|

Kene kâbusu baharla döndü

İlkbahar-yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tehdidi başladı. Samsun'da tedavi gören 2 kişi ölürken, 7 kişi de hastalık şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Aa
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:24 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Kene kâbusu baharla döndü
Kene kâbusu baharla döndü

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan kenelerin ısırması yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hortladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi gören 2 kişi öldü. Havza'nın Agdırhasan Köyü'nde kene tarafından ısırıldıktan sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan Nesibe Araç (48), tedavisi sürerken 3 Mayısta yaşamını yitirdi. Vezirkopru ilçesinde besicilik yapan Rıfat Çoban (45) ise geçen hafta sevk edildiği OMÜ'de aynı hastalık şüphesiyle tedavi altına alındı. Çoban, dün öldü.

7 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Karabük'te de kenelerce ısırılan 3 kişi KKKA şüphesiyle Ankara'ya sevk edildi, 4 kişi ise Karabük Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Eflani ilçesinde, Sadık A, Emine A. ve Rüstem K, kene ısırması nedeniyle Karabük Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Söz konusu 3 kişi KKKA şüphesiyle Ankara'ya sevk edildi. Eskipazar ilçesinde de Süleyman G, ve isimleri öğrenilemeyen 3 kişi daha kene ısırması sonucu rahatsızlanınca Karabük Devlet Hastanesi intaniye servisinde tedavi altına alındı.


Piknikçiler örtü olmadan çimenlere oturmayın


Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Taşyaran, daha çok kuzey ve orta bölgelerde rastlanmakla birlikte git gide güney bölgelerde de vakalar görüldüğünü belirterek, “Vatandaşlarımız tüm ülke genelinde dikkatli olmalı” dedi. Taşyaran, dünyada bu hastalıktan ölüm oranının yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 5 civarında olduğunu söyledi. Virüsün insanlara genellikle virüsü taşıyan kenenin ısırmasıyla bulaştığını bildiren Taşyaran, bunun dışında viremik dönemdeki (kana karışma) hayvanın kan ve dokularıyla temas halinde de bulaşma olabileceğini söyledi. Bu açıdan veteriner hekimler, kasaplar ve hayvanlarla uğraşanların risk altında olduklarını ifade eden Taşyaran, “Ayrıca kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar da risk altındadırlar. Piknik mevsiminin başladığı bu günlerde vatandaşlar örtü olmadan çimenlerin üzerine oturmamalıdır” diye konuştu.


16 yıl önce