|

İstanbul'a New York modeli taksi geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dünya Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatıyla New York'ta yaptığı temasları tamamlayarak yurda döndü.

Aa
00:00 - 11/02/2011 Cuma
Güncelleme: 15:13 - 11/02/2011 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul'a New York modeli taksi geliyor
İstanbul'a New York modeli taksi geliyor

Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, New York'taki temaslarını değerlendiren Topbaş, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Brookleyn'de Belediye Başkanı Marty Markowitz ile New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'i ziyaret ettiğini söyledi. Topbaş, Bloomberg'i İstanbul'a davet ettiğini de ifade etti.


Kadir Topbaş, Bloomberg'in, UCLG'nin çatısının daha fazla genişletilmesi anlamında bulunduğu üyelik teklifine sıcak baktığını belirtti.    


New York'ta yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya geldiğini belirten Topbaş, BM Genel Kurulu'nda 'Afet Risk Yönetimi' konulu oturuma katılarak bir konuşma yaptığını, BM HABİTAT İcra Müdürü Joan Clos'la da bir araya geldiğini ifade etti.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatan Topbaş, çok olumlu ve verimli geçen görüşmede, UCLG'nin, BM Genel Kurulu'na katılabilecek bir statüye kavuşturulması talebinde bulunduklarını belirtti.


Kadir Topbaş, ayrıca, BM Genel Sekreter yardımcılarından birisinin UCLG ile temasa geçirilmesini ve bir muhatabın ortaya konması, BM Yerel Yönetimler ve Kentler Danışma Konseyinin daha aktif hale getirilmesi taleplerini ilettiklerini dile getirdi. 

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, Türklere ve Türkiye'ye olan ilgilisini yakından gördüğünü ve bunu memnuniyetle hissettiğini kaydeden Topbaş, 9-13 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacak olan 'En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na katılması halinde kendisine ev sahipliği yapmayı arzu ettiklerini ifade ettiklerini belirtti.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, temaslarının yansımasının önümüzdeki günlerde daha farklı bir şekilde ortaya çıkacağını vurguladı.


Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, Ban Ki-mun ile görüşmede çok sıcak ilişkilerin ortaya çıktığını, özellikle Türkiye'ye ve İstanbul'a olan sempatisini hissettiğini dile getirerek, 'İstanbul'da katılacağı toplantıya eşi ile birlikte gelmesini beklediğimizi söyledim. İstanbul'a vakit ayırabilirlerse bir helikopter turu yaptırabileceğimizi ifade ettim. Kendisinin bundan heyecanlandığını hissettim. Fırsat olursa böyle bir turu gerçekleştireceğiz' diye konuştu.


'Mısır'daki olaylar nedeniyle Kahire'nin gördüğü zararların giderilmesi için UCLG olarak yardımcı olacak mısınız?' şeklindeki soru üzerine de Topbaş, şunları söyledi:

'Kahire ve buna benzer kentler bizim UCLG'nin ilgi alanları. Mısır'da ortaya çıkan bu gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Orada kentin rehabilitesi, halkın yaşam alanlarının tekrar düzenlenmesi ve insanların mutluluğu için UCLG olarak gerekeni yapacağımızı daha önce ifade etmiştik. Orada suların durulması, halkın mutluluğunu sağlayacak adımların atılması bizim de beklentilerimiz.'


NEW YORK'TAKİ TAKSİ PROJESİ

Topbaş, basına 'New York'taki Türk taksisi krizi' olarak yansıyan haberlerin hatırlatılması ve bu konunun New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile olan görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de New York Belediyesinin, kentteki taksilerle ilgili bir çalışma başlattığını ve bunun bir yarışma, değerlendirme aşamasına geldiğini belirtti.


Şu anda 3 firmadan bahsedildiğini ve bunlardan birinin de Türk Karsan firması olduğunu ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:

'Karsan'ın tasarım ve şartnameye uygunluğu ile daha ön plana çıktığını hissettim. Bazı çevrelerin ve Karsan'la rekabet edenlerin farklı değerlendirmeler yaptığını üzülerek gördük. Görüşmelerimiz sırasında Karsan'ın bu başarılı tasarımının değerlendirilmesinden bahsettik. Bizim de İstanbul'da buna benzer bir çalışmamız olduğunu kendilerine aktardık. Tabii bir firmamızın üreteceği böyle bir aracın New York'ta kabul görmesi firma açısından da ülkemiz açısından da önemli. Bize düşen sadece yerel temaslar değil, bunun ötesinde istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu tip projelere destek vermemiz doğrudur diye düşündük. Bu konudaki düşüncelerimizi Bloomberg'e açıkça ifade ettik.'


Topbaş, taksilerle ilgili şu anda tasarım aşamasında olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, New York'un taksilerle ilgili şartnamesini aldıklarını ve buna bazı ilaveler yaptıklarını, taksilerin daha güçlü, donanımlı ve güvenli bir hale gelmesini istediklerini söyledi. 


'Toplu ulaşım araçlarında halkı rahatsız edecek şekilde alkollü olan kişilerin alınmaması yönünde karar alındığı' şeklinde basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de Topbaş, 'Bizim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin bu yönde aldığı bir karar yok' dedi. 


13 yıl önce