|

Kaza noktasını aramak isteyen Yarbay engellenmiş

00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 14:33 - 11/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kaza noktasını aramak isteyen Yarbay engellenmiş
Kaza noktasını aramak isteyen Yarbay engellenmiş

TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Gazeteci-Yazar Emre Soncan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına yönelik ulaştığı bilgi ve belgelere ilişkin Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı. 'Keş Dağında Bir Alperen' isimli yeni kitabında bugüne kadar ortaya çıkmamış bir çok ayrıntıya yer veren Zaman Gazetesi savunma muhabiri Emre Soncan'ın anlattıkları Yazıcıoğlu dosyasına önemli yeni sayfalar ekliyor.


'Helikopterin GPS cihazları çalınmış'

“Helikopterde Argus 5000/CE diğeri de Skymap 3C diye adlandırılan iki GPS cihazı var. Bunların önemi şu; bu her iki cihazda helikopterin uçuş bilgilerini, uçuş pozisyonunu, yerini, irtifasını, konumunu, hızını, iki nokta arasını ne kadar mesafede kat ettiğini hafızasında bulunduruyor. Helikopter düştükten sonra 29 Mart'ta kaza kırım heyeti kaza soruşturma kurulu, Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan enkaz üzerinde yaptığı çalışmalarda biz bu her iki cihazı da helikopterde görüyoruz. Bir tanesini kokpitin üzerinde görüyoruz Argus 5000/CE cihazını, diğer Skymap 3C cihazı da karların üzerinde fotoğraflanmış. Bu cihazlar 29 Mart'ta fotoğraflanıyor devlet yetkilileri tarafından fakat daha sonra 31 Mart'ta tekrar enkaz fotoğraflandığında bu cihazlar yok. Zaten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla devreye giren Devlet Denetleme Kurulu araştırmalarında da bunlarla ilgili çok çarpıcı tespitler var. Orada şu tespit var; rapor genel itibariyle biraz ihtiyatlı olmasına rağmen bu konuda açık bir şekilde bu cihazların çalındığını söylüyor. Bu cihazlar niye önemli, bu kitabı hazırlarken hem resmi verileri koyduk hem de önemli devlet yetkilileriyle, asker, sivil bürokratlarla, uzmanlarla görüştük. Onların şöyle ortak bir görüşü var; eğer bu helikopter düşürüldüyse ki düşürüldü demiyoruz şuanda, düşürüldüyse ilk önce ortadan kaldırılması gereken iki cihaz budur. Biri Argus 5000/CE diğeri de Skymap 3C.”


'Şüpheli 15 jandarma'

“DDK raporunda bu yazmıyor ama işte bahsettiğim gibi kitabı hazırlarken çok kişiyle görüştük devletin önemli yetkilileriyle. Onlardan birisi şu çarpıcı bilgiyi verdi; 15 kişilik bir gruptan bahsetti o enkazda araştırma yapan 15 kişiden bahsetti. Şüphelerin üzerinde yoğunlaştığı jandarma grubu olduğu DDK raporunda söyleniyor ama tabi DDK bunlara doğrudan bir suç atfetmiyor.

Rıdvan Memi: Bu üst düzey yetkili 15 kişilik grup derken kastettiği orada arama yapan 15 kişilik jandarma grubu mu?

Emre Soncan: Evet jandarma grubu hem orada jandarmanın arama-kurtarma timleri var, özel asayiş komutanlığının timleri var ve Skorsky'nin kaza kırım heyeti var zaten DDK raporunda açık bir şekilde bütün bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığında soruşturma yapılması önerilmektedir diyor zaten.

Rıdvan Memi: Bu 15 kişinin ismi belli?

Emre Soncan: Bu 15 kişinin ismi tabi ki bazı yerlerde mahfuz. Bu 15 kişiden birisi mi bu cihazları aldı? Bu konunun aydınlanması içinde devletin yetkililerin şöyle bir görüşü var; bu kişilerin geriye dönük telefon kayıtlarına bakılması gerektiğine. Eğer böyle bir cihazın çalınma durumu varsa bunun planlı ve programlı olması lazım.. Eğer böyle ise de telefon kayıtlarına bakıldığında bu işin çözülebileceği noktasında görüş belirtiyorlar. Bütün şüpheler bu 15 kişinin üzerinde yoğunlaşıyor ve önümüzdeki süreçte şunu söyleyebiliriz; DDK olmasa bile bu konunun üzerine gidileceğine dair ben Ankara'da bir izlenim edindim yani.”

'Kazadan 4 dakika önce bölgede meçhul bir jet var'

Kozmik Oda'da konuşulan çarpıcı bir diğer konu 'bölgedeki meçhul jetti'. Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında 74 kilometrelik alanda hareketlilik olmadığı belirtilmesine karşın sorun 75. Kilometredeydi. Rıdvan Memi'nin bu noktaya ilişkin sorusuna Emre Soncan'ın açıklaması, kaza üzerindeki şüphe zincirine eklenen önemli bir halkayı ortaya koydu:

“Kazadan sonra bir hava hareketliliği var bölgede, Göksun bölgesi çevresinde zaten Malatya ve Diyarbakır'da bir takım jetlerimiz var yani bu uçuşların yapılması gayet normal ama şöyle bir durum var; şimdi baktığımız zaman kaza 15.03'te meydana geliyor tam olarak, saat 14.58.57'de bir jet ortaya çıkıyor sivil radarda gözüküyor, daha sonra gözükmüyor ve o jet gittikten sonra hemen birkaç dakika arkasından helikopter düşüyor, burada bir şüphe var. DDK raporunda bu jetten zaten “X” diye bahsediliyor. Çünkü bu jetin transponder (yer belirleme) cihazı kapalı olduğu belirtiliyor. Şüphelerin yoğunlaştığı jet bu. DDK da zaten Genelkurmay Başkanlığı'na bunu sordu radar iz haritalarını sordu, fakat bu soruya net cevap verilmemiş.

Rıdvan Memi: Benim gördüğüm hiç cevap verilmemiş.

Emre Soncan: Evet öyle gözüküyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın açıklaması şu; 74 kilometre menzilde Silahlı Kuvvetlere ait herhangi bir unsurun olmadığı yani 75. kilometrede bir hava hareketliliği var zaten. Şimdi şöyle bir şey var; eğer bir jet, bir savaş uçağı helikopterin çok yakınından geçerse o 1 kilometre değil, 2 kilometre değil çok yakınından geçerse belki birkaç metre ötesinden üstünden, aşağısından geçerse müthiş bir hava akımı oluşturur jet. Onun oluşturduğu hava akımından helikopter etkilenip düşebilir.”


'Emniyet ve Jandarma kazayı 1 saat geç haber vermiş'

“57 dk,yaklaşık 1 saat sonra TİB'e bu veriler iletiliyor. Normal bir gecikme gibi gözükmüyor. DDK'nın yaptığı tespitlerde de emniyetin bu konuda bazı ihmalleri olabileceği ve emniyet genel müdürlüğünün bu konuyla ilgilenen personelin de konu etrafında başbakanlık müfettişlerince soruşturulması gerektiği belirtiliyor. Herhangi bir kasıt olduğuna dair bir bulgu yok. Fakat bir ihmal olabileceği ve bu ihmalin de başbakanlık müfettişlerince soruşturulup ortaya çıkarılması gerektiği söyleniyor. Jandarma genel komutanlığına geldiğinde saat 16.27.

Rıdvan Memi: Yani yine 1 saatlik gecikme var.

Emre Soncan: Evet yine 1 saat gecikme var. Ve orada masa başında olması gereken görevli orada yok. Yani bu işi değerlendirecek görevli, DDK raporuna göre. DDK raporunda asıl telefona bakması gereken ve bu işe yönlendirilmesi gereken kişinin görev yerinde olmadığı ve bu yüzden telefon geldikten sonra yarım saat daha beklendiği belirtiliyor.”

'TİB 9 saat sonra kaza noktasını belirlemiş'

“TİB araştırmalarını yapıyor. Hem kendi verileriyle hem oradaki hepimizin bildiği GSM operatörlerinden alınan verileri değerlendiriyor. Kazanın olduğu, 25 Mart'ı 26 Mart'a bağlayan gece 24'te, yaklaşık 1 km.lik bir yay çiziyor, Karayakup Tepesi.

Rıdvan Memi: 25 Mart gecesi saat 00.00'da, yani kaza olduktan 9 saat sonra TİB kazanın noktasını, Karayakup Tepesi'ni 1 km.lik bir alan olarak belirleyip iletiyor mu?

Emre Soncan: Evet aynen öyle. İletiyor ve doğrudan bir nokta atışı yapıyor, Karayakup bölgesi diyor. Yani enkazın bulunduğu, Karayakup Tepesi'nin bulunduğu bölge diyor TİB.

'Jandarma kaza noktasını aramamış, ekipleri bölgeden çekmiş'

“Saat 00'da TİB'in verileri geliyor. Ve Adana Jandarma Bölge Komutanlığında olağanüstü bir toplantı yapılıyor. Elde edilen veriler kendi verileriyle karşılaştırılıyor ve TİB'in gönderdiği veriler üzerinde bir mutabakat sağlanıyor. Evet bu veriler doğru, bunun üzerinde araştırmalar yapılmalı deniyor. Fakat saat 00.30'da, enkazın bulunduğu bölgede aramalar sonlandırılıyor DDK'nın tespitlerine göre. Gece şartlarında arama yapılamaz burada, deniliyor fakat aynı birlikler bölgedeki başka bir tepe, Güneyoluk tepesine kaydırılıyor,gece şartlarında arama yapılamaz gerekçesine rağmen arama buraya kaydırılıyor”



'Jandarmanın arama yapmadığı çizelge ile sabit'

“25, 26, 27 Mart'ta araştırmalar devam ediyor. 27 Mart'ta şöyle bir çizelgeye ulaşmışlar. Kahramanmaraş Arama Kurtarma Faaliyet Çizelgesi diye Jandarma'ya ait çizelge. Orada Ekinözü, Sinse gibi ilçe jandarma komutanlıklarına bu söz konusu bölgenin aranmasına dair bir görev veriliyor. Fakat çizelgeye bakıldığında bu bölgenin arandığına dair herhangi bir şey yok. Silahlı Kuvvetlerde askerliğini yapan herkes bilir, orada mutlaka not edilir. Görev verilir, arkasından görev yapıldı diye not düşülür. Fakat çizelgede bu bölgelerin araştırıldığına dair herhangi bir tespit yok.”

'Kaza noktasını aramak isteyen Yarbay engellenmiş'

“Yine o gün bir yarbay bazı planlamalar yapıyor yine aynı bölgede fakat planlamanın Adana Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından daha sonra iptal edildiği söyleniyor. Yani aynı bölgeyi yarbay bir kez daha arayalım diyor, bir planlama yapıyor çizelgede fakat DDK'nın tespitine, iddiasına göre Adana Jandarma Bölge Komutanlığı bu planlamayı iptal ediyor.”

'Devlet yetkilileri suikast diyor, dosya kapanmayacak'

“Devlet yetkilileri ne düşünüyor diyorsanız, büyük ihtimalle suikast diyorlar. Onlar suikast olduğunu düşünüyor ve bu konu üzerinden araştırmalarına devam ediyorlar. Ve benim edindiğim izlenim de araştırmanın bir şekilde devam edeceği yönünde.Dosya kapanmayacak… Hem hukuki devam edecek hem de belki de bazı yolları dolanarak da devam edecek soruşturma.”

13 yıl önce