|

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Özer''den açıklama

.
00:00 - 2/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 01:06 - 3/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce 21 Aralık 2013'te İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında, soruların bir dershane zinciri tarafından kendi personeline dağıtıldığı yolundaki haberimiz üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, bir açıklama yaptı. Özer''in açıklaması şöyle:

Haberde; ''İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan soruların bir dershane zinciri tarafından kendi personeline dağıtıldığı'' iddia edilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Yasal görev ve yetkileri kapsamında; İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavlarına ilişkin soruların hazırlanması için üniversite öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon kurarak soruları hazırlatmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapılan protokol gereği; Komisyonca hazırlanan sorular (soruları hazırlayan öğretim üyelerince zarfın kapatılan bölümü imza edilmek suretiyle) kapalı zarf ile MEB''e teslim edilmektedir. Bu sürecin hiçbir aşamasında hazırlanan soruların Genel Müdürlük personeli tarafından görülmesi mümkün bulunmamaktadır.

Haberde; ''Dönüşümü planlanan dershanelerde çalışan öğretmenleri yüksek maaşlı kadrolara yerleştirmek için sınav sorularını kimlerin sızdırdığı yetkililerce inceleniyor.'' iddiaları yer almaktadır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikte İş Güvenliği Uzmanı olabilme koşulları net bir şekilde açıklanmıştır;

İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı ifade etmekte,

Teknik eleman ise; Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını ifade etmektedir.

Üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla hizmet veren dershanelerde çalışan öğretmenlerden yalnızca fen edebiyat fakültesi fizik, kimya ve biyoloji bölümü mezunları Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alarak C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girebilme hakkını elde edebilirler.

Üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla kurulmuş olan dershanelerin İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimi eğitimi verme yetkileri bulunmadığı gibi yukarıda sayılan koşulları sağlamayan dershanelerde görevli eğitim personelinin sınavlara alınması dahi mümkün değildir.

Haberde; ''MEB personelince İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana illerinde gerçekleştirilen sınavlar sonucu başarı düzeyine göre belirlenecek 7 bin 500 aday, aldıkları sertifika ile kamu personeli olarak istihdam edilecek.'' iddiaları yer almaktadır.

Sınav sonucu belge almaya hak kazanan iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimleri işyerlerinde veya özel olarak kurulmuş bulunan OSGB (Ortak sağlık ve Güvenlik Birimi)''lerde görev alabilmektedir. Kazanacakları sertifika ile kamu personeli olarak atanmaları söz konusu değildir. Kasım ÖZER

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü


10 yıl önce