|

Köse'nin dosyası Adalet'e teslim

28 Şubat mağduru Yakup Köse'ye umut ışığı! Adalet Bakanlığı, yeniden cezaevine girme riski bulunan Köse'nin dosyasını 'hukuka uygun olup olmadığını incelemek üzere' Bandırma Asliye Ceza Mahkemesi'nden talep etti. Dosyada usûlsüzlük bulunması, Yargıtay'ın da onaması halinde Köse hakkındaki yakalama kararı kalkacak

Oktay Mehmet
00:00 - 10/07/2014 четверг
Güncelleme: 00:34 - 10/07/2014 четверг
Yeni Şafak
Köse'nin dosyası Adalet'e teslim
Köse'nin dosyası Adalet'e teslim

Yakup Köse 28 Şubat sürecinde henüz 14 yaşındayken tutuklanıp idamla yargılanarak 10 yıl cezaevinde yattı ve 2 yıl önce özgürlüğüne kavuştu. 2000 yılında cezaevlerine yönelik 'Hayata Dönüş' operasyonları sırasında Bandırma Cezaevi'nde güvenlik güçlerine direndiği için 'askere karşı isyan' iddiasıyla yargılanıp hapis yatan, ancak hakkında istenen 6 yıl 8 aylık hapis cezası daha geçtiğimiz aylarda Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onanan Köse'nin avukatları yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Hakkında yakalama kararı bulunan ve cezaevinde yattığı süre göz önünde bulundurularak mahsuplaşma talebi kabul edilmeyen Köse için umut ışığını Adalet Bakanlığı yaktı. Bakanlık, Köse'nin dosyasını incelemek üzere Bandırma Asliye Ceza Mahkemesi'nden talep etti.

SON SÖZ YARGITAY'IN

Adalet Bakanlığı hukukçularının Köse'nin dosyasını incelemekte olduğu öğrenildi. İnceleme neticesinde Bakanlık, Köse'nin dosyasında hukuka aykırılık tespit ederse, dosyayı incelenmek üzere Yargıtay'a sevk edecek. Yargıtay da dosyada usûlsüzlük olup olmadığına yeniden bakacak. İnceleme sırasında Köse'nin avukatlarının yapacağı başvuruyla Yargıtay'ın 'infaz kaldırma' yetkisi bulunuyor. Köse'nin dosyası ile ilgili incelemeyi tamamlayan Yargıtay, hukuksuzluk (mahsup yapılmadığını) tespit ederse infaz duracak ve Köse cezaevine girmekten kurtulacak.

14 yaşında 'idam' ile yargılanan, 10 yıl hapis yattıktan sonra 24 yaşında özgürlüğüne kavuşan Yakup Köse, 28 Şubat yargısının simge mağdurlarından.


10 лет назад