahte olduğu belirlendi. İlacın sağlığı tehdit eden maddelerden yapıldığı da anlaşıldı.

HASTALAR ŞİKAYETÇİ OLDU

Soruşturma sırasında, çetenin sattığı ilaçları kullanan 95 kanser hastası, bir bir tespit edildi. 95 kişinin ilaçları kullanmaya başladıktan sonra durumlarının kötüleştiği de öğrenildi. Hastalar ve yakınları, kendilerine sahte ilaç veren kişilerden şikayetçi oldu. Çetenin, geçmiş yıllarda sahte ağrı kesici ilaç ürettiği, ancak fazla para kazanmak için beyin ve kolon kanseri tedavilerinde kullanılan ilaçlara yöneldiği belirlendi.


10 yıl önce