|

İsteyene 'helal' belgesi çok yakında

Türk Standartları Enstitüsü, 500 milyar dolarlık 'helal gıda' pazarında söz sahibi olmak için isteyen firmaya ilahiyatçıların da olduğu denetimlerle bir belge verecek

Ankara
00:00 - 26/08/2007 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 26/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
İsteyene 'helal' belgesi çok yakında
İsteyene 'helal' belgesi çok yakında

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Kenan Malatyalı, İslam ülkeleri ve Müslümanların yaşadığı ülkelere yönelik ihracatta, İslami usule uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla 2005 yılında başlattıkları “Helal Gıda” çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Zannediyorum 3-4 aylık süre içinde biter” dedi.

Malatyalı, “Helal Gıda” konusunda yürüttükleri çalışmanın belgelendirme türüne henüz karar vermediklerini, “Helal Gıda” adı altında standart mı; yoksa TSEK belgesi mi verecekleri konusundaki çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Malatyalı, “standardı bulunmayan ürün ve hizmetler için adına TSEK denilen bir belgelendirme yapıldığını” anlatırken, bu belgenin de standarda yakın bir belgelendirme olduğuna dikkat çekerek, “Büyük ihtimal TSEK belgelendirmesi yapılabilir” dedi. Belgelendirmenin hem gıda sektöründe hem de restoran gibi hizmet veren işletmelere yönelik olacağını ifade eden Malatyalı, İlahiyat Fakülteleri'ndeki hocalardan yardım aldıklarını söyledi. Malatyalı, teknik komitede bir din adamının bulunup bulunmamasının ise belge verilecek gıdanın türüne göre değişebileceğini bildirdi. Belgeyi isteyenin alacağını dile getiren Malatyalı, bu konuda 500 milyar dolarlık pazar payı olduğunu belirtti.

Hayvanın önünde bıçak bilemeyin

  • Hayvan, kesim sırasında canlı olmalı, kasap İslam şeriatı ve yürürlükteki yasalarla uyumlu biçimde çalışmalı.

  • Yiyecek içinde domuz ürünleri bulunmamalı. Alkol ya da sarhoş edici maddeler kullanılmamalı.

  • Hayvanlar tercihen doğal mekanlarından uzaklaştırılmış olmalı. Yemleri hayvan bazlı ürünler içermemeli.

  • Kesimden önce beslenmeli ve su ihtiyaçları karşılanmalı.

  • Tüm kesimler belgeli kesimhanelerde yapılmalı. Kasap her hayvan için 'Bismillah Allahu Ekber' demeli.

  • Kesimhanede hayvanların kesimini, kanını, diğer hayvanlar görmemelidir.

  • Kasap keskin bir bıçak kullanmalıdır ve hayvanın önünde bilenmemeli ve kesim sırasında çırpınmayı kısıtladığı için omuriliğe dokunmamalı.
  • 17 yıl önce