|

Kör eden hastane kapatıldı

Afyonkarahisar'da katarakt ameliyatı geçiren 7 kişinin kör olmasına neden olan sağlık skandalının yaşandığı özel hastane kapatıldı. Bakan Dinçer, vatandaşları bu tür kampanyalara karşı uyardı.

Haber Merkezi
00:00 - 3/12/2010 Cuma
Güncelleme: 01:27 - 3/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
Kör eden hastane kapatıldı
Kör eden hastane kapatıldı

Sağlık Bakanlığı, Sandıklı ilçesinde özel bir sağlık merkezinin ücretsiz göz muayenesi kampanyasına katılan 7 köylünün katarak ameliyatı olduktan sonra görme yetilerini yitirmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma devam ederken, sözkonusu hastanenin kapatılmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı, Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatı sonrası görme duyusunu kaybetmesiyle ilgili, 'özel tıp merkezini, enfeksiyon yönünden yapılacak inceleme sonuçlanıp enfeksiyon riskinin ortadan kalktığı tespiti yapılana kadar, cerrahi müdahale birimine hasta kabulünün, cerrahi işlemler ve sterilizasyon gerektiren tüm işlemlerin geçici olarak durdurulmasını' kararlaştırdı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, "Konu ile ilgili gerekeni en sert şekilde yapacağız" dedi. Bakan Akdağ, “Soruşturma talimatı verdim. Basına akseden tarafıyla, özel bir tıp merkezinin bir köye ya da köylere gidip bir tarama yaptığı ve daha sonra da bir ameliyat sonrasında aynı günde bu problemlerin ortaya çıktığı gibi bir bilgi var. Bu bilgi doğruysa bir soruşturma çok kısa süre içerisinde bunu açığa çıkaracaktır. Gerekeni en sert bir şekilde yerine getireceğiz. Bu şekilde tarama yapmak bir tıp merkezinin haddine değil. Bu iş şu anda Türkiye'de mevcut mevzuatımıza göre suç oluşturuyor. Dolayısıyla gerekeni yapacağız' dedi.

BEDAVA MUAYENE OLMAZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de 7 kişinin kör olduğu skandalla ilgili olarak vatandaşları uyardı. NTV'ye açıklama yapan Dinçer şunları söyledi: "Bazı işletmeler yapılan sözleşmeye aykırı olarak vatandaşlara yönelik kampanya yürütüyorlar. Ankara'da bazı sağlık şirketleri Batı Karadeniz'de kampanya yürüttüler. Bununla ilgili soruşturma açtık. Kampanyada 'bedava muayene ediyoruz' diyorlar. Vatandaşlar bilmeli ki, bunlar ücretsiz değil, bizden fatura kesiliyor. Bunlar yasak. Bunu yapanlar daha çok tamahkar firmalar. Vatandaşlar dikkatli olsunlar. Ücretsiz muayene kampanyaları kanunsuz ve yasak. Vatandaşların bizim hizmet sunduğumuz yöntemlerin dışına yönelmemeleri, bu konuda bize de ihbarda bulunmaları gerekiyor."

Sandıklı ilçesine bağlı Hırka ve Emirhisar köylerine gelen özel bir hastaneye ait göz tarama aracı, vatandaşları ücretsiz muayene etmiş ve 7 kişiye katarakt teşhisi konmuştu.Konulan teşhisin ardından ameliyat olan 7 kişi kör olmuştu.


Hastane yetkililerine göre ameliyatta sorun yokmuş

Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatının yapıldığı özel göz sağlığı merkezinden yapılan açıklamada, 'Bu hastalarımızda böyle bir komplikasyonla karşılaşmak bizi samimi olarak üzmüştür' denildi. Merkezden yapılan yazılı açıklamada, hastalara 'Standart fako cerrahisi' yapıldığı ifade edilerek şunlar kaydedildi: 'Ameliyatları olağan geçmiştir. Ancak ameliyattan bir gün sonra 2 hastamızda 'endoftalmi' denilen iltihap geliştiği görülmüştür ve acilen tedavi başlanmıştır. Aynı komplikasyonun diğer hastalarda da olabileceği endişesiyle, hastalarla irtibata geçilmiş, onların da tedavisi merkezimizde başlatılmıştır. Ancak hastaların istekleri üzerine üniversite hastanesine sevk yapılmıştır.'


13 yıl önce