|

İstanbul'da boya fabrikasında yangın

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikada yangın çıktı.

00:00 - 7/08/2012 Salı
Güncelleme: 10:55 - 7/08/2012 Salı
Yeni Şafak
İstanbul'da boya fabrikasında yangın
İstanbul'da boya fabrikasında yangın
16:09 - Tuzla'daki yangın kısmen kontrol altına alındı

Tuzla'da boya fabrikasında çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı. Alevlerin çevredeki fabrika ve binalara sirayet etme tehlikesi önlendi.

Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 32 bin metrekare alana sahip boya fabrikasındaki yangına Avrupa ve Anadolu Yakası'ndan çok sayıda itfaiye grubu müdahale etti. Büyük patlamaların olduğu yangın, saat 15.307dan sonra kısmen kontrol altına alındı. Metrelerce yükseğe çıkan alevler bastırılırken, çevredeki fabrika ve binalara sirayet tehlikesi de önlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de söz konusu yangınla ilgili periyodik olarak bilgi aktardı. Son yapılan yazılı açıklamada, “ Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın nitro, seliloz ve tiner tanklarının infilak etmesiyle kısa sürede yayılarak tüm fabrikayı sardı. Ardı ardına meydana gelen büyük patlamalar nedeniyle itfaiyenin alevlerle mücadelesi güçleşti. İtfaiye ekiplerinin bir kısmı alevlerin kalbine ulaşmaya çalışırken, diğerleri ise yangının yayılmasını önleme için diğer fabrikalar civarında tedbirleri alarak söndürme çalışmalarına katıldı. Ancak rüzgarın ve patlamaların etkisiyle alevleri kısa sürede kontrol altına almak mümkün olmadı. Koca Yusuf, 6*6*6 Afet müdahale, Ahtapot, Yengeç tabir edilen yangın söndürme araçlarıyla müdahale edildi. Yangın yayılması tamamen önlenirken, kısmen kontrol altına alınarak söndürme çalışmaları devam ediyor.” denildi.

Söndürme çalışmalarına OSB, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy, Seyrantepe, Şişli, Gaziosmanpaşa, Beşiktaş, Maltepe, Fatih gruplarının katıldığı, 61 araç ve 235 personelin yangında görev aldığı belirtildi.


16:08 - Boya fabrikasındaki yangına havadan müdahale ediliyor

Tuzla'daki boya fabrikasında başlayan ve henüz kontrol altına alınamayan yangına söndürme uçakları ve helikopterlerle havadan müdahale ediliyor.

Tuzla'da Organize Sanayi Bölgesi'nde boya fabrikasında başlayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. İtfaiye bütün birimleri ile yangını kontrol altına almak için seferber oldu. Karadan ekipler yetersiz kalınca devreye söndürme uçakları ve helikopterler girdi. Uçaklar defalarca yangın yerine su bırakmasına rağmen fabrika alev alev yanmaya devam ediyor. Büyük bir kısmı yanan fabrika kullanılamaz hale geldi. Olay yerinden yükselen siyah dumanlar uzak bölgelerden de görülüyor. Polis ekipleri de çevrede yangın sebebiyle geniş güvenlik önlemi aldı.

Olay yerini güvenlik şeridi ile kapatan ekipler bölgede olası bir patlama riskine karşılık olay yerine kimseyi yaklaştırmıyor.



15:53 - Yangın söndürme çalışmalarına, havadan bir uçak ve helikopter de destek veriyor

Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Sitesi'nde geniş alana kurulu bir boya fabrikasında çıkan yangın söndürme çalışmalarına, havadan bir uçak ile helikopter de destek veriyor.

Kayalar Meffert Boya Sanayi şirketinde, sabah saatlerinde solvent bölümünde başlayan ve geniş alana kurulu tek katlı fabrikanın tamamını saran yangına, İstanbul'un yanı sıra, Gebze ve Kocaeli itfaiyeleri tarafından müdahale ediliyor. Söndürme çalışmalarına, İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne ait uçak köpük sıkarak, bir helikopter de su bırakarak katılıyor.

Yine fabrikada zaman zaman meydana gelen patlama ve oluşan yoğun duman nedeniyle müdahale çalışmaları güçlükle yürütülüyor. İtfaiye ekipleri, yangının fabrikanın çevresindeki diğer iş yerlerine sirayet etmemesi için yoğun çaba gösteriyor.

Bu arada, yangının ilk çıkışı sırasındaki parlama sonucu yüzlerinde yanık oluşan işçiler İsmet Ünal ile Öztürk Balcı'nın hastaneye kaldırıldığı, sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Öte yandan, patlamanın meydana getirdiği basıncın etkisiyle yollardaki rögar kapakları yerinden fırlarken, bazı binaların duvarlarında küçük çaplı hasar oluştu.


İtfaiye, boya fabrikası yangınına 180 personelle müdahale ediyor

Tuzla'daki boya fabrikasında çıkan ve patlamalarla birlikte büyüyen yangını söndürme çalışmaları sürüyor. İtfaiye, yangına 51 araç ve 180 personelle müdahale ediyor.

Saat 10.30 sıralarında boya fabrikasında çıkan yangına müdahale etmek için İstanbul itfaiye seferber oldu. Yangına Avrupa yakasından da birçok itfaiye grubu sevk edildi. Sık sık patlamaların yaşandığı alevlere; OSB, Tuzla, Dudulu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy, Seyrantepe, Şişli, Şişli, Gaziosmanpaşa ve Beşiktaş olmak üzere 51 araç ve 180 personelle müdahale ediliyor.

Boya fabrikasındaki patlamalar korkutuyor

Tuzla'da yanan boya fabrikasında sık sık patlama meydana geliyor. İtfaiye ekipleri, nitro, selüloz ve tiner tanklarının bulunduğu fabrikadaki yangına müdahale etmekte güçlük çekiyor.


Tuzla'da boya fabrikasında çıkan yangın, fabrikanın büyük bölümü kaplamış durumda. Yangına çok sayıda itfaiye grubu müdahale etti. Köpüklü su ile alevlerin yükselmesini ve diğer fabrikalara sirayetini önlemeye çalışan ekipler büyük çaba gösterdi ancak bütün çabalara rağmen yangın kontrol altına alınamadı. Yangın mahallindeki patlamalar da büyük paniğe yol açıyor.


Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yangına; OSB, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy grup ve müfrezeleri 37 araç 138 personel ile müdahale edildiğini açıkladı. Açıklamada, "Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi içerisinde 10 bin metrekare alan üzerine kurulu içerisinde nitro, seliloz ve tiner tanklarının bulunan tek katlı boya imalathanesinde çıkan yangına kuvvetli patlamalar nedeniyle güçlükle müdahale edilebiliyor. İtfaiyeye 10.35 de yapılan ihbarla alarma geçen İstanbul İtfaiyesi Anadolu ve Avrupa yakasındaki grupları kademeli olarak yangın bölgesine yönlendirdi. Ancak meydana gelen büyük patlamalar nedeniyle müdahalede güçlük çekiliyor. İtfaiye ekipleri yangının diğer fabrikalara yayılmaması için çevrede soğutma ve önleme çalışmaları yapıyor." denildi.

Tuzla'daki yangında alevler enerji nakil hatlarını kopardı

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikada çıkan yangında yükselen alevler yüzünden, fabrikanın üzerinden geçmekte olan yüksek gerilim hattında kopma oldu. Enerji nakil telleri diğer fabrikaların üzerine düşünce, fabrikalarda çalışanlar tahliye edildi.

Tuzla'daki fabrika yangını enerji nakil hatlarında da kopmalara yol açtı. Fabrikadan yükselen alevler, yüksek gerilim hatlarını eritti. Kopan teller diğer fabrikaların üzerine ve yollara düştü. Tehlikeyle karşı karşıya kalan fabrikalardaki işçiler tahliye edildi. Vatandaşlar da panik halinde sağa sola kaçıştı.

İtfaiye ekiplerinin fabrikadaki alevleri bastırmak için çalışmaları sürüyor. Dört koldan alevlere müdahale eden ekipler, yangının diğer binalara ve fabrikalara sıçramasını önlemeye çalışıyor.


İstanbul'da boya fabrikasında yangın

Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir boya fabrikasında çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.


Yer yer patlamaların meydana geldiği yangını söndürmek için; Tuzla, Orhanlı, Sultanbeyli, Kartal ve Pendik itfaiye grupları bölgeye sevk edildi.


12 yıl önce