|

Kayseri Lisesi müze oluyor

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün orta öğrenimini tamamladığı Kayseri Lisesi'nin tarihi binasını müzeye dönüştürecek.

Cihan
00:00 - 3/11/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:11 - 3/11/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kayseri Lisesi müze oluyor
Kayseri Lisesi müze oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün orta öğrenimini tamamladığı Kayseri Lisesi'nin tarihi binasını müzeye dönüştürecek. Önemli bir turizm potansiyeline sahip 114 yıllık okulun müzeye dönüştürülmesiyle hem kentte yeni bir turistik mekan oluşacak hem de kültürel eserler hak ettiği değere kavuşacak.

Ak Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, 'Nöbetçi Vekil' uygulaması çerçevesinde partisinin il binasında düzenlediği toplantıda yaptığı açıklamada, iki cumhurbaşkanı ile siyaset, sanat ve spor dünyasındaki birçok kişinin orta öğrenimini tamamladığı Kayseri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesinin planlandığını söyledi. 114 yıllık maziye sahip olan abide eğitim kurumunun önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Yıldız, "Kurtuluş Savaşı yıllarında son sınıf öğrencileri Sakarya Cephesi'ne gidip tümü de şehit olduğu için mezun veremeyen Kayseri Lisesi, tarihe mal olan birçok ünlü siyasetçi, bilim adamı sanatçı ve meslek mensubu yetiştirdi. Asırlık okul, bu başarılı mezunları arasından merhum Turgut Özal'dan sonra Abdullah Gül'ü de devletin zirvesine yani Çankaya Köşkü'ne gönderdi. Tarihi okulu müze yapmak için Kültür Bakanlığı harekete geçti. Çalışma çerçevesinde bir proje hazırlandı. Okul taşıdığı değerler itibariyle önemli bir turizm potansiyeline sahip. Okulun müzeye dönüştürülmesiyle hem Kayseri'de turistler için yeni keşif mekânı oluşacak hem de tarihi değerler hak ettiği değeri kazanmış olur. " dedi.



Kültür Bakanlığı'nın iki hafta önce çalışmalara başladığını belirten Yıldız, "Öncelikle okulun müzeye dönüştürülmesine kamuoyunun nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. Bu kapsamda bir kamuoyu yoklaması yapılması planlanıyor. Ardından okulun bir bölümü yani tarihi binasının müzeye dönüştürmeyi planlanıyoruz. Müzeye dönüştürme çalışmaları çerçevesinde restorasyon yapılacak. " diye konuştu.



114 YLLIK OKUL

Kayseri Lisesi Müdürü Ömer Güven, projeye destek verdi. Okulda zaten küçük bir müze alanının bulunduğunu belirten Güven, ancak buranın birçok tarihi değere sahip okul için yeterli olmadığını ifade etti. Güven, "Okulumuz Türkiye'nin en eski eğitim kuruluşlarından biri. Ve tarihi boyunca birçok ünlünün eğitim aldığı bir okul. Bu yönüyle önemli kültürel değerleri bünyesinde barındırıyor. Bakanlığın burayı müzeye dönüştürmesi tabiî ki okulumuza onur verir:" dedi.

114 yıllık tarihe sahip Kayseri Lisesi, siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda ünlü ismi de mezun etti. Eski bakanlar Mehmet Yazar, Mehmet Saadettin Bilgiç, Korkut Özal, Mehmet Bahattin Yücel, Turhan Feyzioğlu, Naci Kınacıoğlu, Hilmi İşgüzar, Taner Yıldız ile sanatçılar Emel Sayın ve Göksel Arsoy'da Kayseri Lisesi'nden mezun oldu. Kayseri Lisesi, Sakarya Savaşı sırasında tüm öğrencilerinin şehit olması nedeniyle mezun verememişti.


16 yıl önce