|

Manisa'da başlayan yangın, İzmir'e sıçradı

İzmir'de çıkan yangının büyümesi sonucu İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın talimatıyla Yakaköy ve Beşyol köyleri boşaltılıyor.

İha
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:13 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Manisa'da başlayan yangın, İzmir'e sıçradı
Manisa'da başlayan yangın, İzmir'e sıçradı

İzmir Valisi Cahit Kıraç yangın sonrası olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Vali Kıraç, yangının Sabuncubeli'nde çıktığını belirterek, 400 hektarlık ormanlık alanın yandığını söyledi. Vali Kıraç, yangının Yakaköy ve Beşyol köylerinin içine kadar geldiğini ve bu köylerin boşaltıldığını söyledi.

Yangına orman ekipleri ile 10 helikopter, 7 uçak, sivil savunma ekipleri, İzmir itfaiyesinin tüm ekipleri ve jandarma ekiplerinin yanı sıra çevre illerden gelen orman yangın ekipleri müdahale ediyor.

Manisa-İzmir kara yolu Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölgesindeki ormanlık alanda son 4 günde 5. kez çıkan orman yangınının, İzmir istikametine doğru büyüyerek ilerleyip yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladığı belirtilirken, Bornova'ya kül yağmuru başladı.

Alınan bilgiye göre, Manisa-İzmir kara yolu üzerindeki Turgutalp yerleşim birimi yakınında bulunan ormanlık alanda bu sabah yeniden başlayan yangın nedeniyle Karakoca köyünde yaşlı ve engellilere yönelik tahliye işlemlerine başlandı. Köye 9 kişilik sivil savunma ekibiyle Kızılay Manisa Şubesinden öncü ekip geldi. Manisa Arama Kurtarma Derneğinden 8 kişilik tim de çalışmalara katıldı. Rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle İzmir'in yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başlayan yangının genişleyerek devam ettiği öğrenildi. İzmir Sabuncubeli mevkisine yakın Yakaköy ve Çiçekli köylerini tehdit eden yangın nedeniyle boşaltma çalışmalarına başlanırken, Bornova semtinde kül yağmuru izlendi, kent merkezinde bulutların rengi değişti. Bu arada, yangına müdahale eden Sabuncubeli'ndeki söndürme ekibinden Ramazan İnle (43), Ahmet Gerçek (42) ve İsmail Dinç (41), dumandan zehirlendi. Görevliler, Manisa Devlet Hastanesine sevk edildi. Orman yangınına 7 helikopter ile Orman Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait 2 uçakla havadan müdahaleye çalışılırken, 500'e yakın orman görevlisi mücadeleyi sürdürüyor. Aşağıkayapınar ve Gürle içme suyu pompalarını besleyen enerji hattında yangın nedeniyle kesintiye gidildiği, bu durumdan Manisa'daki bazı mahallelerin de etkileneceği bildirildi.

"KUNDAKLAMA ŞÜPHESİ"

Olay yerine gelerek çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi alan Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 4 günden bu yana 60 hektarın üzerinde ormanlık alanın yandığını belirterek, "Kundaklama ihtimali üzerinde duruyoruz. Araştırmalarımız bu yönde sürüyor" dedi.

Bölgeye sivil savunma ve Kızılay ekiplerini yönlendirdiklerini ifade eden Öztürk, Karakoca köyünde yaşlı ve engellilerin başka bölgelere nakledildiklerini, köyü yarım saatte boşaltabilecek hazırlıkların tamamlandığını kaydetti. Karakoca Köyü Muhtarı Aziz Taş ise "Yıllardır bölgemizde yangın çıkmıyordu. 4 günde beşinci kez yangın var. Son çıkanı malımızı, canımızı, köyümüzü tehdit eder hale geldi. Güvenlik güçlerinin bir an önce bu işi yapanları yakalamalarını istiyoruz" dedi. Öte yandan, jandarma yetkilileri tarafından üç ayrı bölgede 3 traktörde gözaltına alınan 6 kişinin sorgularının ardından serbest bırakıldıkları öğrenildi.

17 yıl önce