|

Katsayı virgülle aşılacak

Katsayı adaletsizliği YÖK'ü yeni çözüm arayışlarına itti. Üzerinde çalışılan 'virgüllü katsayı formülü'ne göre 0,3-0,8 olarak belirlenen katsayılar 0,30-0,35 veya 0,3-0,4 oranına düşürülecek. Bu yöntemle meslek liseliler 2-3 soru daha fazla çözerek istediği programa girebilecek.

Yakup Bulut
00:00 - 27/11/2009 Cuma
Güncelleme: 22:08 - 26/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Katsayı virgülle aşılacak
Katsayı virgülle aşılacak

Danıştay'ın katsayı ada§letsizliğini onaylayan kararı sonrasında YÖK, ÖSS sınavlarını da riske sokan krizi çözmek için 'virgüllü katsayı formülü'ne yöneldi. Bu formüle göre, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün 1998'de 0,3-0,8 olarak belirlediği katsayılar 0,30-0,35 veya 0,3-0,4 oranına düşürülecek. Meslek liseliler, birkaç soru daha fazla çözerek alanları dışındaki yükseköğretim programlarına girebilecek.

Edinilen bilgiye göre, YÖK'ün katsayı eşitsizliğini çözmek için üzerinde en çok durduğu formül, 'virgüllü katsayı formülü'. Bu formülde Danıştay'ın da istediği gibi farklı statüye farklı puan hesaplaması yapılacak. Ancak uygulamada virgüllerle oynanarak, katsayı farkı çok düşük oranlarda tutulacak. YÖK ,1998'den bu yana ÖSS'de uygulanan 0,3 ve 0,8 şeklindeki katsayıları, 0,30-0,35 veya 0,3-0,4 gibi çok düşük oranlarda değiştirerek krizi aşmayı hedefliyor.

SADECE BİRKAÇ SORU

ÖSS'de katsayı ayrımının çok düşük puan aralıklarında sürdürülmesi durumunda, hem genel lise öğrencileri hem de meslek lisesi öğrencileri rahatlayacak. Alanı dışında bir bölüm tercih etmek isteyen öğrenci, 0,1 veya 0,05 oranında düşük katsayı ile ÖSS puanı hesaplanarak, alanında devam eden öğrenciden sadece birkaç soru daha fazla çözüp, aynı yükseköğretim programına yerleşebilecek. Böylece katsayı ayrımının kaldırılması sonrasında meslek liselerine yoğun ilgi gösteren öğrencilerin bu okullara devamının sağlanması ve mesleki eğitimin mağdur edilmemesi tasarlanıyor. Danıştay'ın iptal gerekçelerini ortadan kaldıracak olan yeni ara formül, ÖSYM yetkilileri ve YÖK'te hukukçulara da inceletiliyor.

ACİLEN TOPLANACAK

Danıştay 2. Daire'nin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında, 17 Aralık'ta olağan olarak toplanacak olan YÖK Genel Kurulu'nun toplantısının da bir hafta önceye alınması gündemde. Bu yıl yapılacak sınavın nasıl düzenleneceği de bu Genel Kurul'dan sonra belli olacak. Yasal olarak YÖK'ün kararın yazılı olarak edilmesinden itibaren 30 gün içinde konuyla ilgili düzenleme yapması gerekiyor.


Sokaklarda 'Adalet' çığlığı

Katsayı adaletsizliği Türkiye'yi sokağa döktü. Protestolarda “Adalet” talebi dile getirildi. Genç Siviller ve Eğitim Bir Sen üyeleri kararın çıkmasında etkin rol oynayan İstanbul Barosu'nun önünde protesto gösterisi yaptı. Gösteride, “İstanbul Barosu Cuntanın Korosu” pankartı açıldı. Danıştay'ın aldığı katsayı kararı İstanbul'daki meslek ve İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından da tahsil edildi. Fatih'ten Beyazıt Meydanı'na yürüyen yüzlerce meslek lisesi öğrencisi, Danıştay'ın Zulmüne Boyun Eğmeyeceğiz' yazılı pankart açtılar. Ankara, Konya ve Sivas'ta da binlerce öğrenci adaletsizliğin ortadan kaldırılması için protesto yürüyüşü düzenledi.


ÖSYM korkuttu YÖK rahatlattı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, katsayı kararıyla birlikte ortada tam bir belirsizlik olduğunu' belirterek, 'Bu seneki sistemin nasıl uygulanacağının belirginleşmesi lazım. Yoksa sınav takvimimiz aksar' dedi. Öğrencileri rahatlatan açıklama ise YÖK'ten geldi. Karara itiraz edileceği belirtilen açıklamada alternatif çözüm yollarından birinin uygulanacağı açıklandı. Açıklamada, “Sonunda verilecek karar önümüzdeki yıl ÖSS sınavına girecek olan 1 milyonu aşkın öğrencimizin herhangi bir zarar görmesini engelleyecek bir karar olacaktır” denildi.


Yargı yolu kapalı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ulusoy, 'düşük fark formülü'ne yargı yolunun kapalı olduğunu belirtti. Ulusoy, şunları söyledi: “Böyle bir formüle yargı yolu da kapalı olur. 'Bakın bir fark yarattık' derse buna yargı yolu da kapalıdır. Danıştay kararında farklı statü deniliyor ve katsayının farklı olması gerektiği vurgulanıyor. Yargı bu farkın düşük mü, fazla mı olduğuna bakmaz, bakamaz. Yeter ki fark olsun. Biraz daha bir orta yol bulabilir. O,3 ve 0,8 katsayı farkında aradaki makas çok fazlaydı ve dezavantaj fazlaydı. Eğer kayda değer düşük bir fark olursa bu dava da konusuz kalır ve dava biter. Onun için YÖK'ün alacağı karar çok önemli ve kritik.”



14 yıl önce