|

Lice'de mesele uyuşturucu

Lice'deki karakol baskınını soruşturan savcılık ön incelemesini tamamladı. İddialara göre, karakol inşaatına tepki olarak yansıtılan eylemi, 23 Mayıs'taki uyuşturucu operasyonunu engellemeye çalışan BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş organize etti. İlk kurşunu operasyondan sonra firar eden Bedri Kocakaya sıktı.

Kazım Canlan
00:00 - 30/06/2013 Pazar
Güncelleme: 22:41 - 29/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Lice'de mesele uyuşturucu
Lice'de mesele uyuşturucu

Lice'de karakol baskınıyla başlayan ve bir kişinin hayatını kaybettiği olayların ön soruşturmasında ilginç bulgular elde edildi. İddialara göre geçtigimiz ay Lice'de yapılan büyük uyuşturucu operasyonunu engellemeye çalışan BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş son olaylarda da başrolü üstlendi. Olayları başlatan kurşunu ise aynı operasyonun aranan zanlısı Mehmet Bedri Kocakaya sıktı.

23 Mayıs ta Jandarma Lice'nin köylerinde Narko-Terör operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonda 70 milyon liralık uyuşturucu imha edildi. Operasyon sırasında halkı jandarmaya karşı kışkırtan BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş, ele geçirilen uyuşturucular ve uyuşturucu tarlalarının bilgilerinin yeraldığı laptopu kastederek 'malımızı geri verin' dedi.

KALABALIK TEHDİT EDİLDİ

Önceki gün Lice'de Kayacık Jandarma Karakolu'na yapılan saldırıda da Harun Erkuş'un bulunduğu tespit edildi. Erkuş'un karakol civarında bulunan köylerdeki halkı eyleme katılması için tehdit ettiği, kalabalığı bizzat topladığı tespit edildi. Yine örgütün etkin olduğu köylerde cami imamlarına karakol protestosuna katılımı artırmak için fetva verdirdiği, Cuma hutbesinde de protestoya katılma duyurusu yapıldığı gelen duyumlar arasında.

50 KİŞİLİK GRUP ÖSB ÜYESİ

Eylem sırasında köylülerin şiddete başvurmadığı belirtilirken, onlarca molotof kokteyli atan ve taş yağmuru başlatan yaklaşık 50 kişilik bir grubun kimliği tespit edildi. PKK'nın kurduğu ve kamplarda yetiştirip gönderdiği Öz Savunma Birliği (ÖSB) üyesi olduğu tespit edilen kişilerin, geçtiğimiz gün Cizre'de sözde yemin ederek Asayiş Birimi kuran ve gazetecilerin önünde gösteri yapan grup olduğu belirlendi. ÖSB'lilerin eylem devam ederken farklı noktalardan karakola uzun namlulu silahlarla saldırıya geçtiği; askerlerin, bu saldırıya havaya ateş açarak, meşru müdafada bulundukları belirtildi.

OLAY BİR EL ATEŞ SESİNDEN SONRA PATLADI

Olayların karakol inşaatının durdurulması talebiyle yapılan basın açıklamasının sonunda bir el ateş sesi duyulmasından sonra patladığı tespit edildi. İlk ateşi açan kişinin ise Mehmet Bedri Kocakaya olduğu belirlendi. Kocakaya, son uyuşturucu operasyonunda uyuşturucu tarlalarının ve satış-gelir bilgilerinin yeraldığı laptopun sahibi olarak biliniyor. Kocakaya uyuşturucu operasyonunun yapıldığı günden beri firari durumda.

YOL KESENLER AYNI GRUP

Aynı sözkonusu ÖSB'li grubun olayların ardından Fis Vadisinde, dört saat boyunca, Cizre' deki gibi yol kesip kimlik kontrolü yaptıkları da, hava araçları ve kamera kayıtlarıyla savcılığın elinde bulunuyor. Fis Ovası'nın giriş ve çıkışında yol keserek araçları durdurup kimlik kontrolü yaptığı sırada memleketine giden Jandarma Uzman Çavuş Yetkin Beğen'i kaçırarak Dibek bölgesine götürüp sözde Kendal Sorumlusu Reber kod adlı Mehmet Şah İldeniz isimli teröriste teslim ettikleri tespit edildi. Lice Kaymakamlığı'nın BDP'li Gülten Kışanak'la görüşüp uzman çavuşun serbest bırakılmasını istediği ancak ÖSB'lilerin olumlu yanıt vermediği öğrenildi.

İSTİHBARAT ALINMIŞTI

Bu arada istihbarat birimlerinin geçtiğimiz perşembe günü verdiği raporda, ilçede halkın bir dezenformasyona maruz kaldığı ve devlet aleyhine kışkırtıldığı, bir eylem yapılacağı ve saldırgan grubun içinde silahlı kişilerin olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca Eyleme katılanlardan Lice nüfusuna kayıtlı N.A (39), V.Ö (45) ve D.D (19) adlı şahısların uyuşturucudan sabıkası bulunduğu öğrenildi.

Demirtaş: Herkes daha duyarlı olmalı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Lice'deki olay sonrası yaptığı açıklamada 'Bütün halkımıza ve herkese dikkatli olmalarını, provokasyonlara karşı duyarlı olmaları çağrısı yapıyorum' dedi. Demirtaş, sorumluların ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini belirterek, yeni karakol inşaatını köylülerin protesto ettiğini, insanları demokratik haklarını kullanabilmesi gerektiğini belirtti. Lice'de insanların arkalarından vurulduğunu iddia eden Demirtaş, 'Sorumlu karakol komutanı görevden alınmalıdır' diye konuştu. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise 'Bu tip karakol eylemleri ve benzeri eylemler sürece katkı sağlamaz' yorumu yaptı.

Delil hassasiyeti ümitleri artırdı

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Genel Sekreteri Mehmet Emin Ekmen, 'Savcının çok erken bir saatte olay yerine gidip avukatlarla delil toplaması bu anlamda ümidimizi artıran bir tablo' dedi. Ekmen, olaylardan sonra Lice Kaymakamı'nın BDP Milletvekili Emine Ayna'ya teşekkür eden sosyal medyadaki paylaşımı, BDP'li Gültan Kışanak ve Ahmet Türk'ün sağduyu çağrılarının da tahkikatın erken başlaması kadar önemli olduğunun altını çizdi. Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker ise 'Çözüm sürecinin önünü kesmek isteyenler var. Herkesin barışa destek vermesi lazım' dedi.

Gezi Parkı'ndakilerin kursağında kaldı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Lice'deki gerginliğe ilişkin, 'Hem Tunceli'de hem de Lice'de çıkan olayları, Gezi Parkı eylemlerinde başarılı olamayanların kursağında kalan heves olarak görüyorum' dedi. Üstün, Türkiye'nin çözüm süreci doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini ve yaşanan olayların sürece zarar vermeyeceğini anlattı. Bölge halkının sürecin başarılı olmasını istediğini ifade eden Üstün, 'Çok güçlü bir iradeyle çözüm süreci devam ediyor. Bu irade hem hükümette hem de kamuoyunda var. İnsanlarımız, bu sürecin üzerine titriyor. Provokasyonlarla çözüm sürecinin sabote edilmesi çok zor' diye konuştu.

Medeni'ye son görev

Lice'nin Kayacık köyünde karakol yapımı gerginliğinde yaşanan olaylarda yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın cenazesi, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Dualar eşliğinde gerçekleşen defin töreninin ardından cenazeye katılan yaklaşık 1500 kişi olaysız şekilde dağıldı. Törene çok sayıda BDP milletvekili de katıldı. Bu arada açıklanan otopsi raporuna göre Yıldırım'ın sağ kolundan giren kurşunun akciğerden geçerek sol kolundan çıktığı belirtildi. Raporda, akciğerlerde mermi çekirdeğinin geçişine bağlı parankimal hasar görüldüğü ifade edildi. Öte yandan Medeni Yıldırım'ın, 1994 yılında polis yelekli kişilerce kaçırıldıktan sonra öldürülen işadamı Adnan Yıldırım'ın yeğeni olduğu öğrenildi.

4 müfettiş inceleme için Lice'de

İçişleri Bakanlığı, Lice'deki karakol yapımı gerginliğinde, bir kişinin hayatını kaybettiğini, ikisi ağır olmak üzere 9 kişinin yaralandığını belirterek, konuyu idari açıdan incelemek üzere iki Jandarma Genel Komutanlığı müfettişiyle iki mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık Köyü'nde yapımı devam eden Kayacık Jandarma Karakol Komutanlığı hizmet binası inşaatını protesto etmek ve çalışmaları durdurmak amacıyla önceki gün saat 16.00 sıralarında 200-250 kişilik bir grup tarafından, çeşitli sloganlar atılarak basın açıklaması yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, grubun daha sonra taş ve molotofkokteylleriyle jandarma karakolu, inşaatta çalışan işçilerin barındığı çadır ve konteynerlere saldırıda bulunduğu, bu saldırılar sonucunda işçilere ait 2 çadırla bir konteynerin yakıldığı belirtildi.

GAZ VE UYARI ATEŞİNE RAĞMEN...

Grubun, taş ve sopalarla saldırdığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Tüm uyarılara rağmen grubun saldırılarını devam ettirerek, karakolun tel örgülerinden içeri girmeleri üzerine gazla müdahalede bulunulmuş ve havaya uyarı atışı yapılmıştır. Bu müessif olay sonucunda bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ikisi ağır olmak üzere dokuz vatandaşımız yaralanmıştır. Olayla ilgili adli tahkikat Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmektedir.'


11 yıl önce