|

Kardavi''den Ezher''e rest

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Kardavi, Ezher Alimler Kurulu üyeliğinden istifa etti. Karadavi, ülkede katliamlar yaşanırken Ezher şeyhinin Yüksek Alimler Kurulu'nu toplamamasını eleştirdi.

Doha
00:00 - 3/12/2013 Salı
Güncelleme: 00:38 - 3/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Kardavi''den Ezher''e rest
Kardavi''den Ezher''e rest

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Kardavi, Ezher Yüksek Alimler Kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Karadavi istifasına ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, 'Ben Yusuf Abdullah el-Kardavi, Ezher Yüksek Alimler Kurulu üyeliğinden istifamı Ezher şeyhine değil, kurumun gerçek sahibi olan yüce Mısır halkına sunuyorum. Ezher şeyhinin ve ona yakın makamların hepsini tıpkı darbe lehine silah zoruyla ele geçirilmiş cumhurbaşkanlığı makamı gibi görüyorum' denildi.

ÖZGÜR ALİMLERDENİM

Açıklamada, 'Özgür alimlerin yanında yer aldığımı tescilleme çerçevesinde bu kararı aldım. Din, kültür, eğitim ve reformda İslam ümmetinin lideri konumundaki Ezher yerine başka bir Ezher'le sınanıyoruz. Gün gelecek, Mısır halkı özgürlüğüne kavuşacak ve alimler kendi özgür iradeleriyle şeyhlerini seçecekler' ifadeleri kullanıldı.

KATLİAMA RAĞMEN KURUL TOPLANMADI

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşanan kanlı müdahaleleri hatırlatan Kardavi, ülkede halkı dehşete düşüren katliamlar yaşanırken Ezher şeyhinin Yüksek Alimler Kurulu'nu toplamamasını eleştirerek, 'Şeyh, böyle bir zamanda kurulu toplamayacak da ne zaman toplayacak' dedi. Ezher Yüksek Alimler Kurulu, Ezher bünyesinde yer alan ve dört büyük mezhepten alimlerin yer aldığı 40 üyeli en yüksek dini karar mercii olarak biliniyor.


10 yıl önce