|

Libya''da korku içinde tahliye

Libya''daki karışıklık nedeniyle ülkeyi terk etmesi istenen Türk işçiler İstanbul''a geldi. Savaşın kapılarına dayandığını belirten işçiler, ülkeden çıkana kadar korku içinde olduklarını söyledi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:30 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Libya''da korku içinde tahliye
Libya''da korku içinde tahliye

Dışişleri Bakanlığı''nın Libya''da bulunan Türk vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini tavsiye etmesinin ardından burada yaşayan vatandaşlar THY''den kiralanan uçaklarla Türkiye''ye getirilmeye başlandı. Karayoluyla Tunus''un Diherba kentine getirilen Türkler buradan uçaklarla İstanbul''a getiriliyor. Dün sabah saatlerinde 250 kişilik ilk grup Atatürk Havalimanı''na geldi.

UYARILAR ALIYORDUK

5 yıldır Trablus''ta bir otelde çalıştığını belirten Ferhat Bölücek, ''Birkaç zamandan beri uyarı alıyorduk. Büyükelçilikten orada kalınmaması, kendi şirketleri güvenliklerini sağlamıyorsa çıkmak isteyenlerin konsolosluk önünde toplanması istendi. Biz de konsolosluk önünde toplandık. Karayoluyla Diherba''ya, oradan da havayolu ile İstanbul''a geldik'' dedi.

KORKARAK GELDİK

Üç yıldır Libya''da baklavacılık yapan ve ailesi ile birlikte dönen Murşit Yıldırım ise, ''Biraz yorucuydu ama iyi oldu. Oradan çıkarken zorluk çektik. Savaş burnumuzdaydı. Bombalar patlıyordu, korkarak geldik. Oradaki diğer Türkler de geliyor'' dedi.

CAN TEHLİKESİ VAR

İnşaatlarda işçi olarak çalışan İsmail Şahin de havaalanına kadar konsolosluk araçlarıyla geldiklerini belirtti. Türkiye''ye gelinceye kadar korku içerisinde olduklarını anlatan Şahin, ''Libya çok karıştı, onun için konsolosluk, devletimiz bize uçak gönderdi. Trablus Büyükelçiliği bizi Tunus''a kadar taşıdı. Oradan da uçağa binip geldik. Hala gelecekler var. İnsanlarımız perişan halde. Can tehlikesi var'' ifadelerini kullandı.

''İki arkadaşım hâlâ kayıp''

Atatürk Havalimanı''nda gazetecilere açıklama yapan Mithat Dıranda, yaklaşık 20 gündür evde mahsur olarak beklediğini söyledi. Libya''daki bir döner dükkanında çalışan Dıranda, ''Gaz yok, yemek yok, herhangi bir şey yok. Libya''da durum çok berbat. Herkes birbirini ve tuttuğunu öldürüyor'' dedi. Dıranda, ''Çarşıya çıkılmıyor, çıktığımız zaman cüzdanını, cep telefonunu, parasını her şeyini alıyorlar. Baktı hiçbir şey alınmıyor, rehin tutuyorlar. İki arkadaşım kayıp. Fidye istiyorlar, belki öldürüldüler, bilmiyoruz'' dedi.


10 yıl önce