|

Klimalı hayat kâbusunuz olmasın!

Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Atıcı, küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklarda vatandaşların başvurduğu en önemli araçların klimalar olduğunu ifade etti.

Cihan
00:00 - 7/08/2010 Cumartesi
Güncelleme: 15:17 - 7/08/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Klimalı hayat kâbusunuz olmasın!
Klimalı hayat kâbusunuz olmasın!

Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklarda vatandaşların başvurduğu en önemli araçların klimalar olduğunu ifade etti.





Atıcı, "Ülkemizin her bölgesinde klimaya ihtiyaç duyuluyor. Evlerde, işyerlerinde ve arabalarda sürekli klima kullanıyoruz. Fakat bilinçsiz kullanıldığında sağladığı fayda kadar zarar da veriyor." dedi.


Atıcı, toplumumuzun büyük bir kesiminde klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç bulunmadığını belirtti. Klima seçiminde mutlaka yetkili bir mühendise danışılması gereğini hatırlatan Atıcı, oluşacak maddi kayıpların ve aşırı enerji tüketiminin yanı sıra, kullanım hatalarının yol açacağı sağlık sorunlarına da dikkat çekti. Atıcı yaptığı yazılı açıklamada, klima seçimi, montajı ve kullanımının son derece önemli olduğunu söyledi. Atıcı, vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususları, "Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir Makina Mühendisi yapmalı. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine ve ilk kurulum sırasında daha fazla para ödenmesine neden olur. " şeklinde sıraladı.


Alınan klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgelerine bakılması gerektiğini isteyen Atıcı, klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmesi gerektiğini dile getirdi.


KLİMA KULLANIM VE BAKIM UYARILARI


MMO Şube Başkanı Atıcı, ısıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları oluşturan klimaların sağlık açısından ciddi risklere neden olabileceği uyarısında bulundu. Atıcı, şöyle konuştu: "Taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde ortama taze hava girişi olmadığından dolayı ortamın iç hava kalitesi kolaylıkla bozulur. Bu nedenle, kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir. Klima bir konfor aracıdır, doğru kullanıldığında sağlıklı bir yaşam ortamı oluşmasını sağlar."


Klimaların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmelerin, cihaz performansında düşüklüğe neden olduğunu açıklayan Atıcı, cihaz içerisindeki soğutucu gazının işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Atıcı, bu nedenle de klimalarda yılda iki kez bakım yapılmasının son derece önemli olduğunu aktardı. Bakımı yapılmayan klimaların veriminin düştüğünü ve enerji sarfiyatının arttığına kaydeden Atıcı, şu hatırlatmaları yaptı: "Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmeli. Split ve Multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtre her 3 ayda bir değiştirilmeli."



14 yıl önce