|

İlk metrobüs İstanbul'a geldi

Avcılar-Topkapı arasında hizmete soktuğu metrobüs hattında kullanmak üzere Hollanda'dan satın aldığı ilk metrobüs aracı, İstanbul'a geldi.

Aa
00:00 - 12/03/2008 Çarşamba
Güncelleme: 15:40 - 12/03/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
İlk metrobüs İstanbul'a geldi
İlk metrobüs İstanbul'a geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Avcılar-Topkapı arasında hizmete soktuğu metrobüs hattında kullanmak üzere Hollanda'dan satın aldığı ilk metrobüs aracı, İstanbul'a geldi. Hollanda'dan deniz yoluyla önce İzmir'e, oradan da 3 Hollandalı görevlinin refakatinde İstanbul'a kara yoluyla getirilen araç, İETT'nin Edirnekapı'daki garajına çekildi. Araç, plaka, ruhsat ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınacak "tip onay belgesinin" ardından, yaklaşık 10 gün sonra hizmete girecek.





Uzunluğu 26 metre olan ve çift yönde kapısı bulunan metrobüs, Topkapı-Avcılar arasında günde 10 sefer yapacak.

Her birinin yapımı 8 ayda tamamlanan metrobüs aracı, saatte 60 kilometre hız yapabiliyor ve 230 yolcu kapasiteli. Çevre dostu olan metrobüsler, 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta büyük tasarruf sağlayacak.



Akıllı teknoloji desteği ile çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan "flight directory" benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüs, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklar ile kendini sürekli denetliyor ve şoförsüz olarak çalışıyor. Ancak İstanbul'da metrobüs yoluna insan ve hayvan girme endişesi nedeniyle metrobüsler, şoför tarafından kullanılacak. Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunan metrobüslerde 4 ayrı güvenlik kamerası bulunuyor.



Araçların tüm tekerlekleri yengeç hareketi gibi, yan olarak yanaşma özelliğine sahip. Bu özellik araçların duraklara sıfır olarak yanaşmasını ve engelli vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlıyor.



Metrobüsler, pahalı altyapı yatırımına gerek duyulmadığı için raylı sistemler ve metroya karşı ciddi bir alternatif oluşturuyor. İstanbul için özel olarak üretilen ve uzunluğu 26 metre olan metrobüsün tanesi, 1 milyon 200 bin Avro'ya, Topkapı-Avcılar arasındaki birinci etap inşaat ise ise yaklaşık 156 milyon YTL'ye mal oldu. Metrobüs hattının ikinci aşama çalışması, Topkapı-Mecidiyeköy arasında sürerken, üçüncü aşamasını ise Mecidiyeköy-Kadıköy Fenerbahçe Stadı oluşturacak.


16 yıl önce