|

Kurusıkılara düzenleme geliyor

Aa
00:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kurusıkılara düzenleme geliyor
Kurusıkılara düzenleme geliyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Bundan sonra üretim aşamasında alınacak tedbirle kuru sıkıların namlusunun değiştirilme imkanı olmayacak. Katiyen gerçek silaha dönüştürülemeyecek. Esas tedbir, imalatta alınacak" dedi.



AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan TBMM İçişleri Komisyonunda, kurusıkı olarak tabir edilen ses ve gaz fişeği atan silahlara ilişkin yasa tasarısı ele alındı.



Emniyet Müdürlüğü yetkililerince Komisyona, kurusıkı tabanca örneklerinden getirildi. İçişleri Bakanı Atalay'ın önüne yerleştirilen 3 ayrı modeldeki kurusıkı tabancalardan "akrep" silahını andıran model, Komisyon üyelerince hayretle karşılandı.

İçişleri Bakanı Atalay, toplumun ilk oluşumundan itibaren devletin en önemli görevinin "vatandaşın güvenliğini korumak, korkusuz yaşamalarını sağlamak" olduğunu söyledi.





Özgürlüklerin tanımlanmasında yapılan sıralamada en başta "korkusuz yaşamak" geldiğini belirten Atalay, "Vatandaş, bir ülkede korkusuz yaşayamıyorsa diğer özgürlüklerin hepsi ikinci planda kalır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin görevi de vatandaşın günlük hayatta daha güvenli,daha korkusuz, daha endişesiz yaşamını sağlamak, başını yastığa güvenle koymasını sağlamaktır" diye konuştu.





Önleyici tedbirler konusunda "Türkiye'nin suçu önleme, aydınlatma ve suçluyu bulma konusunda önde gelen ülkelerden biri olduğunu" ifade eden Beşir Atalay, özellikle son dönemlerdeki çabalarının suçu önleyici ve caydırıcılığını artıracak tedbirler olduğunu bildirdi.




Yivli ve yivsiz ateşli silahlara ilişkin birçok kanun bulunduğunu, ancakkurusıkı tabir edilen ses ve gaz fişeği atan silahların niteliği bakımından bu kanunlara dahil edilemediğini kaydeden Atalay, ruhsata tabi olmayan bu silahların her yerde ve çok ucuza temin edilebildiğinisöyledi.




"KURUSIKILAR, PEK ÇOK SUÇTA ROL ALDI"

Daha önce kurusıkıların denetim alınması konusunda idari düzenlemelere gidildiğini, bunların cezai yaptırımı olmadığını anımsatan Atalay,"Haklarında yasal düzenleme bulunmayan bu silahların gerçek gibi görünmesi, gasp, kapkaç, hırsızlık suçlarında kullanıldığı, halk üzerinde korku oluşturduğu ortadadır. Bu silahlar namluları değiştirilerek gerçek silaha dönüştürülebiliyor, gerçek mermi kullanılabiliyor. Kurusıkı silahların, gerçek silah gibi algılanması sağlanarak, pek çok suçta rol aldığı tespit edilmiştir" dedi.




Tasarıyla kurusıkı tabancalara sıkı denetim getirileceğini ifade eden Atalay, kurusıkının üretimi, ithalatı, alımı, satımı ve bulundurulması konularında düzenleme yapılacağını söyledi.




"KURUSIKI'LARIN NAMLUSU DEĞİŞTİRİLEMEYECEK"

Beşir Atalay, kurusıkı tabancalar konusunda 3 ay içinde yönetmelik çıkarılacağını belirterek, "Bundan sonra üretim aşamasında alınaca ktedbirle kurusıkıların namlusunun değiştirilme imkanı olmayacak. Katiyen gerçek silaha dönüştürülemeyecek. Esas tedbir, imalatta alınacak" diye konuştu. Bakan Atalay, şunları söyledi: "Mevcut ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı tabancalar için yönetmelik çıkarılacak. Bir yıl içinde bildirimde bulunulacak. İlk alımda bildirim yapılacak. Daha sonraki dönemlerde periyodik bildirim olmayacak. Zaten sınırlı yerlerde satılabilecek. Gerçek silahtan ayıran işaret bulunacak.

Bu işaret görünür bir yerde fark edilir şekilde olacak. Vatandaşın huzur ve asayişine yönelik her türlü tedbiri almaya hazırız. "




"TRAFİK ALANINDA ÖZEL ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

İçişleri Bakanı Atalay, polisin huzur ve asayişi daha fazla sağlaması için önleyici tedbirlere ağırlık verildiğini de dile getirerek,"Kapkaç, hırsızlık, gasp, mala karşı işlenen suçlarla çok etkili proje,her alanda yürüyor. Sivil unsurların da kullanılması, suçlarda ciddiazalmaya yol açtı. Bu yöntemi diğer alanlarda da geliştiriyoruz" dedi. Trafiğin toplum hayatında önemine de değinen Beşir Atalay, "Trafiğe dönük çok kapsamlı dosya var onu çalışıyoruz. Son yıllardaki düşüşe rağmen trafik kazalarındaki kaybımız çok yüksek; daha da düşürmeliyiz. 24 saatte hangi alanda ne kadar gelişme olduğuna ilişkin raporda ilk baktığım trafik kazaları. Trafik kazasında ölenlerin sayısı günlük 10'un altına düştüğünde az olmuş gibi görüyoruz. Yaralı sayısı da çok fazla. Onun için trafik konusunda özel çalışma yapıyoruz" diye konuştu.





"MOBESE'Yİ, YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Okulların güvenliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığıyla İçişleriBakanlığı arasında protokol yapılmasının ardından denetimlerin sıklaştırıldığını anlatan Atalay, verilerin olumlu olduğunu söyledi.

Denetim politikalarına ağırlık vereceklerini ifade eden Bakan Atalay,"MOBESE'yi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. 35 ile yeni ödenekler gönderdim. Özellikle büyük şehirlerde, büyük ilçe merkezlerinde sokak ve caddelerin denetimi hayati önem taşıyor. MOBESE, uygulanan yerde başarılı olundu. Onun için yaygınlaştırılmasına önem veriyoruz" dedi.




İçişleri Bakanı Atalay, polisin özlük haklarının iyileştirmesine yönelikyapılacak çalışmalarda, Komisyonun vereceği destekten mutlu olacağınısöyledi.




Güvenlik güçlerinin ve polislerin en rahat şartlarda, en yüksek moral deve en iyi teknolojik imkanlarla çalışmasını arzu ettiklerini kaydeden Atalay, "Bu dönemde polisin özlük hakları, çalışma şartları, lojman, kira ödenekleri ve emeklilikten sonraki durumlarıyla ilgili çalışma üzerindeyiz. Polis teşkilatının özverili çalışmalarını biliyoruz. Biz dedestek vermek zorundayız" diye konuştu.




Türkiye'de, dünya şartları içinde polisin iyi eğitim gördüğünü vurgulayan Atalay, "Polisin, davranış ve tutumunun giderek iyileştiği fark ediliyor. Toplum ve insan odaklı polisi hedefliyoruz. Davranış motifleri tarzları çok önemli. Bunlara gayret ediyoruz" dedi.




"BİLGİ DE ÇALIŞMA DA YOK"

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, uygulamanın içinden geldiğini belirterek, polislerin bazı sorunlarını gündeme getirdi.

Özdemir, kurusıkı tabancaların yanı sıra bıçıkların taşınması vesuçlarda kullanılmasıyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğinivurguladı.



Polis ekip araçlarının çok eski ve klimasız olduğunu, bunlarındeğiştirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, kısıtlı verilen benzindekisınırlamanın kaldırılması ve ekiplerin sürekli devriye görevi yapması gerektiğini bildirdi.

Komisyonda söz alan birçok üye, "tasarıyı geç kalmış" olarak değerlendirerek, bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Akbulut, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, tasarının önceki dönemde Komisyonda ele alındığını, alt komisyon oluşturularak tasarıya son şeklini verildiğini hatırlattı.

Yapılan oylamada, tasarının maddeleri görüşülmeksizin Komisyonda kabul edildi.

Tasarının görüşülmesinin tamamlanmasının ardından İçişleri Bakanı Atalay, gazetecilerin, "Bir milletvekilinin eşinin terör örgütü PKK üyesi olduğu" iddialarını sorması üzerine, "Bu konuda bir bilgi debir çalışma da yok" dedi.








TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilen Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun Tasarısına göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.



Kurusıkıların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiren tasarı, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulmasıve taşınması hakkındaki usul ve esaslarla, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsıyor.




Tasarıya göre, kurusıkı tabancaların üretimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabi olacak. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmemesi ve diğer silahlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu zorunluluk, ithalattada aranacak.




Ses ve gaz fişeği atan silahların ithal ve ihraç işlemleri, genelhükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü aranacak.



Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak. Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışıyapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.




Kurusıkıları satan bayiler ile üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncüşahıslardan devralanlar, bu durumu 1 ay içinde mahalli mülki amirebildirecek. Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolayulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek.



Silahları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.



Bu silahları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarakimal edenlere, 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Bu fiilin tekrarı halinde, idari para cezası 2 katına kadar artırılabilecek.




Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek.




Ses ve gaz fişeği atan silahların imal, ithal, ihraç, bulundurma, akil, satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgiliizin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.




Kanunun çıktığı tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar, gerekli izinleri, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almak zorunda olacak.



Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimi yapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri her türlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmeleri şartıyla bu silahları üretmek için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.










16 yıl önce