|

JİTEM ortada kaldı

Genelkurmay'ın ardından Jandarma da mahkemeye 'JİTEM yok' yazısı gönderdi. Ancak Jandarma, 1998-1990 yılları arasında kısaltması JİTEM olan bir birimin faaliyet gösterdiğini dolaylı yoldan itiraf etti.

İstihbarat Servisi
00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 23:42 - 31/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
JİTEM ortada kaldı
JİTEM ortada kaldı

Faili meçhul cinayetlerle anılan Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın (JİTEM) var olup olmadığı tartışması yeniden alevlendi. Genelkurmay Başkanlığı'nın ardından Jandarma Genel Komutanlığı da mahkemeye gönderdiği yazıda JİTEM'in varlığını inkar etti. Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün iddianameye giren ifadesinde “Ben kurdum” dediği, yine Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan'ın varlığını kabul ettiği JİTEM'le ilgili 2 açıklama, soru işaretlerine neden oldu.

JANDARMA DA 'YOK' DEDİ

Aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı JİTEM davasına, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme, Jandarma Genel Komutanlığı'na 'JİTEM adlı bir birimin olup olmadığı' yazısına gönderilen cevabı açıkladı. Gelen cevapta, “Jandarma, kuruluş ve kadrolarında JİTEM adı altında bir birimin bulunmadığı, geçmişte de oluşturulmadığı” belirtildi.

2 YIL BOYUNCA GÖREV YAPTI

Adli Müşavir Hakim Kıdemli Albay Gazi Koçer imzasıyla gelen cevapta, Kasım 1988'de istihbarat hizmetlerini daha iyi seviyeye çıkartmak için Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı', bünyesindeki İstihbarat Tim Komutanlığı'nın ise 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birlik Komutanlığı' olarak değiştirildiği belirtildi. Yazıda “Teklif geçici görev kuruluşuyla ve deneme mahiyetinde bir süre uygulanmıştır” denilerek Mart 1990'da önceki yapıya devam edildiği kaydedildi.

JİTEM SİLAHLI ÖRGÜT

Yazıda, JİTEM isminin bir süre daha bölgede bazı vatandaşlar ile bir kısım devlet görevlileri tarafından kullanılmasının, tamamen bilgisizlikten veya jandarma ile ilgili olmayan kötü niyetli bir kısım çevrelerin yaklaşımından kaynaklandığı ileri sürüldü. JİTEM tabirinin Jandarma'nın konuyu bilmeyen bazı alt kademelerinde de kullanıldığı 1994 yılında 'JİTEM', 1997 yılında da 'JİT' tabirinin kullanılmaması için birliklerin uyarıldığı vurgulandı. Mahkeme, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak”, “birden fazla kişiyi öldürmek” suçlarından açılan davayı “silahlı örgüt kurmak” kapsamında değerlendirerek yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme, dosyayı Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.


15 yıla kadar hapis talebi

Mahkemeye Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda da, JİTEM adı altında bir harcama görülmediği belirtildi. Bu arada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, istenilen JİTEM konulu dokümanları CD olarak gönderdi. TCK'nın 313. ve 450. maddeleri uyarınca 9 sanık hakkında müebbet, 2 sanık hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Ben kurdum

Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan, teşkilatın varlığını itiraf etmişti. Albay Doğan “Ben bunun kurucusuyum. Yasalara uygun olarak terörle mücadele ettik” demişti. JİTEM'in deneme amaçlı kurulduğunu da belirten Doğan, JİTEM'in, komutanların bilgisi doğrultusunda OHAL bölgesinde faaliyet gösterdiğini söylemişti.


Tabelasını bile gördüm

JİTEM'in varlığını doğrulayan en önemli kanıtlardan biri de Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ifadeleri oldu. Avcı, Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Binbaşı Cem Ersever gibi isimlerle birlikte 'kod adlar' kullanan birçok kişinin bu karargahta görev yaptığını belirterek, “Toplantılara JİTEM görevlisi olarak katılırlardı. JİTEM adına yasadışı faaliyetler, yapanların üstlerinin bilgisi olmadan gerçekleşemez” demişti.


Yetkileri sınırsızdı
  • İsveç'te yaşayan PKK ve JİTEM itirafçı Abdulkadir Aygan, 90'lı yıllarda JİTEM adına çalıştığını ve bu kurumdan maaş aldığını gösteren bordroları basın mensuplarıyla paylaştı. Maaş pusulalarında Aygan'ın görev yerinin 'JİTEM' olarak göründüğü ve kurumda sivil memur olarak çalıştığı yazıyor.
  • JİTEM'in faaliyetlerinin dönemin İçişleri Bakanları ve bölge Valileri tarafından bilindiğini söyleyen Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Özcan Tuzlu da, “Asayiş komutanlarının denetiminde bölge valisinin bilgisi dahilinde çalışırdı. Bürolarının üzerinde JİTEM yazılı levhaları vardı. Merkezi Ankara idi, yetkileri sınırsızdı” dedi.


  • 14 yıl önce