|

İstanbul'un sualtı süprizlerle dolu

Dünyaca ünlü sualtı fotoğrafçımız Alptekin Baloğlu, İstanbul'daki sualtı yaşamından sonra, deniz yüzeyinden Boğaziçi'ni fotoğrafladı. Sarayları, camileri, yalıları, vapurları, balıkçıları hatta balıkları kimsenin bakmadığı yerden fotoğraflayan sanatçı, İstanbul'un güzelliğini bir kez daha hatırlatıyor.

Hatice Saka
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 13:01 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
İstanbul'un sualtı süprizlerle dolu
İstanbul'un sualtı süprizlerle dolu

Uluslararası ve ulusal yarışmalarda çok sayıda ödül alan ve Türkiye'yi birçok ilke taşıyan sualtı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu, başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. 14 yıldan beri sualtında fotoğraf çeken Alptekin Baloğlu, denize olan sevgisinin çocukluk yıllarına dayandığını söylüyor: "Tüplü dalış yapmaya başladığım ilk bir yıl içerisinde sualtında gördüklerimi insanlarla paylaşmak istedim ve bunun için de en doğru yolun sualtında fotoğraf çekmek olduğuna karar verdim."

Küçük bir makineyle başladığı amatör fotoğraf çekimleri onu profesyonelliğe kadar taşımış. Sualtı yaşamının büyüleyici dünyasına kapılan sanatçı, bir canlının fotoğrafını çektikten sonra, asıl işin başladığına dikkat çekiyor.



İSTANBUL'UN SUALTI SÜPRİZLERLE DOLU

Sualtında edindiği bu tecrübeleri kitaplara, belgesellere ve sergilere taşıyan Alptekin Baloğlu, aynı zamanda dünya çapında bir sualtı fotoğrafçısı. Papua Yeni Gine'den Galapagos Adaları'na ve Filipinler'e uzanan geniş bir coğrafyada sualtı dünyasını görüntüleyen sanatçı için İstanbul'un çok ayrı bir yeri var. Baloğlu, “Dalış yaptığım hiçbir ülkede İstanbul'da yaşadığım heyecanı hissetmedim” diyor ve ekliyor: "İstanbul'un sualtı dünyası şehrin kendisi gibi sürprizlerle dolu. Ortaköy Meydanı'nda gece dalışı yaptığım zaman denizatı, dil balığı yavruları, istavrit, gelincik balığı, iskorpit gibi birçok canlı ile karşı karşıya

geleceğimi hayal bile edemezdim.'



BOĞAZİÇİ'NDE DENİZATLARI YAŞIYOR

2006 yılında İstanbul'un Sualtı Yaşamı'nı Taksim Meydanı'nda açtığı sergi ile tüm İstanbullularla paylaşan fotoğrafçı, su altındaki zengin yaşamı korumak gerektiğine dikkat çekiyor: "Son kırk yıl içerisinde Marmara Denizi'ni çok yıprattık, ama hala sualtı yaşamı bu yıpranmaya karşı direnç gösteriyor. İstanbullulara Boğaz'da denizatları olduğunu ve Haliç'te deniztavşanı gibi ilginç bir canlı türünün yaşadığını göstermeyi amaçladım."



DENİZDEN İSTANBUL PROJESİ YOLDA

Baloğlu, İstanbul'daki sualtı yaşamını fotoğraflarken Boğaziçi dalışını bitirip, su yüzeyine çıktığında daha önce Boğaziçi'ne hiç denizden bakmadığını fark ediyor ve ortaya Denizden Boğaziçi projesi çıkıyor: “Binlerce fotoğraf sanatçısı, İstanbul ve Boğaziçi'nin güzelliklerini fotoğrafları ile ölümsüzleştirdiler. Bir sualtı fotoğrafçısı olarak ben de Boğaziçi'ne farklı bir gözle bakmaya çalıştım. Daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptım. Sarayları, camileri, yalıları, balıkçıları, vapurları Boğaziçi'nin tüm güzelliklerini su üstünden yansıttım. Adeta İstanbul'a bir balığın gözünden bakan fotoğraflar çektim.”


Baloğlu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında 'Denizden İstanbul' adlı daha büyük bir projeyle İstanbulluların karşısına çıkacak. Denizden Boğaziçi sergisini NeoMarin Pendik AVM'de görülebilir.


15 yıl önce