|

JİTEM'ci 8 kişi yargılanacak

Cihan
00:00 - 19/11/2008 Çarşamba
Güncelleme: 15:33 - 19/11/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
JİTEM'ci 8 kişi yargılanacak
JİTEM'ci 8 kişi yargılanacak

Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında 8 kişiyi öldürdükleri iddia edilen ve aralarından 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da bulunduğu 8 sanık, çete suçlarına bakmakla görevli Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Kamuoyunda 'JİTEM dosyası' olarak bilinen dosya ile ilgili yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacak.

Aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Fethi Çetin, Kemal Emlük, eşi Saniye Alataş Emlük, Muhsin Gül, Abdulkadir Aygan, Uzman Çavuş Uğur Yüksel ve emekli Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanı Binbaşı Abdulkerim Kırca, 1992-94 yılları arasında 8 kişiyi kaçırıp öldürdükleri iddiasıyla ömür boyu hapis istemiyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanmıştı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların suç tarihinde 'asker' oldukları için yargılama yetkisinin 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verip dosyayı askeri mahkemeye göndermişti.

Askeri mahkeme de, sanıkların işledikleri suçların askeri suç kapsamında olmadığı, bir kısım sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerinin kesildiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verince, dosya yargılama yetkisinin hangi mahkemede olduğunun belirlenmesi için Ankara Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi, oy birliğiyle, JİTEM davasına işlenen suçun askeri suç olmadığı için yargılama yetkisinin Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğuna karar verdi.

Kararda, sanıkların JİTEM adıyla bilinen grup içinde yer alıp PKK yandaşı olduklarına inandıkları kişilere karşı kendi çıkarları doğrultusunda gasp ve öldürme eylemi gerçekleştirdikleri, 'JİTEM' adı altında oluşmuş sözde devlet adına yasadışı yollarla birçok adam öldürme, adam kaçırma eylemlerinde bulundukları belirtildi. Sanıklar Harbi Arman, Lokman ve Zana Zuğurli, Servet Aslan, Şahabettin Latifeci, Ahmet Ceylan, Abdulkadir Çelikbilek ve Mehmet Sıddık Etyemez'i öldürüp cesetlerini çuval içine köprü altları, duvar dipleri ve boş arazilere attıkları kaydedildi.

Bazı sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerinin kesildiği, işlenen suçların TCK kapsamında kaldığı, Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı suçlara girmediği belirtilen kararda ayrıca, sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerinin kesilmesi, suçun askeri suç olmaması nedeniyle askeri mahkemede yargılanmalarını gerektiren ilginin de kalmadığı anlaşıldığından davanın adli yargı yerinde görülmesi gerektiği kaydedildi.

Sanıklara yüklenen 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, bir suçu söyletmek için işkence yapmak, taammüden adam öldürmek' suçları Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı suçlardan olmadığı için bu durumda bile sanıkların adli yargı yerinde yargılanması gerektiği dile getirilen Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararında, "Bu nedenle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararının kaldırılması gerekmiştir. Sonuç olarak davaya bakmak için adli yargı yerinin görevli olduğuna oy birliğiyle kesin olarak karar verilmiştir." denildi.

Uyuşmazlık kararı Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tebliği edilen JİTEM dosyası, çete ve terör suçlarına bakmakla görevli özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.


15 yıl önce