|

İşgal uzarsa felaket olur

Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım''da yaşayan Tatar halkının geleceğinden tedirgin olduğunu söyledi. Dünya ülkelerinin uygulayacağı yaptırımların Kırım''ı kurtaracağına inandığını belirten Kırımoğlu ''Ancak bu durum on yıllar sürerse bizim için felaket olur'' diye konuştu.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 18/04/2014 Friday
Güncelleme: 23:21 - 17/04/2014 Thursday
Yeni Şafak
İşgal uzarsa felaket olur
İşgal uzarsa felaket olur

Avrupa Birliği ve Rus yanlılarının görüş ayrılığı nedeniyle bölünmeye doğru giden Ukrayna''dan ilk kopan bölge olan Kırım''da yaşayan Tatarların lideri ve Ukrayna parlamentosu milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bölgedeki son gelişmeleri Konya''daki Mevlana Türbesi''nde Yeni Şafak''a anlattı. Tatar halkının Kırım''daki ağırlığının büyük olduğunu ve Ukrayna''ya bağlı kalmak isteyen grupların sesi olduğunu söyleyen Kırımoğlu, ''ABD''de, AB''de ve NATO''da fikirlerimiz soruluyor ve fikirlerimize önem veriliyor. Biz işgalcilerin işgale son vermesi ve uluslararası anlaşmalara uygun davranmasını istiyoruz. Dünya ülkeleri de bize güvence veriyor. ''Yaptırımlar yapacağız'' diyorlar. Sovyetler Birliği''nin Afganistan işgalinde ambargolar uygulandı ve sonucunda SSCB dağıldı. Bu sefer de öyle olacak ve işgal sonlanacak diye düşünüyoruz ama ne zaman son bulacak? Herkes bunu merak ediyor Kırım''da. On yıllar sürerse bu bizim için felaket olur'' diye konuştu.

RUS TANKLARI 70 YIL SONRA GÖĞSÜMÜZDE

Rusların Tatar halkına çeşitli vaatlerde bulunduğuna değinen Kırımoğlu, ''Rusya''nın hakimiyeti altındaki bir Kırım daha güvenli olacak, daha huzurlu olacaksınız'' diye kendilerine vaatler verildiğini söyledi. Kırımoğlu, ''1944 sürgününün 18 Mayıs''ta 70. yılı olacak. 70 yıldır özgürlük mücadelesi veren halkımızın göğsünde 70 yıl sonra yeniden Rus tankları dolaşıyor. Bize vaatler veriliyor, sözler veriliyor ama biz Rus vaatlerinin ne kadar tutulduğunu bilen bir toplumuz'' dedi. Kırım''daki nüfusun yüzde 58''inin Rus olduğunu söyleyen Kırımoğlu, sadece bu kitle içerisinde Rusya içerisinde mutlu olacağını hissedenler olduğunu geri kalanının ise Ukrayna''da kalmak istediğini söyleyerek ''Bizi ölüme sürgün edip evlerimize ve topraklarımıza Rusları yerleştirdiler. Onların içinde Rusya''ya bağlı olunursa manevi olarak rahat edeceklerini hissedenler var. Ancak Ruslar içinde de Rusya hakimiyetini istemeyenler var. Rusya''ya bağlanmak isteyenler Rusya''nın dediği gibi yüzde 95 değil'' ifadelerini kullandı.


10 years ago