|

Kayseri'de cemevi yapılıyor

Kayseri Battalgazi Mahallesi Tontar Mevkii'nde 2 bin 679 metrekare üzerine yapılacak cemevinin temeli 27 Ekim Cumartesi günü düzenlenen törenle atılacak. 3 katlı olacak cemevinin yaklaşık 3 milyon YTL'ye mal olması bekleniyor.

Cihan
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:22 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kayseri'de cemevi yapılıyor
Kayseri'de cemevi yapılıyor

Hacıbektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma ve Dayanışma Derneği ve Vakfı Başkanı Kenan Akpınar, cemevi için Kayserililer'den yardım beklediklerini iletti. Kenan Akpınar, yaptığı açıklamada, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenecekıÜü olan 44.Ulusal 18.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Ve Kültür Sanat etkinliklerinin16-19 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını dile getirdi.

Akpınar, "Yapılacak olan Hacı Bektaş Veli Törenleri'nin hiçbir siyasi arenaya ya da herhangi bir siyasi oluşuma alet edilmeden toplumsal barışa hizmet edecek şekilde herkesin katılması gerekir. Serçeşme, Alevilerin inancında büyük bir yere sahiptir. Ancak, gerek geçmişteki hükümetlerin ve gerekse günümüzdeki idari anlayışın Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri'ne gerektiği gibi ilgi göstermemektedir. Birtakım festivalleri devlet yayın organlarında ve basında canlı yayınlarken, ulusal ve uluslararası alanda sevgi ve hoşgörünün temsilcisi olarak kabul edilen Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere, Alevilerin etkinliklerine yer verilmemesini anlamak mümkün değildir" dedi.

Alevilerin sosyal ve siyasal talepleri yeni düzenlenecek olan Anayasa'da yer alması gerektiğinin altını çizen Akpınar, Serçeşme'nin yönetimi de yasal hak sahibi varisi olan Alevilere bırakılmasını istedi.

Hacı Bektaş Veli Külliyesi'ni ziyarete gelen kimseden de ücret talep edilmemesi gerektiğini ifade eden Akpınar, "Alevilerin kendi Ulu Pirlerinin makamlarını para vererek ziyaret ediyor olmaları, doğru değildir. Hangi külliye, inanç ve ibadet yeri olursa olsun, ücret ödeyerek ziyaret edilmesi, o inanç ve ibadet sahiplerini de incitmektedir" açıklamasında bulundu.

Kayseri'deki yaşayan Alevilere de müjdeli haber veren Akpınar, uzun süredir girişimlerde bulunduğu Cemevi'nin temelinin 27 Ekim Cumartesi günü atılacağını söyledi. Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu Erenlerinin önemli bir buluşma noktası olan Kayseri'mizde de cemevinin olmaması büyük bir eksikliktir. Ama yapmış olduğumuz özverili çalışmalar ile bu eksikliği gidererek, Battalgazi Mahallesi Tontar mevkiindeki cemevinin temelini 27 Ekim Cumartesi günü atacağız. Cemevimizin yapımı için Kayserililer'den yardım bekliyoruz."

17 yıl önce