|

Kıbrıs'ta iki lider buluşacak

Aa
00:00 - 24/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 10:06 - 24/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Kıbrıs'ta iki lider buluşacak
Kıbrıs'ta iki lider buluşacak

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, son aylarda başlayan ve kapsamlı çözüm müzakerelerine gidebilecek olan yeni süreç çerçevesinde yarın yeniden bir araya geliyor. Talat ile Hristofyas, Rum kesimindeki seçimlerin ardından başlayan yeni süreç çerçevesinde yarın BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un ara bölgedeki ikametgahında görüşecek. 25 Temmuz görüşmesiyle devem etmekte olan bu süreç, Rum kesimindekil ider değişikliği ile başladı.



Kıbrıs Rum kesiminde 24 Şubat'ta yapılanikinci tur seçimlerde Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, yüzde 53.36 oy alarak, Kıbrıs Rum halkının yenilideri olmuştu. Annan planının referandumda reddedildiği dönemin lideri olarak çözümden yana tavır almayan Tasos Papadopulos'un yerine Rumların yeni lideri olan Hristofyas, çözüm yanlısı açıklamalar yaparak, Türklere dostluk elini uzattığını belirtiyor. Talat ile Hristofyas, yeni süreç çerçevesinde ilk olarak 21 Mart'ta biraraya geldi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in ara bölgedeki ikametgahında düzenlenen ve yaklaşık 3.5 saatsüren görüşmede liderler 3 ay sonra bir araya gelmeyi kararlaştırdılar. Liderler, Lokmacı Kapısı'nın da teknik olarak mümkün olan en kısa sürede açılması için uzlaşmaya vardılar. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Möller, 21 Mart görüşmesinin ardından her iki lider adına yaptığı açıklamada, liderlerin bir dizi çalışma grubu ve teknik komiteler kurmak, gündemlerini belirlemek ve bunu mümkün olan en hızlı şekilde yapmak üzere danışmanlarının bir hafta içinde buluşmasına karar verdiklerini bildirdi.





Talat ile Hristofyas'ın teknik komitelerin varacağı sonuçları kullanarak, BM Genel Sekreteri gözetiminde tam teşekküllü müzakereleri başlatmak konusunda anlaştıklarını belirten Möller, liderlerin resmi müzakerelere başlamadan önce de gerektiği sürece ve gerektiği zaman buluşmak konusunda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.



Talat ile Hristofyas'ın bu görüşmesinin ardından 26 Mart'ta KKTC'ye önemli bir ziyaret gerçekleşti. KKTC'ye gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk askerinin Kıbrıs'ta barış için bulunduğuna, 1974'ten beri de barışı sağladığına dikkati çekti ve “adil ve kalıcı barış sağlanana kadar bu kutsal görevin devam edeceğini”vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Türk askerlerinin adada uluslararası garanti ve ittifak anlaşmalarıyla görev yaptığını, adil ve kalıcı bir barış sağlanıncaya kadar da bu görevini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.



16 yıl önce