|

Katliamın nedeni 68 oy

Beytüşşebap'taki katliamın altından PKK'nın taban kaybı çıktı. Jirki aşiretine bağlı köylülerin korucu olması ve AK Parti'ye oy vermesi katliam asıl nedeni. 103 oyun kullanıldığı köyde AK Parti'ye 68, DTP'ye ise sadece 22 oy çıktı

Behçet Güngör
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:25 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Katliamın nedeni 68 oy
Katliamın nedeni 68 oy

Beytüşşebap'ın Beşağaç köyüne yapılan 12 kişinin öldüğü PKK saldırısının perde arkasında PKK'nın bölgedeki taban kaybı çıktı. PKK'nın Beşağaç köyünü, korucu köyü olması ve seçimlerde AK Parti'ye oy vermesi yüzünden bu köyde katliam yaptığı belirtiliyor. Beşağaç köyü aynı zamanda Jirki aşiretine bağlı bir köy. 103 oyun kullanıldığı köyden AK Parti'ye 68 oy çıkarken DTP'nin adayına 22 oy verilmişti. Jirki aşireti diğer bölgelerde de AK Parti'ye oy verdi.


HALK BIKTI

PKK'nın bölgede uyguladığı 23 yıllık şiddet bölge halkını bıktırdı. Bölge halkının bir bölümü dönem dönem PKK eylemlerine göz yumdu, ancak, artık PKK'nın silahlı eylemlerini sona erdirmesini istiyor. PKK son dönemlerde istismar edecek bir konu bulamayınca bölge halkı PKK'ya karşı tavır koymaya başladı. Bu tavır, PKK'nın taban kaybı olarak algılanıyor.


PKK'DAN AŞİRETE MESAJ

AK Parti'nin desteğiyle 250 kişinin geri dönüş yaptığı Beşağaç'ta köylüler, PKK'nın bölgede yıllarca uyguladığı şiddetten bıktıkları için devletin yanında yer alarak korucu almaya karar verdi. Bu durum, PKK elebaşlarından Murat Karayılan'ın sert tepkisine neden olmuştu. Beşağaç köyü halkı, Jirki Aşiretine bağlı. Jirki Aşireti bu seçimlerde ağırlıklı olarak AK Parti'ye oy verdi. Aşiretin diğer bir özelliği ise terörün en yoğun hissedildiği 1992 ile 1998 arasında bile PKK'ya mesafeli davranmasıydı.



Kaplan'dan PKK yapmadı iması

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Beşağaç Köyü'nde yapılan katliamın PKK tarafından yapılmamış olabileceğini ima etti. Kaplan, Beşağaç Köyü'nde en büyük partinin DTP çıktığını ileri sürerek, “Yanılmıyosam 3 oy haricinde bütün oylar bize çıktı” dedi. YSK verilerine göre, Beşağaç'ta 103 oyun 68'ini AK Parti almıştı. Kalan oyların 22'si DTP'ye, 10'u Demokrat Parti'ye gitmişti.



17 yıl önce