|

Komutanlara MİT formülü

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan''da yargılanmasının önününü açan kanun tasarısı Meclis''te. Tasarıya göre, komutanlar için soruşturma iznini MİT''te olduğu gibi Başbakan verecek.

İlhan Toprak
00:00 - 22/01/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:27 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Komutanlara MİT formülü
Komutanlara MİT formülü

Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama usullerini yeniden belirleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

2010 halkoylamasında kabul edilen 'Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarınını görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak' hükmünün de aktarıldığı tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek. Bu suçlara ilişkin bir ihbar veya şikayet halinde araştırma ve ön inceleme sonucu soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verilecek.

BAŞBAKAN ONAYI ŞART

MİT'te olduğu gibi Başbakan onayı olmazsa soruşturma ve inceleme yapılamayacak. Başbakanın onayıyla yapılacak soruşturma üç kişilik bir soruşturma kurulu tarafından yürütülecek ve sonuç bir raporla başbakana sunulacak. Başbakan, kamu davası açılmasına gerek görmezse soruşturma kurulu genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları için 'kovuşturmaya yer yoktur' kararı verecek ve bu karar kesin olacak. Ayrıca isimsiz, imzasız ve delilleri gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görürse, soruşturma dosyasını Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tasarının perşembe günü görüşüleceğini söyledi.

GENERALLER GENÇLEŞİYOR

Kanun tasarısı, TSK'nın üst kademe atamalarını da kökten değiştiriyor. Tasarı kanunlaşırsa, TSK'nın mevcut kuvvet komutanları ile generallerin yaş haddi olan 65 yaşına kadar görevde kalmalarının önü açılacak. Mevcut TSK personel yasasında, kuvvet komutanlarının görev süreleri 2 yılla sınırlanıyor, istenmesi halinde sadece bir yıl uzatma yapılabiliyordu. Tasarıyla, kuvvet komutanlarının iki yılık görev sürelerinin, 65 olan yaş haddine kadar uzatılmasının önü açılıyor. Bu durumda mevcut komuta kademesinin istenirse görev süreleri de uzatılabilecek. Mevcut tasarı yasalaşırsa, TSK'daki generallerin yaşları gençleşebilecek. Ayrıca genç yaşta orgeneral olabilecek generallerin, kuvvet komutanlıklarında, yaş haddine kadar, yani daha uzun süre görev yapmalarının da önü açılabilecek.

Askeri pilotlara zorunlu hizmet

Yasa tasarısı, pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülüklerini, bu eğitimlerde geçen sürenin iki katından üç katına çıkarıyor. Pilotların, TSK'daki mecburi hizmet süreleri uzatılıyor. Tasarının 37. maddesine göre, '926 sayılı kanunun 113. maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan, 'iki katı' ibaresi, '3 katı' şeklinde değiştirilmiştir' denildi. Tasarıyla, hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı da düşürülüyor.


10 yıl önce