|

İşte büyük başarı öyküsü

HAKKARİ (İHA)
00:00 - 19/08/2008 Salı
Güncelleme: 15:57 - 19/08/2008 Salı
Yeni Şafak
İşte büyük başarı öyküsü
İşte büyük başarı öyküsü

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde küçük yaşta bir kolunu kaybeden gencin azmi ile gelen başarı öyküsü, yıllarca çobanlık yaptığı Hacı Tepe mevkiinden Hacettepe Üniversitesi'ne uzandı.



Yüksekova ilçesi Adaklı köyü Cilo Dağı Hacı Tepe mevkiinde uzun yıllar çobanlık yapan ve 5 yaşında doktorsuzluktan dolayı sağ kolunu kaybeden İrfan Töreci'nin azmi, görenleri şaşırttı. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) başarı sıralamasında sonlarda bulunan Hakkari'den Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan İrfan Töreci'nin başarısı, ailesi ve yakınlarını sevince boğdu.



Toprak bir evde ikamet eden 12 nüfuslu Töreci ailesinin çocukları İrfan Töreci, bir yandan çobanlık yaparken, diğer yandan ders çalışmayı ihmal etmedi. Çobanlık yaptığı sürede kırsalda ders çalışan İrfan Töreci, 5 yaşındayken elektrik çarpması sonucu sağ kolunu kaybetti. İrfan Töreci, elektrik çarpması sonrasında doktor bulamadıkları için kolunu kaybettiğini belirterek, "O yıllardaki ihmalkarlık ve doktorsuzluktan dolayı müdahale yapılmadığı için kolumu kaybettim. Ancak bu durum hayata tutunmamıengelleyemediği gibi tıp okuma idealimde etkili oldu. İlköğrenimimi Adaklı köyü ve Yüksekova ilçesinde tamamladıktan sonra Yüksekova Süper Lisesi'ne devam ettim. Lise son sınıfta Yüksekova Sınav Dergisi Dershanesi'nde ÖSS'ye hazırlandım. Sınavda Sayısal 2 alanında 355 puan aldım. Okul birinciliği kontenjanından 371 taban puanı ile Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Bölümü'ne yerleştim" dedi. Hiç kimsenin başaracağına inanmadığını belirten İrfan Töreci, çok büyük çabalar harcayarak bu başarıyı yakaladığını söyledi. Töreci, "Hiç kimse başaracağıma inanmıyordu ama disiplinli bir çalışma şekli izledim ve başardım. Günde yaklaşık 10 saat çalışıyordum. Rehberlik öğretmenlerimden bol bol destek aldım. Buralara sahip çıkılsa çok daha büyük başarılar elde edilir. Ancak imkansızlıktan dolayı okuyamayan birçok arkadaşım var" şeklinde konuştu. Tek kollu olmasının hiçbir engel teşkil etmediğini belirten İrfan Töreci, sosyal sorunları kolay aştığını ancak en büyük engelin maddi sıkıntı olduğunu belirterek ailesinin kendisini okutacak durumda olmadığını ifade etti.

16 yıl önce