|

İzmir'de tamamlanmayan arsenik arıtma tesisleri de çalıştırıldı

İZMİR(CİHAN)
00:00 - 1/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:50 - 1/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İzmir'de tamamlanmayan arsenik arıtma tesisleri de
İzmir'de tamamlanmayan arsenik arıtma tesisleri de

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arsenik problemini bir an önce ortadan kaldırabilmek için henüz tamamlanmamış üç arıtma tesisini yüzde 50 kapasiteyle çalıştırıyor.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, arıtmaların sisteme entegre olmasıyla birlikte arsenik değerlerinde ciddi düşüşlerin söz konusu olacağını kaydetti.


Manisa Muradiye'de dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisini kuran ve yarı kapasitesini 19 Aralık 2008 tarihinde törenle devreye alan belediye, Halkapınar ve Menemen tesislerinin de ilk etaplarını da çalıştırmaya başladı.


Muradiye'de kurulan Göksu-Sarıkız arsenik tesislerin tamamı, bu bölgedeki 49 kuyudan şehre verilen suyu saniyede 3 bin litre kapasiteyle arıtacak. Saniyede bin 500 litre suyu arıtacak ilk etabı devreye giren tesisin, bitirilmesi öngörülen süreden iki ay önce, 2009 Ocak ayı sonunda yüzde 100 kapasiteye sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Halkapınar bölgesindeki 19 kuyudan şehre verilen bin saniyede litre arıtacak tesis ve Menemen Çavuşköy'deki 26 kuyudan verilen suyu saniyede 600 litre kapasiteyle arıtacak tesisin yarı kapasiteleri faaliyete geçti. Bu iki tesis de ocak ayı sonunda tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.


Büyükşehir Belediyesi, söz konusu üç tesis için toplam 15 milyon Euro yatırım yaptı. Tesislerin tam kapasite çalışmasıyla birlikte içme suyundaki arsenik oranının Sağlık Bakanlığı'nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'le belirlediği litrede 10 mikrogram sınır değerin altına ineceğini belirten yetkililer, böylelikle şehrin su ihtiyacını yüzde 65 oranında karşılayan kuyulardaki arsenik sıkıntısının ortadan kalkacağını bildirdi.



15 yıl önce