|

İstanbul''u 40 milyon nüfusa hazırlıyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Taksim'in yayalaştırma projesinin öngörülen süreden önce bitirileceğini belirtti. Meydanın arkeologlarca elle kazılacağı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Topbaş, "Makinalar kazacak, arkeologlar kazıları izleyecek. Proje 8 aydan önce bitecek" diye konuştu

Behlül Çetinkaya
00:00 - 14/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:10 - 13/11/2012 Salı
Yeni Şafak
İstanbul''u 40 milyon nüfusa hazırlıyoruz
İstanbul''u 40 milyon nüfusa hazırlıyoruz

Türkiye'nin ilk 'mega eğlence alanı' olma özelliğini taşıyacak Vialand Eğlence Merkezi'nin tanıtımında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm çalışmaları ve gündemde olan Taksim Meydanı projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul'un nüfusunun 1 milyon olduğu günleri hatırladığını söyleyen Topbaş, gelecek yıllarda nüfusun artıp günlük hareketin 40 milyona ulaşacağı günlere hazırlık yaptıklarını ve trafiği yeraltına alma projeleriyle kentsel dönüşüm projelerinin o günlere yönelik yapılan en büyük hazırlıklar olduğunu söyledi.

Yayalaştırma projesinin Bedrettin Dalan ve Recep Tayyip Erdoğan döneminde de gündeme geldiğini anlatan Kadir Topbaş, "2016'da 7 milyon insan metroyu kullanacak. Yerin altına alınan tünellerle yeraltı trafiğin ve araçların, yerüstü ise insanların ve yaşamın olacak; Taksim yeniden Taksim olacak" diye konuştu.

ELLE KAZMA SÖZKONUSU DEĞİL

Bölgenin arkeolojik sit alanı olmadığını ve arkeolojik kazı yapılmayacağını söyleyen Topbaş, şunları kaydetti: "Elle kazı yapılması söz konusu değil. Makinelerle kazı yapılacak, ancak bu esnada Koruma Kurulu arkeologları kazıları izleyecek. Sadece Topçu Kışlası çalışmalarında arkeolojik kazı olacak, o da araştırma için değil, iz bulmak için yapılacak. Arkeolojik kazılar sebebiyle çalışmalar durmayacak, proje 8 aydan daha kısa sürede bitecek. Bu tarz çalışmalar dünyanın her yerinde yapılıyor."

Kışla 'çakma' değil

Taksim'e yeniden kazandırılacak Topçu Kışlası ile ilgili 'çakma eser' yorumlarının bulunduğunu hatırlatan İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Önceden yıkılmış olup bugün, üzerinde belirli binalar olan eserler üzerinden bize saldırıyorlar ancak biz bu binayı yeniden canlandırmak isteyince karşı çıkıyorlar. Onları samimi bulmuyorum. Avrupa'nın birçok eski görünümlü şehri 2. Dünya Savaşı'nda yok oldu. Ancak savaştan sonra eskisine uygun olarak yeniden yapıldı. Ayrıca Tophane'de yol yapım çalışmaları nedeniyle yıkılan Usta Mektebi de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından yeniden yapılacak ve burası bir Mimar Sinan Müzesi olacak" şeklinde konuştu.

Kalıntılara ulaşıldı

Taksim'in yayalaştırılması için yapılan çalışmalar kapsamında tarihi Taksim Stadı'nın kalıntılarına ulaşıldı. 30 Ekim tarihinde Taksim'in yayalaştırılması projesi kapsamında meydanda çalışmalara başlayan iş makineleri, bazı yerlerde metrelerce derinliğe ulaştı. Gezi Parkı civarındaki çalışmalarda ise tarihi Taksim Stadı'nın kalıntılarına ulaşıldı. Stadın duvarları ve demirler dikkatlerden kaçmadı. Yetkililer, kalıntıların tarihi Taksim Stadı'na ait olduğunu söyledi. Taksim Stadı, bugünkü Taksim Parkı'nın yerinde 1921-1939 arasında var olan Taksim Kışlası'nın avlusunda yapılan İstanbul'un ilk stadı olma özelliğine sahip.

FiYATLAR UÇTU

İBB Başkanı Kadir Topbaş ve yüklenici ortaklar Via Grup ile Gürsoy Grup temsilcilerinin tanıtımını yaptığı Vialand, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu ve Balkanların da en büyük eğlence merkezi olacak. İçerisinde 50'den fazla aktivite alanı olacak olan Vialand'da, 'Türk mahallesi' ve 'İstanbul'un Fethi' gibi olaylar canlandırılacak, alışveriş merkezinin dış cephesi ise Selçuklu motifleriyle süslenecek. Dünyanın en hızlı 'roller coaster'ının da (hızlı tren) bulunacağı eğlence merkezinde senede 30 milyon civarında yerli/yabancı turist ağırlanması bekleniyor. Vialand, bölgeye de katkı sağlayacak. Eğlence merkezinin istihdam edeceği 4000 kişi bölgedeki mahallelerde yaşayan gençler arasından seçilecek. 23 Nisan 2013'te hizmete açılması beklenen Vialand için çevresindeki 179 bina yıkılacak, hak sahiplerine ise yeni evler verilecek.

Türkiye'nin Disneyland'ı 30 milyon turist çekecek

n İBB Başkanı Kadir Topbaş ve yüklenici ortaklar Via Grup ile Gürsoy Grup temsilcilerinin tanıtımını yaptığı Vialand, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu ve Balkanların da en büyük eğlence merkezi olacak. İçerisinde 50'den fazla aktivite alanı olacak olan Vialand'da, 'Türk mahallesi' ve 'İstanbul'un Fethi' gibi olaylar canlandırılacak, alışveriş merkezinin dış cephesi ise Selçuklu motifleriyle süslenecek. Dünyanın en hızlı 'roller coaster'ının da (hızlı tren) bulunacağı eğlence merkezinde senede 30 milyon civarında yerli/yabancı turist ağırlanması bekleniyor. Vialand, bölgeye de katkı sağlayacak. Eğlence merkezinin istihdam edeceği 4000 kişi bölgedeki mahallelerde yaşayan gençler arasından seçilecek. 23 Nisan 2013'te hizmete açılması beklenen Vialand için çevresindeki 179 bina yıkılacak, hak sahiplerine ise yeni evler verilecek.


11 yıl önce