|

Kanadoğlu'dan Cindoruk'a cevap

Kanadoğlu, Eski TBMM Başkanı Cindoruk'un “Meclis, Cumhurbaşkanı'nı seçemez” görüşüne katılmadığını açıkladı.

Anka
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:25 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kanadoğlu'dan Cindoruk'a cevap
Kanadoğlu'dan Cindoruk'a cevap

Kanadoğlu, “Derhal yapılan seçim ile görevine başlayan TBMM'nin ilk işi mevcut Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nı seçmektir” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un, “Bu Meclis, bu Cumhurbaşkanını eski anayaya göre seçemez” görüşüne katılmadığını belirterek, “Mevcut TBMM Cumhurbaşkanı'nı seçer” dedi.

ANKA'ya konuşan Kanadoğlu, halkoyuna sunulmamış bir Anayasa değişikliğinden alınan yetkiden söz edilemeyeceğini belirterek, “Ortada Anayasal düzen karışıklığı yok. Halkoyuna sunulmamış bir Anayasa değişikliğinden alınan yetkiden söz edilemez. Derhal yapılan seçim ile görevine başlayan TBMM'nin ilk işi de mevcut anayasa göre cumhurbaşkanını seçmektir. Onun için sayın Cindoruk'un söylediğine katılmak mümkün değil” diye konuştu.

CİNDORUK'UN İDDİALARI

Cindoruk'un Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili şu görüşleri açıklamıştı:

"Birincisi 1982 Anayasası'na göre Meclis tarafından seçim, bir diğeri de anayasa değişikliği ile referanduma götürülmüş olan halk tarafından seçim. İki anayasa kuralı da bugün bu Meclis tarafından dikkate alınmak zorunda olan kurallardır. Çünkü onaylama işlemi halka sunulmuş olan bir anayasa değişikliği var. Orada da 11. Cumhurbaşkanı için bu düzenlemenin yapıldığı söyleniyor. O konudaki kararı vermeden, bu bir ön meseledir. Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski anayasaya göre seçemez. O zaman anayasa değişikliğini niçin yaptı? Ortaya çıkan sorun çözülmeden Meclis'in cumhurbaşkanı seçimi sürecini başlatması şekil bakımından Anayasa'ya aykırıdır. Ana muhalefet partisi, Anayasa Mahkemesine giderse bu seçim sürecini durdurabilir. Böyle bir sıkıntı var”



17 yıl önce