|

İzmir'de 60 yaş kartı izdihamı !

İzmir'de toplu ulaşımdan faydalanmak için Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 60 yaş kartlarının vizesi yaptırmak isteyen binlerce yaşlı insan, güneşin altında saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı.

İZMİR(CİHAN)
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 16:52 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İzmir'de 60 yaş kartı izdihamı !
İzmir'de 60 yaş kartı izdihamı !

İzmir'de toplu ulaşımdan faydalanmak için Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 60 yaş kartlarının vizesi yaptırmak isteyen binlerce yaşlı insan, güneşin altında saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Kuyrukta bekleyen yaşlılar, zaman zaman sıra sebebiyle birbiriyle tartıştı. Bankaya 50 TL yatırdıktan sonra vize işlemi için kuyruğa giden yaşlılar, İzmir genelinde sadece iki hizmet noktasında hizmet verilmesi sebebiyle oluşan kuyruklara tepki gösterdi. Tepkiler üzerine belediye, öğle saatlerinde açıklama yaparak 60 yaş kartları için hizmet noktası sayısını dörde çıkardığını duyurdu.


Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay'ın Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği'ni onaylamasının ardından geçen şubat ayında iptal ettiği 60 yaş kartlarını yeniden uygulamaya koydu. Büyükşehir Belediye Meclisi, 60 yaş kartlarını oybirliğiyle yeniden başlatma kararı aldı. İzmir'de yaşayan 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlar da kartlarını yeniden kullanabilmek için bankaya 50 TL yatırarak vize için sıraya girdi. İzmir'de yaklaşık 45 bin kişinin kullandığı 60 yaş kartlarının vizesi için sadece Konak Katlı Otoparkı altındaki ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Kartları Şube Müdürlüğü ile Karşıyaka Vapur İskelesi'nde hizmet noktası açılması sebebiyle uzun kuyruklar oluştu. Sabah saatlerinde sıraya giren ve güneşin altında saatlerce kuyruk bekleyen yaşlılar, zaman zaman birbirleriyle tartıştı. Yaşlılar, başlarını gazete kâğıtlarıyla örterek güneşten korunmaya çalıştı. Kart kuyruğu için "Çile kuyruğu" ve "Yaşlılar erken ölsün kuyruğu" benzetmesi yapan yaşlılar, sabah başvuru yapmak üzere geldiklerini, saatlerce kuyrukta beklediklerini belirterek, "İzmir gibi çağdaş bir şehre bu görüntüler yakışıyor mu? Yaşlısına sahip çıkmayan, saygı göstermeyen, saatlerce ayakta bekleten bu zihniyet utanmalı. Emekli maaşı kuyrukları yok oldu. Bu nasıl bir anlayış?" diyerek tepkilerini dile getirdi. 73 yaşındaki emekli öğretmen Gülsevin Özyurt, belediyenin sıkıntıya bir an önce çözüm bulmasını isteyerek, "Birkaç yere daha bu büroları kusun. Sabah 09.00'dan beri buradayım, saat 13.30 oldu. Ne zaman bana sıra gelecek bilmiyoru. Benden daha yaşlılar, ayakta durmayacak olanlar var. Bu işe bir çözüm bulunsun." dedi. Yaşlı arkadaşlarının ayakta, güneşte beklemesine razı olmadığını ifade eden Özyurt, "Buna belediye mi başka bir kurum mu kim çözüm bulacaksa bulsun. Hasta olanlar var, tansiyonu çıkanlar var. Birkaç büro açılsın, memur koyulsun, bizler de kartı rahat rahat alalım." şeklinde konuştu. 72 yaşındaki Hatice Keleş de güneşin altında saat 10.30'dan beri kuyrukta belediğini söyledi. 60 yaş kartını almak için 09.30 civarında sıraya girdiğini dile getiren 70 yaşındaki Nevin Aydın ise, "Bu, yetkililerin bir ayıbı. Söyleyecek bir şey yok." diyerek isyan etti. Yaşlılar, herkesin oturduğu bölgelere müracaat noktası açılmasını istedi. Ayağında ağrı olmasına rağmen saatlerdir ayakta beklemek zorunda kaldığını belirten 75 yaşındaki Şevket Emekçi, "Sıra bize gelsin diye bekliyoruz, gelmiyor. Hâlâ önümde 500 kişi var." dedi.


İzmir'de 45 bin 384 kişiyi ilgilendiren 60 yaş kartı uygulaması yeniden hayata geçerken yapılan değişiklikte kart ücreti, yılbaşına kadar olan 50 TL olarak belirlendi. Kart sahiplerine ayrıca sınırsız biniş hakkı da verildi. İzmir'de uygulama kapsamına alınan 60 yaş kartı sahipleri, Ankara'da olduğu gibi trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu kartları kullanamayacak. Yeni yönetmeliğe göre 60 yaş üstü kişiler, kartları sabah 10.00–16.00 ve akşam 19.00–24.00 saatleri arasında kullanabilecek. Öte yandan yoğunluk ve şikayetler üzerine ESHOT Genel Müdürlüğü, iki merkezi daha hizmete aldı. Konak Katlı Otopark altı ve Karşıyaka Vapur İskelesi'ndeki merkezlere ilave olarak Bornova Metro Durağı ve Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nde açılan hizmet noktalarında da vize yapılabileceği duyuruldu. 60 yaş kartı bulunanların, vize işlemi için 50 TL'lik kullanım bedelini herhangi bir Vakıfbank şubesine yatırdıktan sonra dekontun aslı, 60 yaş kartı ve nüfus cüzdanı aslı ile beraber bu noktalardan birine başvurması gerekiyor.

12 yıl önce