|

Leyla Zana'ya suç duyurusu

Cihan
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:48 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Leyla Zana'ya suç duyurusu
Leyla Zana'ya suç duyurusu

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kapatılan DEP eski milletvekili Leyla Zana'nın konuşmaları ile Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) bildirisi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.



Geçtiğimiz hafta sonu DTP, Diyarbakır'da milletvekilleri, eski DEP'li vekiller ile belediye başkanlarının katılımı ile Demokratik Toplum Kongresi düzenledi.



Toplantının açılış konuşmasını yapan Leyla Zana hakkında terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü de, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.



Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Demokratik Toplum Partisi kongresinden sonra yayınlanan sonuç bildirgesiyle ilgili başlattığı soruşturmanın ardından emniyet de, bildiri hakkında suç duyurusunda bulundu.



Emniyet, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla basın yayın organlarından kongreye ilişkin görüntüleri topladı.

Emniyetin görüntü dökümleriyle birlikte suç duyurusunda bulunduğu Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmalar sonucu Zana ile sonuç bildirgesi hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verecek.



Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi kapsamında açılan soruşturmanın detayları kaset çözümünden sonra belli olacak.

Leyla Zana, cuma günü yaptığı konuşmasında terör örgütü PKK'nın elebaşlarının Kuzey Irak yönetimi tarafından teslim edilmemesini istemişti. Teröristbaşı Abdullah Öcalan için af isteyen Zana, konuşmasının tamamını Kürtçe yapmıştı.

DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi'nde ise Türkiye'nin üniter yapısına ters olan bölgesel ve yerel meclisler ile yönetilmesini öngören "demokratik özerklik" modelinin savunulması sonucu çıkmıştı.

Ayrıca, Öcalan'ın halkla bağ kurabileceği bir cezaevine nakli ile Türkiyelilik üst kimliğinin kabul edilmesi talep edilmişti.


16 yıl önce