|

Kızılırmak'ın suyunun Ankara'ya getirilmesine vize

Anka
00:00 - 17/03/2007 Cumartesi
Güncelleme: 14:01 - 17/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kızılırmak'ın suyunun Ankara'ya getirilmesine vize
Kızılırmak'ın suyunun Ankara'ya getirilmesine vize

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi projesinde kullanılmak üzere ASKİ'nin 250 Milyon Dolar, EGO'nun 90 yeni otobüs satın alabilmesi için ise 17 Milyon Euro tutarında parayı milli bankalardan kredi olarak çekmesine onay çıktı.


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Melih Gökçek Başkanlığı'nda yapılan toplantısında Kızılırmak suyunun Başkent'te getirilmesi için ASKİ Genel Müdürlüğü'nün kredi alarak borçlanması ele alındı. Gökçek, Başkenti besleyen barajlarda kullanılabilir su miktarının 232 milyon metreküp olduğunu bildirerek, 2030 yılında getirilmesi planlanan Kızılırmak suyunun acil olarak bu yıl içinde Ankara'ya getirilmesi gerektiğini söyledi.

Gökçek, Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü ve Hirfanlı Barajlarında 7 milyar hazır su rezervinin bulunduğunu, projeyle bu suyun Başkent'e taşınacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu projeyi ASKİ yapacak. ASKİ'nin mevcut yatırım programlarını aksatmadan bu projeyi yapmak istiyoruz. Bu nedenle belirlendiği gibi hem yatırımları devam ettirmek hem de ASKİ'nin kendi kaynakları ile Kızılırmak suyunu Ankara'ya getirmesi mümkün değildir. Proje için ASKİ'nin çeşitli milli bankalardan 250 milyon dolar tutarında 7 yıllığına kredi çekmesi gerekiyor.”

EGO'YA 90 YENİ DOĞAGAZLI YENİ OTOBÜS

Belediye Meclisi'nde, EGO'ya yeni 90 doğalgazlı otobüsün alınması için gündemin 3. maddesinde yer alan “EGO Genel Müdürlüğü'nün kredi alarak borçlanmasına ilişkin Başkanlık yazısı” hakkında da bilgi veren Gökçek, Ankara da mevcut otobüslerin eskimesi nedeniyle 450 doğalgazlı otobüsün alınarak sefere konduğunu ve bu otobüslerden çok memnun olduklarını kaydetti.

Gökçek, bu otobüsler alınması için 78 milyon 980 bin Euro faiz dahil kredi alındığını, sözleşme gereği otobüs alımlarında yüzde 20 artırım yapılabildiğini belirterek, bunun 90 yeni otobüs anlamına geldiğini bu otobüslerin alınabilmesi için ise milli bankalardan birinden 7 yıllığına 17 milyon Euro kredi çekilmesi için meclisten onay istediklerini belirtti.

Doğalgazlı otobüslerle mevcut dizel otobüslerin yakıt farkını anlatan Gökçek, dizel otobüslerin 2,5 yılda tükettikleri yakıt parasıyla doğalgazlı 90 yeni otobüsün parasının çıktığını söyledi. Daha sonra yapılan oylamada otobüs alımı için kredi alınması da oy çokluğu ile kabul edildi.


2008 YILINDA 400 OTOBÜS ALINACAK

Gökçek daha önce almayı düşündüklerini açıkladığı metrobüslerden çok pahalı oldukları için vazgeçtiklerini belirterek bunun yerine 2008 yılında metrobüslere yakın büyüklükte 400 yeni doğalgazlı otobüsün almayı planladıklarını sözlerine ekledi.


DOĞALGAZ ÖZELLEŞTİRİLECEK


Doğalgazın özelleştirilmesi için Enerji Bakanıyla görüşmelerin sürdüğünü ve belirli bir aşamaya gelindiğini vurgulayan Gökçek şunları söyledi:

“Doğalgazın özelleştirilmesi konusunda sanırım yakında bir kanun çıkacak. Buradan gelen paranın bir kısmıyla BOTAŞ'a olan borçlarımızı, bir kısmıyla hazineye olan borçlarımızı ödeyeceğiz. Metroları tamamlayacağız. Ve ulaşım yatırımları yapacağız. Metroya şu ana kadar 500 trilyon para harcadık.”


DİKMEN VADİSİ 4. VE 5. ETAP PROJELERİ YAPILACAK

Meclis toplantısında kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili gündem konuşulurken bilgi veren Gökçek, Başkent'te çok önemli kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmakta olduğunu Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap dışında başka hiçbir projede sorun yaşanmadığını belirterek, buradaki sorunun hak sahibi olmayan, ideolojik nedenlerle dışarıdan gelen kişilerin kışkırtmalarıyla devlete taşlı, sopalı, silahlı karşı gelindiğini söyledi.


"ÇANKAYA BELEDİYESİ KAÇAK YAPIYA ONAY VERİYOR"

Çankaya Belediyesi'nin Mühye Köyü civarında kaçak evler yapılmasına izin verdiğini ileri süren Gökçek, “Çankaya Belediyesi bilerek suç işlemektedir. Biz bu ve kaçak evlerin yapılmasına izin vermeyeceğiz ve kısa sürede yıkacağız” dedi.(ANKA)


17 yıl önce