|

Küpe yerine çip takılacak

Hayvanların kulak küpelerinin yerine elektronik çip takılacak

Cihan
00:00 - 16/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 19:46 - 16/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Küpe yerine çip takılacak
Küpe yerine çip takılacak

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gelecek yıl hayvanlara küpe yerine elektronik çip takılacağını söyledi.

Mehdi Eker, Burdur merkeze bağlı Yazıköy''de Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen Alo Birlik Hattı ''444 26 96'nın açılışına katıldı. Bakanlığın destekleri ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Türk Telekom işbirliği ile başlatılan projenin açılışı pilot köy olarak seçilen Yazıköy'de yapıldı.

Törende konuşan Bakan Eker, 2014'te hayvanlarda kulak küpeleri yerine mikroçip uygulaması başlatılacağını açıkladı. Eker, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulağının içine konulacak mikroçiplerle Türkiye'nin neresine giderse gitsin yaşadığı sürece tüm bilgilerinin izlenebileceğini kaydetti.

Bilişim teknolojisinin dünyada her gün büyük bir hızla geliştiğini belirten Eker, "Daha önce söyleselerdi hayvancılıkla ilgili bir çağrı merkezi kurulacak ve bunun pilot uygulaması Burdur'un Yazıköy'ünde başlayacak, bilmiyorum Türkiye'de insanlar buna inanırlar mıydı? Bugün küçük ama çok çok önemli adımı burada atıyoruz. Herkese hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Köylülere seslenen Bakan Eker'e, daha sonra kepenek giydirildi. Sırtında kepenek elinde değneği ile Bakan Eker, yeni doğmuş buzağıları inceledi. Bir buzağıyı seven Eker, daha sonra bir köylü rolünde Alo Birlik Hattı'nı aradı. Telefonun diğer ucundaki kadın ise Bakan Eker'e 'Buyrun Mehdi Amca' diye hitap etti. Yeni buzağısının doğduğunu belirten Eker, kimlik bilgilerini verdi ve kaydını yaptırdı. Daha sonra da buzağının kulak küpesini taktı. Uygulamaya göre, Alo Köylüm Hattı'ndan Bakan Eker yeniden 'Mehdi Amca' diye aranarak, buzağısının kulak küpesinin takılım işlemi, hijyenik şartlarda yapılıp yapılmadığı gibi görevlilerin tutumları soruldu. Son olarak ise 'Mehdi Amca bir öneriniz var mı?' sorusuna Bakan Eker, uygulamanın tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması önerisinde bulundu. Yeni doğan buzağılara küçük altın takan Eker, bir buzağıya da küpe taktı.

Bakan Eker, ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Bilimsel Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışını yaptı. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı''dan üniversite hakkında brifing aldı. Laboratuvarları inceleyen Bakan, çalışmalar hakkında bilgi edindi.


11 yıl önce