|

İstiklal Marşı Türk halkına tescil ediliyor

Bir Alman şirketinin İstiklal Marşı'ndan telif istemesi üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mehmet Akif'in milletine ithaf ettiği marşı kamu adına tescil ettirmeye hazırlanıyor.

Aa
00:00 - 3/12/2010 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 3/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
İstiklal Marşı  Türk halkına  tescil ediliyor
İstiklal Marşı Türk halkına tescil ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, Almanya'da bir şirketin İstiklal Marşı için telif istemesi üzerine, İstiklal Marşı'nın telif haklarının kamulaştırılması için harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yaptığı açıklamada, bir Alman meslek birliğinin bu ülkedeki bir Türk okulundaki 23 Nisan kutlamasında çalınan müziklerin yanısıra İstiklal Marşı'ndan da telif bedeli istediği bilgisine ulaştıklarını söyledi. Olayın ardından İstiklal Marşı'nın kamulaştırılması için bir taslak hazırladıklarını ifade eden Çelik, taslağın bugün Başbakanlığa gönderileceğini belirtti.

KAMUNUN MALI OLACAK

Taslak ile İstiklal Marşı üzerinden doğacak hakları tanzim ettiklerini anlatan ve çok önce yapılması gereken bir düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Çelik, şöyle devam etti.

'İstiklal Marşı'nın herhangi bir hakkı hiç kimse tarafından iddia edilemeyecek bu sayede. Doğrudan bunun hak sahibinin devlet olduğunu bundan sonra söyleyebileceğiz. İstiklal Marşı, kamu malı haline gelecek. Bakanlar Kurulu kararı ile İstiklal Marşı'ndan herhangi bir koşulda ve şartta kimse telif hakkı iddia edemeyecek.” Çelik ayrıca Alman tarafına Türkiye'nin milli marşından hangi yetkiye dayanarak telif aldığının da sorulduğunu ifade etti.


13 yıl önce