|

Komisyon 27 Nisan'ı da araştıracak

Meclis'te kurulan 'Darbeleri Araştırma Komisyonu', CHP'nin iddialarının aksine, 27 Nisan e-muhtırasını da araştıracak. 2007'de Genelkurmay'ın internet sitesine konulan bildirinin Komisyon'un gündeminde olduğu öğrenilirken, CHP'nin 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri hakkında ise 'incelenmesin' dediği ortaya çıktı

İlhan Toprak
00:00 - 13/05/2012 Pazar
Güncelleme: 02:55 - 13/05/2012 Pazar
Yeni Şafak
Komisyon  27 Nisan'ı da  araştıracak
Komisyon 27 Nisan'ı da araştıracak

'27 Nisan e-muhtırası incelenmeyecek' iddiasıyla kamuoyu oluşturmaya çalışan CHP'nin 12 ve 28 Şubat darbelerinin araştırılmaması için komisyon kurulamayacağını dile getirdiği ortaya çıktı. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun 27 Nisan e-muhtırasını incelemeyeceği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Meclis'te Grubu bulunan 4 siyasi partinin ortak kararıyla kurulan TBMM Genel Kurulu'nca görev ve yetkileri belirlenen Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun 28 Şubat ve sonraki süreci inceleyecek olan alt birimi, 27 Nisan e-muhtırasının yanında Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Sarıkız, Eldiven gibi darbe teşebbüslerini de inceleyecek.

Komisyonun AK Partili üyesi Selçuk Özdağ, demokrasiye yapılan diğer müdahalelerin yanında 27 Nisan e-muhtırasının da masaya yatırılacağını belirtti. Bildirinin AK Parti Hükümeti'ne yapıldığını ve hükümetin de o bildiriye karşı sergilediği tavırla sonuçlarını akim bıraktığına dikkat çeken AK Partili Özdağ, "O bildiri de mutlaka araştırılacaktır. Hatta alt komisyon gerek görürse Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Sarıkız, Eldiven gibi darbe girişimlerini de inceleyecektir" şeklinde konuştu.

ALT KOMİSYONLAR 'HER ŞEYİ' GÖRECEK

Başkanlığını AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu'nun yaptığı Darbeleri Araştırma Komisyonu, 4 siyasi partiye mensup 17 milletvekilinden oluşuyor. 5 milletvekilinden oluşan 1. Alt Komisyon 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasını, 2. Alt Komisyon 12 Eylül 1980 darbesini, 3. Alt Komisyon ise 28 Şubat ve sonrası süreçleri inceleyecek.

ERGENEKON VE BALYOZ DA VAR

Darbeleri Araştırma Komisyonu'na bağlı 3. Alt Komisyon'un gündeminde 28 Şubat sürecinin yanında 27 Nisan 2007'deki e-muhtıra da var. Alt komisyon, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Ben yazdım" dediği ve o dönem Genelkurmay'ın internet sitesine konulan e-muhtırayı da araştıracak. Yine alt komisyonun üyeleri mutabık kalırlarsa Ergenekon, Balyoz, Eldiven, Sarıkız, Ayışığı gibi adlar altında planlanan ancak hayata geçirilemeyen darbe planı iddialarını da inceleyecek.

Öte yandan 27 Nisan'ın araştırılmasını isteyen CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, 12 Eylül ve 28 Şubat'ın araştırılmasına ise karşı çıktı. Bunlarla ilgili yargısal sürecin devam ettiğini dile getiren CHP'li Öztürk, bu iki darbe ile ilgili Meclis'te bir komisyonun kurulamayacağını ileri sürdü. AK Partili üyeler ise komisyonun bir 'soruşturma' değil 'araştırma' komisyonu olduğunu ve yasalara aykırı bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.


CHP muhtıraya aşık

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun 3 alt komisyona ayrılarak inceleme yapacağını, alt komisyonların da henüz nasıl bir yapılanma ile neleri inceleyeceklerine karar vermediklerini belirten AK Parti Milletvekili Naci Bostancı, CHP'deki 27 Nisan sevgisinin nereden geldiğini anlayamadığını söyledi. 27 Nisan'ın yakın bir tarihte olduğunu söyleyen Bostancı, "Henüz yeni bir olay, daha tazeliğini koruyor. Bugün 27 Nisan sevgisini gösterenler o bildiri verildiği zaman o gün ne yaptılar, bunlar da kamuoyu tarafından biliniyor" dedi.




12 yıl önce