|

Kaçak çay şebekesine darbe

Cihan
00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:54 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Kaçak çay şebekesine darbe
Kaçak çay şebekesine darbe

Sri Lanka'dan Romanya'ya getirdikleri kaçak çayları Türkiye'de piyasaya sürmeye çalışan şebekeye büyük darbe vuruldu. Çay kaçakçılarını yakın takibe alan Edirne ve Gaziantep Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, başlattıkları çalışmada, sınır kapılarında sahıslara ait araçların giriş-çıkış kayıtlarını inceleyerek, farklı tarihlerde tonlarca kaçak çayın yakalandığını belirledi.

Nisan ayı içerisinde Romanya üzerinden gelerek Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan giriş yapmak isteyen bir tır aracında yasal yükü dışında 16 ton 650 kilogram çay bulundu. Bununla bağlantılı olarak devam eden çalışmalar sonucunda İstanbul Büyükçekmece'de 15 bin 400 kilogram dökme çay ele geçirildi. Edirne'den geçişi sırasında amaçlarına ulaşamayan şebekenin farklı güzergâhları kullanabileceğini dikkate alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri çalışmalarını bu ihtimal üzerinde yoğunlaştırdı.

Şebeke, bu kez Romanya'dan yüklediği kaçak çayı Bulgaristan makamlarına çay olarak beyan ettikleri halde, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan girişte aracın içindeki malın "Calcium carbonate" veya "Pvc" gösterdikleri tespit edildi. Haziran ayı içerisinde Kapıkule Sınır Kapısı'nda organizasyona ait araçta yapılan aramada 18 bin 252 kilogram çay ele geçirildi. Ekipler, 20 Haziran 2009 günü şebekenin kaçak çayı yurda sokacakları ihbarını alması üzerine Edirne'den Türkiye'ye giriş yapan TIR takip edildi. Ancak aracın Sarp Sınır Kapısı yerine Gaziantep'e doğru hareket ettiği belirlendi. Takiplerini sürdüren kaçakçılık ekipleri, şebekenin Gaziantep'te daha önce ayarlamış oldukları depoda çayları indirdiklerini tespit etti. Edirne ve Gaziantep Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri depoya gerçekleştirdikleri baskında 16 bin 467 kilogram kaçak çayı ele geçirdi. Olayla ilgili olarak 5 şahıs suçüstü yakalandı.

Çay kaçakçılığı ile ilgili yapılan araştırmalarda, şebekenin Sri Lanka'dan çayları önce Romanya, oradan Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye getirerek Adana'da bulunan bir firma üzerinden piyasa sürdükleri tespit edildi. Genişletilen operasyonda, şebekenin aynı yöntemleri kullanarak 2009 yılı içerisinde 34 TIR aracı getirdikleri, çayların 5 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

15 yıl önce