|

Mahkemeden işçi lehine karar

Ntvmsnbc
00:00 - 29/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 16:30 - 29/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Mahkemeden işçi lehine karar
Mahkemeden işçi lehine karar

Konyalı memur Mustafa Alakır, maaşının yattığı bankanın işyerine “promosyon” olarak verdiği paranın kendisi gibi çalışanların hakkı olduğunu düşünerek çalıştığı kuruma dava açtı. Alakır davayı kazandı ve 3 yıl için 300 YTL aldı.



Konya 2. İdare Mahkemesi banka maaş promosyonlarının kurumlara değil memurlara ödenmesini hakkaniyete uygun buldu. Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü memuru Mustafa Alakır'ın davayı kazanmasıyla Konya'daki kamu görevlilerine 300'er YTL ödenmeye başlandı.



Alakır'ın avukatu Kudret Yalçın, “Yöneticiler banka promosyon ücretlerini 'örtülü ödenek' gibi kullanıyorlardı, bu karardan sonra artık personele dağıtmak zorunda kalacaklar” dedi.



KARAR: BU PARA KAMU GÖREVLİLERİNE AİTTİR

Memur ve sendikacı Mustafa Alakır, çalıştığı Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Meram Kaymakamlığı'na başvurarak maaşını aldığı bankanın, görev yaptığı kuruma verdiği promosyon ücretinin 'tarafına' ödenmesini talep etti. Kaymakamlık, “davacının talebinin yerine getirilmesinin 657 sayılı yasaya göre mümkün olmadığı, işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı' gerekçesiyle, talebe 'ret' yanıtı verdi. Alakır, ret kararının ardından Konya 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, davacı Mustafa Alkar'ın talebini haklı buldu.


Konya 2. İdare Mahkemesi gerekçeli kararında şöyle denildi: “Bankalarda belli bir süre kalan ve bu süre içinde bankaların bir kısım gelirleri elde ettiği paralar sonuç itibarıyla kamu görevlilerine ait olan paralardır. Bu paraların belli bir süre uhdesinde kalması karşılığında bankalarca ödenmesi öngörülen mali imkanlardan da ilgili kamu görevlilerinin faydalandırılması hakkaniyet ilkelerine daha uygun olacaktır.”


ALAKIR: BENİM GİBİ 40 KİŞİ DAHA PARASINI ALDI

Mustafa Alakır açtığı davayla ilgili olarak “Hak ettiğimiz promosyonlar 20 gün önce ödemeye başlandı. Bir de o bankaya ait kredi kartlarını kullanıyoruz. Otomatik ödemeyi kullanıyoruz. Banka bize ödemesi gereken promosyonları kurumlara ödüyordu. 3 yılın biriken promosyonunu dava konusu ettik. Promosyondan Konya'da Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki 40 kişi yararlandı bu davanın sonuçlarından. Herkes sevindi, para geçti elimize. Davayı kazanmamızdan sonra diğer kurumlarda ödeme yapmaya başladı” dedi.


AVUKATI: ÖRTÜLÜ ÖDENEK GİBİ KULLANILIYORDU

Alakır'ın avukatı Kudret Yalçın da, “Gerekçeyi mantık kurallarına dayandırdık. Dava 4 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandı. Ben sendika avukatıyım. Davayı sendika üyeleri olarak topluca açmayı düşünmüştük. Sonra üyelerimizden Mustafa Alakır açtı. Şu anda Konya'da 4 bin öğretmene 300'er YTL ödendiğini öğrendim” dedi.


Yalçın, bundan sonra promosyon ücretlerinin maaş sahiplerine ödeneceğini belirterek, “Şimdiye kadar bankalar promosyonları kurum müdürüne ödüyordu. Onlar da araç alıyor veya derneğe yönlendiriliyordu. Daha doğrusu yöneticiler banka promosyon ücretlerini 'örtülü ödenek' gibi kullanıyorlardı, artık personele dağıtmak zorunda kalacaklar” dedi.


17 yıl önce